19 Martie 2014 publicat în Cultura 1465 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Acesta este unul dintre cele mai provocatoare texte pe care le veti citi vreodata. Este vorba despre o intalnire istorica intre doi oameni geniali ai secolului XX – Albert Einstein, marele fizician si Rabindranath Tagore, marele filosof indian (pe care l-a intalnit si Eliade – va amintiti? Intalnirea este redata in "Maitreyi").

 

Tagore: Speciile apartin de asemenea Unitatii, umanitatii. Atunci, intreaga mintea umana realizeaza Adevarul; mintea Indiana sau Europeana se intalnesc intr-o indeplinire comuna.

Einstein: Cuvantul <> este folosit in limba Germana pentru toate fiintele umane, de fapt chiar si maimutele si broastele ar apartine acestui cuvant.

Tagore: In stiinta traversam o disciplina a eliminarii limitarilor personale de mintile individuale si astfel ajungem la la acea intelegere a Adevarului care este in mintea Omului Universal.

Einstein: Problema apare daca Adevarul este independent de constiinta noastra.

Tagore: Ceea ce numim adevar sta in armonia rationala dintre aspectele subiective si obiective ale realitatii, amandoua apartinand unui om supra-personal.

Einstein: Chiar si in viata noastra de zi cu zi, ne simtim obligati sa ne punem in seama unei realitati independente de om prin obiectele pe care le folosim. Facem acest lucru ca sa conectam experientele simturilor noastre intr-un mod rezonabil. De exemplu, daca nimeni nu este in aceasta casa, totusi aceasta masa ramane acolo unde este.

Tagore: Da, ramane in afara mintii individuale, dar nu si in afara mintii universale. Masa pe care eu o percep este perceptibila prin aceeasi constiinta pe care o posed.

Einstein: Daca nimeni nu ar fi in casa, masa ar exista in acelasi mod – dar aceasta este deja ilegitim din punctul tau de vdere – pentru ca nu putem sa explicam ce inseamna ca acea masa se afla acolo, independenta de noi.

Punctul nostru de vedere natural cu privire la existenta adevarului independent de umanitate nu poate fi explicat sau demonstrat, dar este o credinta pe care nu ii poate lipsi nimanui - nici macar fiintelor primitive. Ii atribuim Adevarului o obiectivitate supra - umana; ne este indispensabila, aceasta realitate care este independenta de existenta noastra si existenta noastra si mintea noastra – cu toate ca nu putem spune ce este.

Tagore: Stiinta a demonstrat ca masa ca obiect solid este o aparitie si deci, acel lucru pe care mintea umana il percepe ca masa nu ar exista daca mintea ar fi nimic. In acelasi timp trebuie admis ca expresia realitatii fizice ca nimic altceva decat o multitudine de centre de forte electrice in rotire, partine in acelasi timp mintii umane.

In intelegerea Adevarului exista un conflict etern intre mintea umana universala si aceeasi minte limitata in individual. Procesul perpetuu de reconciliere este purtat in stiinta noastra, in filozofia, in etica noastra. In orice caz, daca ar exista orice Adevar in mod absolut nerelationat umanitatii, atunci, pentru noi este in mod absolut o non-existenta.

Daca nu este pentru noi dificil sa ne imaginam o minte pentru care secventa lucrurilor nu se intampla nu in spatiu ci in timp, precum secventa notelor in muzica. Pentru o asemenea minte, o asemenea conceptie a realitatii este apropiata realitatii muzicale si in care, geometria Pitagoreica nu poate avea nici un sens.

Aceasta este realitatea hartiei, infinit diferita de realitatea literaturii. Pentru acea minte posedata de molia care mananca hartia, literatura este absolut non-existenta, totusi, pentru Mintea umana, literatura are o mare valoare de Adevar, decat hartia in sine. Intr-o maniera similara daca ar exista un Adevar care nu are nicio legatura senzoriala sau o relatie rationala cu mintea umana, ar ramane ca nimic atata timp cat noi ramanem fiinte umane.

Einstein: Atunci eu sunt mai religios decat tine!

Tagore: Religia mea este reconcilierea Omului supra-personal, spiritul uman universal, in propria-mi fiinta individuala.

Iti mai recomandam si:

'Ce va ramane?' de Rabindranath Tagore

SECRETUL ca sa inveti orice: Albert Einstein, catre fiul sau

Trucul 1089 – Trucul magic care l-a lasat mut de uimire chiar si pe Einstein!

Albert Einstein: 45 de citate impresionante pe care trebuie sa le citesti!

Traducere de Iulia S./ articol via www.brainpickings.org


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri