4. Numerotarea
Sistemul de numarare pe care il folosim in intreaga lume este probabil indian la origine, dar numerotarea este araba. A aparut prima dat in scrierile matematicienilor musulmani Muḥammad ibn Mūsā al-Khwārizmī si Al-Kindi, in jurul anului 825.
Algebra a fost denumita dupa numele cartii lui al-Khwarizmi: Al-Jabr wa-al-Muqabilah. Lucrarile matematicienilor arabi au fost duse in Europa 300 de ani mai tarziu, de catre matematicianul italian Fibonacci.
5. Parasuta
Cu mult timp inaintea experimentelor zburatoare pe care le faceau Fratii Wright, un poet, astronom, inginer si muzician musulman, pe nume Abbas ibn Firnas, a facut mai multe incercari pentru a construi un aparat de zbor. In anul 825 el a sarit de pe minaretul Moscheei din Cordoba, folosindu-se de o inventie facuta din lemn si o panza de mantie. Spera ca va pluti precum o pasare. Nu s-a intamplat acest lucru, dar mantia s-a umflat si astfel se pare ca el a creat prima parasuta; datorita mantiei sale zburatoare, saltul la inaltime nu l-a costat pe Abbas ibn Firnas, decat cateva rani minore.
In anul 875 si-a perfectionat inventia si a folosit matase in loc de panza de mantie. A sarit de pe un munte si a reusit sa stea in aer pentru 10 minute pentru ca apoi sa se prabuseasca. A ajuns la concluzia corecta ca acest lucru s-a datorat faptului ca nu a adaugat o „coada” dispozitivului sau, care sa il ajute in stabilirea echilibrului.
- Aeroportul International din Bagdad si un crater de pe Luna poarta numele acestui temerar inventator musulman.
6. Pamantul este rotund!
Pana in secolul 9, multi invatati musulmani stiau deja ca pamantul este o sfera. Dovada, spunea astronomul Ibn Hazm este aceea ca Soarele este mereu vertical fata de un punct particular de pe Pamant. Aceasta afirmatie a fost facuta cu 500 de ani inaintea lui Galileo.
Foto Shutterstock.com; harta pamantului
Calculele astronomilor musulmani erau atat de acurate incat, in secolul 9 ei au ajuns la concluzia ca circumferinta Pamantului este 40,253 de km, o estimare foarte apropiata de circumferinta reala, care stim astazi, este de 40,075 de km.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri