26 August 2013 publicat în Cultura 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Trebuie sa iti marturisesc: "Nu il inteleg pe Brancusi", mi-a spus o buna prietena. "Si as vrea sa te rog sa ma ajuti sa o fac", a adaugat cu multa insufletire. Din acel moment mi-am spus ca trebuie neaparat sa scriu un articol despre artistul roman. E adevarat, sculpturile sale slefuite minimal, indepartate de formele concrete, ne indeparteaza de fapt, de ceea ce este comun, cunoscut...

Brancusi V.S. Statul American si recunoasterea artei

5. "Pasarea in Vazduh" (vezi >>> versiunea de la Muzeul Metropolitan de arta) nu este doar una dintre cele mai frumoase expresii ale zborului, dar si modul prin care arta moderna a fost autentificata in ochii publicului larg, prin ceea ce astazi este cunsocut ca un proces celebru – „Brancusi impotriva Statului American”. In anul 1926, creatiile lui Brancusi au ajuns in Statele Unite dupa o lunga calatorie cu vaporul, de la Paris. Urmau a fi expuse in cadrul unei mari expozitii de avant-garda, la Galeria Brummer. Desi lucrarile de arta nu erau supuse taxelor vamale, obiectele lui Brancusi si mai ales Pasarea in Vazduh i-au stupefiat pe oficialii americani care i-au cerut artistului roman sa plateasca o taxa pentru „obiecte maufacturate”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Când ai tensiunea mică ce trebuie să faci - ghid complet Paște cu stil: 10 idei de decorațiuni interioare pentru o atmosferă festivă de Paște Cum să ai grijă de sufletul tău în perioadele tulburi: Pași pentru regăsirea echilibrului

Dand in judecata Statul American, Brancusi a avut castig de cauza, dar mai ales acesta a fost un precedent benefic pentru intreaga arta care s-a desfasurat din acele timpuri si pana astazi. Marele public trebuia sa accepte revolutia in arta.


Brancusi - Versiune a "Cocosului", foto Qiou87


6.
Camil Petrescu socotea ca “aceasta realitate profunda a lui Brancusi este adevaratul termen ce defineste specificul romanesc” ("Brancusi si secolul sau" – Dan Grigorescu)

7. Si pentru asemenea cuvinte, si multe altele, Brancusi merita sa il pretuim vesnic - “Cine nu iese din Eu, n-atinge Absolutul si nu descifreaza nici viata”.

“Simplitatea nu este un scop in arta. Se ajunge, fara voie, la simplitate, apropiindu-te de simtul real al lucrurilor… Priviti lucrurile pana le vedeti. Cei aproape de Dumnezeu le-au vazut.

8 lucruri pe care le poți face pentru a începe ziua de lucru într-o notă pozitivă La mulți ani de Sf Ion - tradiții, mesaje și felicitări pentru sărbătoriții din ziua Sfântului Ioan Rugăciunea pentru bolnavi - Ghid spiritual pentru vindecarea miraculoasă

Un articol dedicat Cristinei R.

de Iulia Sima

* Bibliografie - "Brancusi si secolul sau" - Dan Grigorescu, editura Minerva 1994


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri