24 Iunie 2015 publicat în Cultura 15 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Genii ale Omenirii din toate timpurile... De-a lungul istoriei, au existat minti incredibile care au lasat culturii universale idei revolutionare despre viata. Totusi, prea putin reusim sa integram aceste idei in existenta noastra. Oare de ce oamenii opereaza cu separarea intre genialitate si "normalitate"? Aceste genii au deschis de fapt carari pe care le putem cu totii urma. Este mostenirea pe care ne-o lasa pentru a cladi impreuna, o lume mai buna, transformandu-ne pe noi insine si lasand ca influenta acestor idei sa ne patrunda existenta de zi cu zi.

1. THOREAU: Plimba-te si fii in prezent!

„In plimbarile mle, ma intorc bucuros la simturile mele. Ce alta treaba sa am in padure, daca nu ma gandesc la nimic altceva care sa nu aiba legatura cu padurea?”

  • Henry David Thoreau (n. 12 iulie 1817 - d. 6 mai 1862) a fost un filozof american, eseist, scriitor, naturalist, transcendentalist, critic al taxelor si al progresului.

 

2. VIRGINIA WOOLF: Tine un jurnal!

„Am deja 37 de ani sambata viitoare si gandul acesta imi mai ia din teama: Ma gandesc la beneficiul doamnei batrane (nu va fi posibil atunci nici un subterfugiu: 50 e batranete, desi anticipez protestul ei si ii dau dreptate ca nu e chiar in varsta). Ca sa ii dau acestui nou an o fundatie solida, intentionez sa imi petrec serile acestei saptamani de captivitate, facand o recenzie a prieteniilor mele si a conditiei la care se afla in prezent, cu cateva note despre caracterul prietenilor mei; voi face de asemenea o estimare a muncii lor si o previziune pentru punctul la care munca lor va ajunge iu viitor. Doamna de 50 de ani va putea spune cat de aproape de adevar am fost. ”

  • Virginia Woolf (n. 25 ianuarie 1882, Londra - d. 28 martie 1941) a fost o scriitoare engleza, eseista, feminista, editoare si scriitoare de povesti, cunoscuta drept una dintre figurile moderniste literare de frunte ale secolului al XX-lea.

3. ALAN WATTS: Elibereaza-te de Ego!

"Aceasta senzatie de a ne simti singuri si vizitatori temporari prin univers este in contradictie flagranta cu tot ceea ce stim despre om (si toate celelalte organisme vii) de la stiinta. Noi nu venim pe aceasta lume; noi venim din ea, asa cum apar frunzele din copaci. Precum valurile marii, oamenii universului. Fiecare individ este o expresie a intregii naturi, o actiune unica a intregului univers. Acest fapt este rar experimentat de indivizi. Chiar si aceia care stiu acest lucru din teorie, nu simt si continua sa se constientizeze ca egouri izolate, in saci de piele".

  • Alan Watts (n. 6 ianuarie 1915, d. 16 noiembrie 1973) a fost un filozof si scriitor de origine britanica, cunoscut mai ales pentru popularizarea filozofiei orientale printre europeni. Watts a scris peste 25 de catți si articole cu subiecte importante pentru religiile estica si vestica, fiind autorul lucrarii The Way of Zen (Calea Zen), unul dintre primele bestseller-uri despre budism.

4. SENECA: Fa-ti mai degraba o viata larga, decat o viata lunga

"Tu traiesti de parca ti-ar fi destinat sa traiesti pentru totdeauna; nu observi cat timp deja a trecut, dar il cheltuiesti chiar daca ai avut o cantitate imensa – chiar daca momentul acela cand iti arati devotiunea fata de ceva sau cineva, poate fi ultima ta zi. Va purtati precum niste muritori prin tot ceea ce va face sa va fie frica si ca niste nemuritori cu privire la ceea ce va doriti… Cat de tarziu veti incepe cu adevarat sa traiti, poate atunci cand viata va trebui sa se sfarseasca! Cat de stupid sa uiti despre mortalitatea ta si sa amani planuri sensibile pentru 50-60 de ani, sperand sa va incepeti vietile dintr-un punct unde putini au ajuns!"

  • Lucius Annaeus Seneca (sau mai simplu Seneca sau Seneca cel Tanar, n. cca. 4 i.Hr. – d. 65) a fost un filosof stoic roman, preceptor al imparatului Nero.

Foto homepage: Shutterstock.com; frunze, viata


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri