IN ACEST ARTICOL:
Seria spectacolelor - conferinta moderate de reputatul muzicolog Valentina Sandu – Dediu va continua marti, 20 octombrie 2015, de la ora 19:00, in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii Nationale de Muzica (Str. Stirbei Voda nr. 33).

Invitatul editiei de marti la Round Table Bucuresti va fi Razvan Suma, unul dintre cei mai apreciati violoncelisti romani ce s-a facut remarcat printr-un repertoriu vast, realizat in sute de recitaluri si concerte sustinute in intreaga lume. La editia de marti, Razvan Suma va sustine un mini-recital alaturi de invitati surpriza. Seara se va incheia printr-o sesiune de autografe, cu prezentarea discului Vă place TANGO?

Programul urmatoarelor evenimente gazduite de Conservatorul bucurestean cuprinde inca trei astfel de intalniri avandu-i in prim plan pe Ioana Parvulescu (27 octombrie), Maia Morgenstern (3 noiembrie) si Stefan Gheorghiu (ultimul eveniment din acest sezon, 10 noiembrie), spectacole ce vor fi transmise in direct prin live streaming.

„Violoncelistul Razvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea si inteligenta sa” - astfel il caracteriza renumita publicatie germana „Das Orchester” pe tanarul violoncelist roman.

Pe langa activitatea concertistica din Romania, Razvan Suma interpreteaza frecvent impreuna cu pianistul spaniol Josu Okinena, alaturi de care a concertat in sali precum “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, Centrul Cultural Belem din Lisabona, „Kursall” din San Sebastian sau „Casa da Musica” din Porto.

In 2009, Razvan Suma a devenit solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, iar in calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzica Bucuresti dezvolta o intensa activitate pedagogica. Este invitat sa predea la cursuri de maiestrie organizate in tari ca Spania, Argentina, Coreea, iar in Romania, Masterclass-ul „Muzica la Altitudine” realizat alaturi de violonistul Stefan Horvath, a fost un real succes. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internationale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

Sub titlul „Va place BACH?”, in 2012 Razvan Suma a sustinut primul sau turneu national solo, evenimentul reprezentand o premiera absoluta in Romania in domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist roman, intr-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Cele doua editii ale turneului au cuprins 17 orase din Romania si au avut peste 10.000 de spectatori directi. Ca o continuare fireasca a acestei frumoase initiative, intre 8 si 29 octombrie 2013, Razvan Suma a propus melomanilor din 13 orase turneul national „Va place BRAHMS?”, sustinut alaturi de pianistul spaniol Josu Okinena. Intre 28 septembrie si 24 octombrie 2014, impreună cu Analia Selis si Julio Santian, chitarist si compozitor din Argentina, Razvan Suma a sustinut un al treilea turneu, „Va place TANGO?” Aranjamentele speciale pentru violoncel, voce si chitara precum si o parte dintre compozitii sunt realizate de Julio Santian. Interpretarea vocala si prezentarea pieselor pentru publicul roman apartin Analiei Selis. Dupa cele 13 concerte din cele 12 orașe, totalizand peste 7.000 de spectatori, a devenit fireasca necesitatea organizarii celei de a doua editii.

Razvan Suma a realizat din 2006 pana in prezent sase turnee in formula de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” - alaturi de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Toma Popovici. Alături de Marin Cazacu, Alexandra Gutu si Octavian Lup, in componenta cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Razvan Suma a fost prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

Pe langa prezenta sa constanta in zona muzicii clasice, Razvan Suma a participat si la proiecte mai putin conventionale, adresate unui public tanar, deschis la inovatie si combinatie intre genuri muzicale. Cel mai recent proiect este colaborarea cu trupa Vita de Vie, in aprilie 2013, cand una dintre piesele albumului „Acustic” a fost inregistrata alaturi de Razvan Suma.

Nascut in 1977 la Cluj-Napoca, Razvan Suma a urmat cursurile liceului de muzica din orasul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. In anul 2000 a obtinut diploma de licenta a Academiei de Muzica din Bucuresti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar in 2002 a inceput programul de perfectionare „Artist Diploma” la Longy School of Music – Cambridge - Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. Concursurile de mare prestigiu ca „Giovanni Batista Viotti” - Italia, „Markneukirchen” – Germania sau „Villa de Llanes” - Spania sunt doar cateva dintre cele mai importante competitii internationale la care a participat Razvan Suma. Educatia sa muzicala a fost armonios completata de cursurile de perfectionare cu maestrii Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Aurel Niculescu, Mirel Ianovici, Herre-Jan Stegenga, Frans Helmerson.

In ultimii ani, Razvan Suma a realizat o serie de inregistrari speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societatii Romane de Radiodifuziune, precum si transmisiuni in direct la posturi de radio si televiziune (RAI Torino, MDR Leipzig, TVR, Acasă TV, Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucuresti, Radio Euskadi). In mai 2012, ca urmare a turneului national “Va place BACH?”, Razvan Suma a lansat, in foaierul Salii Radio din Bucuresti, prima inregistare completa in România, pe CD, a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de Bach. CD-ul – conceput intr-o forma moderna, atractiva - este realizat cu sprijinul casei de productie Sonoro Records.

Round Table Bucuresti este un proiect al Uniunii de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, proiect cultural finantat in cadrul programului cultural „ESTI BUCURESTI” oferit de ArCuB.

  • La eveniment intrarea va fi libera, in baza invitatiei ce poate fi solicitata la adresa [email protected], in limita locurilor disponibile.
  • Fiecare spectacol - conferinta va dura 90 de minute si va fi transmis in direct pe www.EnjoyTv.ro

Despre Round Table Bucuresti

Parcursul profesional dar si personal al oricarui om de cultura este inevitabil influentat de mediul in care a ales sa creeze. Prin proiectul Round Table Bucuresti, organizatorii isi propun sa descopere in ce masură efervescentul spatiu cultural al capitalei a influentat drumul unor personalitati care si-au ales Bucurestiul ca decor al activitatii lor artistice.

In fiecare marti seara, pe durata a 90 de minute, moderatorul isi va provoca invitatii la o discutie deschisa, relaxata, despre amprenta pe care orasul si-a pus-o asupra lor ca artisti, ca oameni, despre cum vedeau capitala atunci cand erau la inceput de drum si cum o percep acum, cand drumurile lor strabat capitale din intreaga lume, ori despre sansele sau deziluziile pe care le-au trait aici, de-a lungul timpului. Parcursul acestui itinerariu prin Bucurestiul personal al fiecarui artist invitat va fi presarat cu momente artistice de cea mai buna calitate - oferite de protagonistii spectacolelor sau de catre invitatii acestora.

„Ne pregatim sa va intampinam cu povesti fascinante despre Bucurestiul artistic actual, saptamana de saptamana, imediat ce se va incheia Festivalul George Enescu. Promitem sa prelungim bucuria muzicii si sa pastram sarbatoarea acestor zile.” – Valentina Sandu – Dediu

De ce Round Table Bucuresti? Pentru ca mediul de intalnire al acestor evenimente isi propune sa fie unul prietenos, placut, fara colturi si fara ascunzisuri, unde nimeni nu sta in capul mesei. Invitatii si publicul, deopotriva, vor imparti acelasi spatiu: Bucurestiul. Coordonate: Sala de Opera si Multimedia a Universitatii Nationale de Muzica.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri