8 Februarie 2016 publicat în Cultura 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Patrimoniul din Rosia Montana se bucura incepand de astazi de recunoasterea oficiala din partea statului roman a valorii sale exceptionale. Localitatea a fost inclusa pe Lista Indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial UNESCO.

Comunicat de presa

Anuntul facut public de pe pagina ministerului culturii vine dupa 6 ani de la solicitarea inaintata de societatea civila: “Ministerul Culturii si Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor au comunicat catre Centrul Patrimoniului Mondial de la Paris inscrierea Peisajului cultural minier Rosia Montana in lista indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial”.

“Aceasta nu este doar un imens castig pentru patrimoniul cultural, ci o mare victorie a societatii civile, a miilor de oameni din tara si din strainatate care au cerut salvarea Rosiei Montane, au iesit in strada cerand sa nu fie distrusa natura si cultura in favoarea mineritului cu cianuri”, a declarat Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior.

Situl istoric Rosia Montana, atestat pentru prima oara pe 6 februarie 131 P.Ch., reprezinta una dintre mostenirile cele mai importante ale umanitatii. “Minele romane de la Rosia Montana reprezinta cele mai intinse si mai importante mine de aur subterane romane cunoscute in lume” , se arata in studiul expertilor de la universitatile Oxford si Leicester. Decizia Ministrului Culturii de a include Rosia Montana pe Lista Indicativa a Romaniei pentru UNESCO afirma ne-echivoc o noua viziune asupra viitorului localitatii din Apuseni. Dezvoltarea durabila a Rosiei Montana intra astfel, pentru prima data, intre prioritatile statului.

In 2009 organizatia Asociatia ARA (Arhitectura. Restaurare. Arheologie) a intaintat Ministerului o propunere fundamentata pentru includerea Rosiei Montane in Lista Indicativa pentru UNESCO. 10 ministri ai culturii si-au declinat in aceasta perioada responsabilitatea de a analiza initiativa, acordand in schimb prioritate planurilor de deschidere a exploatarii de aur pe baza de cianuri. Propunerea de includere a primit insa sustinerea ferma a comunitatii stiintifice, a forurilor profesionale specializate si a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice. Tehnic, decizia finala pentru ca Rosia Montana sa fie inclusa pe lista ce contine propunerile Romaniei pentru UNESCO, a reprezentat-o semnatura ministrului culturii.

Procedural, Rosia Montana intra pe Lista Indicativa a Romaniei, urmand ca un dosar amplu sa fie intocmit pentru sustinerea candidaturii. Acest proces implica o serie intreaga de actori, de la nivel central si local, ministere, societate civila si comunitate locala, care impreuna vor defini scenariul cel mai benefic pentru situl istoric si dezvoltarea sa durabila. Decizia finala privind nominalizarea pentru Lista Patrimoniului Mondial apartine UNESCO si se va lua la Paris in baza acestui dosar, care va include atat scenariul economic de revitalizare a zonei cat si cel de conservare a patrimoniului.

Anuntul ministerului vine in ajunul Zilei Rosiei Montane pe care Campania Salvati Rosia Montana o sarbatoreste anual prin evenimente culturale. 6 februarie este data primei atestari documentare a anticului Alburnus Maior, Rosia Montana de astazi. Dupa 1885 de ani, satului din Apuseni i se recunoaste adevaratul potential. “Ii invitam pe toti cei care au fost alaturi de Rosia Montana si Alburnus Maior in toti acesti ani sa participe la evenimentele dedicate Zilei Rosiei Montane si sa contribuie la construirea unei noi viziuni pentru dezvoltarea durabila a localitatii. Voi fi prezent la Bucuresti, impreuna cu cateva zeci de localnici din Rosia Montana si Campeni, pe 6 februarie, alaturi de toti cei ce stiu sa lupte si sa sarbatoreasca ceea ce merita cu adevarat aparat!” – Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior.

In comunicatul Ministerului Culturii se arata ca domnul ministru Vlad Alexandrescu va fi prezent sambata 6 februarie, de la ora 17.00, la Muzeul Taranului Roman pentru a prezenta inscrierea Rosiei Montane in lista indicativa a Romaniei.

Programul detaliat al evenimentelor destinate Zilei Rosiei Montane poate fi consultat pe www.ziuarosieimontane.ro

Foto homepage: Wikipedia


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri