- "Chiar cautarea fericirii, distruge fericirea." - Viktor Frankl.
In Septebrie 1942, Victor Frankl, un proeminent psihiatru evreu a fost aruncat in inchisoarea nazista, impreuna cu familia sa, primind numarul de prizonier 119104. Toti au pierit in campul de concentrare nazist, inclusiv sotia sa insarcinata. Dar Viktor Frankl a supravietuit. Iar aceasa experienta l-a facut sa scrie o importanta carte, considerata una dintre cele mai influente 10 carti ale secolului 20 in America – un titlu care nu poate trece neobservat – "Omul in cautarea sensului vietii".
In cartea sa, Frankl arata ca diferenta dintre cei care au supravietuit Holocaustului si cei care au murit este una singura: Conectarea cu ceea ce ne da sens ca fiinte umane.
Foto: Unsplash/ Tiago Aguiar
Foto homepage: Unsplash/ Breno Machado
Aceasta nevoie de sens pentru a exista, l-a interesat pe Frank inca din timpul liceului, cand profesorul sau a rostit o fraza ce l-a tulburat – "Viata nu este nimic altceva decat o combustie, un proces de oxidare". Frankl a replicat sarind de pe scaun: „Sir, daca este asa, atunci care poate fi sensul vietii?”
Mai tarziu, Viktor Frankl a vazut in campurile de concentrare cum cei care isi gaseau motivatia de a trai chiar si in cea mai de cosmar situatie, erau mult mai rezistenti la durere, decat aceia care nu reuseau sa gaseasca aceste sentimente in ei. „Poti sa ii iei un singur lucru omului, cu exceptia unuia singur si aceasta este ultima dintre libertatile oamenilor – sa isi aleaga atitudinea in fata oricarei situatii date, sa isi aleaga singuri calea.”
Frankl si-a practicat meseria de terapeut si in interiorul campului de concentrare, iar in cartea sa, el da doua exemple de persoane cu ganduri suicidale. Ca majoritatea detinutilor, acesti doi barbati se simteau fara speranta si credeau ca nu mai au nimic sa isi doreasca de la viata si nimic pentru care sa traiasca.
Preluam cateva idei esentiale din aceasta carte via 1cartepesaptamana.ro:
"Consider ca este o conceptie gresita si periculoasa despre igiena mintala presupunerea ca omul are nevoie in primul rand de echilibru sau, asa cum este numit el in biologie - de "homeostaza", adica o stare lipsita de orice tensiune. De fapt omul nu are nevoie de o astfel de stare lipsita de tensiune, ci mai degraba de stradania si lupta pentru atingerea unui scop valoros, a unei sarcini liber asumate. Lucrul de care are el nevoie este nu sa scape cu orice pret de tensiune, ci omul are nevoie de chemarea pe care i-o adreseaza un anumit sens potential care se vrea realizat".
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară