16 Octombrie 2013 publicat în Cultura 2 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Asociatia Art à la carte va invita la cea de-a doua parte a festivalului Serile Lipatti 2013, desfasurata in perioada 17 septembrie - 2 noiembrie 2013.

Comunicat de presa

Asociatia Art à la carte va invita la cea de-a doua parte a festivalului Serile Lipatti 2013, desfasurata in perioada 17 septembrie - 2 noiembrie 2013 in spatiul incarcat de memorie al conacului familiei Lipatti din satul Fundateanca (comuna Leordeni, jud. Arges), dar si la Filarmonica din Pitesti si Ateneul Roman din Bucuresti. Evenimentul, finantat de Administratia Fondului Cultural National, se afla sub egida marii valori culturale Dinu Lipatti. Institutul Cultural Roman este partener al proiectului.

Festivalul o are ca invitata pe pianista Alexandra Silocea, care va concerta in 22 octombrie la Filarmonica din Pitesti si in 23 octombrie la Ateneul Roman. Festivalul Serile Lipatti - editia a II-a se va incheia ca o adevarata sarbatoare, prin prezenta marelui pianist rus Nikolai Demidenko, care va sustine la Ateneul Roman doua concerte alaturi de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub conducerea muzicala a celebrului dirijor roman Christian Badea, in 31 octombrie si 1 noiembrie, si un recital de pian in data de 2 noiembrie.

Programul urmatoarelor seri Lipatti:

  • Miercuri, 23 octombrie, ora 18:00 // Recital de pian Alexandra Silocea

In program: Schubert, Liszt, Debussy si Ravel, avand drept tema apa, precedate de Sonata op. 53 Waldstein de Beethoven

  • Joi, 31 octombrie, ora 19.00 // Nikolai Demidenko si Orchestra Filarmonicii George Enescu

Dirijor Christian Badea

In program: F. Chopin - Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra in mi minor, op. 11

  • Vineri, 1 noiembrie, ora 19:00 repetarea concertului de joi, 31 octombrie
  • Sambata, 2 noiembrie, ora 18:00 // Recital de pian Nikolai Demidenko

In program: S.Rachmaninov - Variatiuni pe o tema de Corelli
F.Schubert: Sonata in la major D664
F.Schubert: Sonata in la minor D784

Alexandra Silocea, pianista romana stabilita la Londra, va sustine doua concerte in cadrul festivalului Serile Lipatti, la Filarmonica din Pitesti si la Ateneul Roman. Dupa debutul din 2008 alaturi de Wiener Kammerorchester urmeaza recitalurile de la Musikverein si Carnegie Hall in 2009 si marele succes al CD-ului cu cele 5 Sonate de Prokofiev, inregistrate la Avie Records. Numeroasele premii obtinute de aceasta inregistrare ii deschid drumul Alexandrei Silocea catre London Philharmonic Orchestra, sub magheta marelui dirijor Vladimir Jurowski. Din acest moment cariera pianistei se desfasoara prin concerte si turnee in toata Marea Britanie, Franta, Austria si Italia. Cel mai recent CD al pianistei, Sound Waves, a aparut in luna mai 2013 la Avie Records si contine lucrari de Debussy, Ravel, Liszt si Schubert.

Nikolai Demidenko este un pianist rus de talie mondiala, finalist al competitiilor Montreal (1976) si Ceaikovsky (1978), profesor la Menuhin School of Music si la University of Surrey, Marea Britanie. A fost acompaniat de marile orchestre ale lumii, printre care Moscow Radio Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, London Symphony, Royal Philharmonic si St. Petersburg Philharmonic. Repertoriul sau este extrem de vast, incluzand Bach, Clementi, Mendelssohn, Mozart, Mussorgsky si Scarlatti, si este cunoscut pentru afinitatea speciala pe care o are pentru lucrarile lui Chopin, una dintre interpretarile sale fiind singurul recital live inclus in programul BBC Radio 3 Chopin Experience. Demidenko este prolific si in studioul de inregistrari, lansand cu sprijinul casei de discuri Hyperion Records CD-uri ce contin lucrari de Bach–Busoni, Chopin, Clementi, Liszt, Medtner, Mussorgsky, Prokofiev, Rachmaninov, Schubert si Schumann, concerte de Chopin, Medtner (CD-ul a castigat un premiu Gramophone), Skriabin, Ceaikovsky si Weber, precum si toate concertele lui Prokofiev alaturi de London Philharmonic Orchestra, sub conducerea muzicala a lui Alexander Lazarev. In toamna anului 2008 a lansat un nou CD Chopin, ce include prima lui inregistrare cu cele 24 de preludii, distins cu MIDEM 2010 Special Chopin Award.

Prezentarea evenimentului va fi facuta, ca si la prima editie si ca si in prima parte a celei de a doua editii, de catre muzicologul Saviana Diamandi, adaugand un plus esential gradului de receptivitate. Printr-un parteneriat reinnoit cu redactia Patrimoniu din cadrul Societatii Romane de Radiodifuziune, prelegerile vor beneficia si de aceasta data de scurte ilustrari muzicale din inregistrarile pianistului Dinu Lipatti.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri