27 Martie 2014 publicat în Cultura 15 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Centrul National al Dansului, cel mai important centru pentru manifestarea artei contemporane la Bucuresti dar si in tara, faciliteaza adesea, pentru publicul interesat de acest domeniu, intalnirea cu artisti valorosi. De data aceasta, in perioada 30 martie - 11 aprilie, se va desfasura la Bucuresti evenimentul dans//pl – Ieri. Maine. Azi dedicat scenei de dans contemporan polonez.

5 spectacole, 3 ateliere de dans contemporan conduse de artisti polonezi, proiectii de filme, o masa rotunda si discutii cu artistii celor mai importante centre de dans contemporan din Polonia. Evenimentul este organizat in parteneriat cu Institutul Polonez din Bucuresti.


dans//pl – Ieri. Maine. Azi
reuneste cei mai cunoscuti dansatori polonezi, tineri sau deja consacrati, si prezinta o serie de lucrari in care artistii intra in dialog cu maestri lor (Vaslav Nijinsky si Henryk Tomaszewski), autodefinindu-si punctele de referinta estetica si sursele de inspiratie. Un astfel de proiect este RE//MIX Tomaszewski, creat de renumitul actor si dansator Mikołaj Mikołajczyk, in cadrul programului initiat de colectivul komuna//warszawa. Henryk Tomaszewski (1919 – 2001) un fel de Stere Popescu silezian, a format multi dintre artistii din Polonia contemporana prin teatrul sau de pantomima. Legendarul Vaslav Nijinsky (1890 – 1950) autorul coregrafiei Sarbatoarea primaverii si Dupa-amiaza unui faun, considerat parintele dansului modern, este reinterpretat de catre Tomasz Wygoda, Anna Godowska si Sławek Krawczyński, pornind de la coregrafia si jurnalul personal al artistului. Leszek Bzdyl si Katarzyna Chmielewska, cei care au pus bazele Teatrului Dada von Bzdülöw, prezinta Duete Inexistente – un spectacol plin de grotesc si auto-ironie.

Generatia tanara de dansatori polonezi, reprezentata in dans//pl – Ieri. Maine. Azi de Agata Maszkiewicz si Agata Siniarska, nu s-a regasit in baletul clasic sau in companiile traditionale de teatru-dans. Cei mai multi au plecat sa studieze in strainatate, sa experimenteze si sa descopere noi modalitati de a se misca sau de a crea, revenind apoi in Polonia. Un specific al dansului contemporan polonez este ca o mare parte dintre reprezentatii sunt solo-uri feminine, de cele mai multe ori, coregrafa fiind totuna cu dansatoarea.

In afara de spectacole, dans//pl – Ieri. Maine. Azi propune publicului proiectii de filme, ateliere de dans contemporan conduse de Leszek Bzdyl, Katarzyna Chmielewska, Sławek Krawczyński si Mikołaj Mikołajczyk si o „masa rotunda”, organizata la Institutul Cultural Roman, in care producatori si artisti polonezi se vor intalni cu reprezentanti ai scenei culturale romanesti si ai principalelor institutii finantatoare, pentru a discuta mecanismele de finantare, productie si promovare a dansului contemporan in Romania si Polonia.

Programul evenimentului cuprinde:

30 martie, ora 19.30 – Duete Inexistente - Teatr Dada von Bzdülöw
31 martie, orele 16.00 - 22.00 – atelier de dans contemporan condus de Leszek Bzdyl si Katarzyna Chmielewska (Centrul National al Dansului Bucuresti)
6 aprilie, ora 11.00 – DANS/VIDEO/PL – proiectii de filme
8 aprilie, ora 14.00 – RO/PL/DANS – masa rotunda (Institutul Cultural Roman)
8 aprilie, ora 19.30 – RE//MIX Projekt: Tomaszewski – Mikołaj Mikołajczyk
9 aprilie, orele 16.30 – 17.30 – atelier de dans contemporan pentru copii (6 – 10 ani) condus de Mikołaj Mikołajczyk (Centrul National al Dansului Bucuresti)
10 aprilie, ora 19.30 – Nijinsky. The Rite of Dreams - Sławek Krawczyński / Tomasz Wygoda / Anna Godowska
11 aprilie, orele 14.00 – 17.00 – Experienta ca inspiratie - atelier de dans contemporan condus de Sławek Krawczyński (Muzeul National de Arta Contemporana)
11 aprilie, ora 19.30 – POLSKA - Agata Maszkiewicz & Death 24 Frames per Second or Do It To Me Like in a Real Movie – Agata Siniarska

Detalii despre fiecare eveniment in parte gasiti pe site-urile www.cndb.ro sau www.culturapoloneza.ro.

Spectacolele vor avea loc la CNDB, Sala Stere Popescu – B-dul Marasesti 80-82.
Biletele pot fi rezervate direct pe site-ul www.cndb.ro sau la adresa [email protected].


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri