In 412 Chiril, mai tarziu Sf. Chiril a devenit patriarh de Alexandria. Prefectul roman al orasului era Orestes. Intre acestia s-a instaurat o rivalitate politica dura, iar faptul ca Hypatia era prietena cu Orestes, cat si faptul ca invataturile ei erau considerate pagane de catre crestini, a facut ca Hypatia sa devina un motiv de revolte intre crestini si non-crestini si potrivit descopera.ro, Hypatia a murit la ordinul lui Chiril.
„Prin elocvneta si autoritatea ei, Hypatia a castigat atat de multa influenta incat Crestinatatea a inceput sa o considere o amenintare”, scria istoricul Thomas Little Heath.
Cativa ani mai tarziu, Hypatia a fost ucisa de crestinii care o acuzau de producerea unor tulburari religioase in oras. Este indiscutabil faptul ca ea, datorita cunostintelor ei si perspectivelor ei stiintifice a fost considerata o amenintare. „In martie 415, la ordinul lui Chiril, o gloata de fanatici crestini a atacat-o pe Hypatia in plina strada. Acestia au dat-o jos din carul in care se afla, au dezbracat-o si au tarat-o intr-o biserica aflata in apropiere. Aici, Hypatia a fost macelarita, iar ramasitele ei au fost purtate pe strazile din apropiere, ca apoi sa fie arse”, scrie acelasi site de cultura si stiinte.
Moartea Hypatiei a constituit un punct de cotitura pentru istoria stiintei, marcand inceputul unui declin al cunosterii stiintifice in Alexandria.
Scriitorul Charles Kingsley a scris un roman inspirat de viata Hypatiei, transformand-o intr-o eroina. Astfel de lucrari au contribuit la ideea ca ea nu era doar o intelectuala desavarsita ci si o femeie extrem de frumoasa, elocventa si modesta.
Surse:
https://www.descopera.ro
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Hypatia_din_Alexandria
https://www-history.mcs.st-and.ac.uk
Foto fr si main: By German Vizulis /Shutterstock
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn