11 Octombrie 2013 publicat în Cultura 22 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
'A gresi este omenesc' dar dorinta de a invata tot timpul si de a corecta greselile ne defineste poate, cu mult mai mult, ca oameni.

7. Este incorect: Pana numar la trei sa plecati de-aici!
Forma corecta este: Pana numar pana la trei sa plecati de-aici!

Pentru ca…

Numaram (de la unu) pana la trei. Probabil prezenta primului pana determina ezitarea de a-l repeta, dar este necesar si cel de-al doilea.

8. Se face confuzie intre doua situatii foarte diferite, intre cuvantul „numai” si un grupaj relativ aleatoriu, ocazional, „nu mai”.

Este incorect: "Numai stiu ce sa spun'.

Si de asemenea este incorect: "Nu mai tu stii ce te face sa suferi".

Formele corecte sunt: "Nu mai stiu ce sa spun". si "Numai tu stii ce te face sa suferi".

Pentru ca…

"Numai" este un adverb cu functie de delimitare, cu acelasi sens ca doar: numai/doar el a fost invitat (nu si altii); voi sta numai/doar o ora (nu mai multe). In sintagma nu mai, cele doua componente isi pastreaza autonomia, nu fiind o simpla negatie, iar mai, un element de cu totul alta natura, care, aici, indica incetarea actiunii exprimate de verb: mai stiu = inca stiu, continui sa stiu; nu mai stiu = am incetat (deja) sa stiu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.  6 cărți remarcabile scrise de femei remarcabile Prof Dr. Dan Rujescu, cercetător psihiatru inclus în top 2% cei mai citați oameni de știință din lume: Demența fronto-temporală nu debutează ca demența de tip Alzheimer, cu probleme cognitive, ci cu probleme de comportament Prof Dr. Dan Rujescu, cercetător psihiatru inclus în top 2% cei mai citați oameni de știință din lume: Demența fronto-temporală nu debutează ca demența de tip Alzheimer, cu probleme cognitive, ci cu probleme de comportament

9. Este incorect sa spui: „El se inseala”. Forma corecta este „El se insala”. Aceasta a fost stabilita de catre comisiile Academiei Romane abilitate sa instituie normele ortografice.

10. Sa spunem „Nu fa asta!” este gresit. Corect este: „Nu face asta!”

De ce?
 

Imperativul negativ, pers. a II-a sing., se formeaza cu infinitivul verbului: nu manca, nu vorbi, nu pleca. Deci, "nu face".

Articolul a fost realizat cu ajutorul Ghidului de exprimare corecta publicat de catre Dexonline.ro
 

Iti mai recomandam si:

TOP 10 cuvinte care sunt folosite GRESIT

Cea mai frumoasa lectie de gramatica a aparut pe Facebook!

Antena 3 si OTV, campioane la greseli de limba romana

31 de curiozitati fascinante din Istoria Romanilor

 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri