31 Ianuarie 2014 publicat în Cultura 391 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Pentru ca este important sa cunoastem personalitati ce au marcat istoria stiintifica a lumii! Pentru ca despre acesti oameni se vorbeste mult prea putin, cu toate ca numele si munca lor ar trebui sa stea la baza formarii oricarui copil, dar si la baza sistemului de valori al oricarui adult. Vrem sa va vorbim astazi despre: George Emil Palade, Nicolae Constantin Paulescu, Ana Aslan, Henri Coanda si Emil Racovita.

3. Henri Coanda – inventatorul motorului cu reactie

Henri CoandaWikipedia.

Urmatoarele informatii ni le ofera site-ul ICR:

Intre 1911-1914 Henri Coanda a lucrat ca director tehnic la Uzinele de aviatie din Bristol, Anglia si a construit avioane cu elice de mare performanta, de conceptie proprie. In urmatorii ani se intoarce in Franta, unde a construit un avion de recunoastere 1916 foarte apreciat in epoca, prima sanie-automobil propulsata de un motor cu reactie, primul tren aerodinamic din lume si altele. In 1934 obtine un brevet de inventie francez pentru Procedeu si dispozitiv pentru devierea unui curent de fluid ce patrunde intr-un alt fluid, care se refera la fenomenul numit astazi Efectul Coanda", constand in devierea unui jet de fluid care curge de-a lungul unui perete convex, fenomen observat prima oara de el in 1910, cu prilejul probarii motorului cu care era echipat avionul sau cu reactie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 povești de viață de dăruit iarna aceasta 5 lucruri pe care e bine să le știi despre rotirile gratuite la sloturi online 5 rețete inedite de cozonac pe care trebuie să le încerci

Aceasta descoperire l-a condus la importante cercetari aplicative privind hipersustentatia aerodinelor, realizarea unor atenuatoare de sunet si altele. Henri Coanda revine definitiv in tara in 1969 ca director al Institutului de creatie stiintifica si tehnica (INCREST), iar in anul urmator, 1970, devine membru al Academiei Romane. Henri Coanda moare la Bucuresti, pe data de 25 noiembrie 1972, la varsta de 86 de ani.

Foto: Henri Coanda in anul 1967 Wikipedia


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri