Evenimentul anului in materie de filme va avea loc pe 28 Februarie iar cursa intre candidati este foarte stransa. The Revenant conduce cu 12 nominalizari urmat indeaproape de Mad Max si The Martian.
Multe dintre filmele din acest an sunt inspirate de povesti reale sau de romane celebre. Peste 9 dintre filmele nominalizate la categoriile importante sunt inspirate dintr-o carte sau dintr-un roman.
Impreuna cu libraria online Librex.ro am realizat o lista a filmelor din acest an care sunt bazate pe romane.
Brooklyn, de Colm tóibin
Considerata de multi critici cea mai buna adaptare cinematografica a acestui an, Brooklyn este nominalizat la trei categorii printre care si cel mai bun scenariu adaptat.
Inspirat de romanul eponim, Brooklyn spune povestea unei imigrante cu origini irlandeze pe nume Eilis. aceasta ajunge in Brooklyn-ul anilor ‘50, plina de sperante si vise, si se indragosteste de un tanar pe nume tony. tocmai cand lucrurile par sa se linisteasca, vesti tragice din irlanda ii strica linistea si o forteaza sa aleaga intre cele doua camine.
Legenda lui Hugh Glass - the Revenant, Michael Punke
Cel mai apreciat si premiat film al acestui an, The Revenant, este inspirata din romanul cu acelasi nume publicat in 2002 de Michael Punke. Nominalizat la 12 categorii, Revenant conduce cursa Oscarurilor si cel mai probabil ii va aduce lui Leonardo DiCaprio statueta de aur. Dar de unde a pornit totul?
Romanul lui Punke este si el, la randul lui, inspirat din viata colonistului Hugh Glass. in 1823 acesta a fost atacat si ranit de un urs grizzly, abandonat de catre companioni si lasat sa moara. in ciuda ranilor, Glass reuseste sa supravietuiasca si porneste intr-o calatorie a razbunarii.
apreciat pentru imagine, regie, scenariu, efecte si performantele actorilor, The Revenant este un must-see si must-read al acestui sezon.
Daneza - the Danish Girl, de David Ebershoff
Romanul Daneza a fost publicat in anul 2000 de catre autorul american David Ebershoff. Cartea este inspirata din povestea reala a lui Lili Elbe, prima persoana cunoscuta care a suferit o operatie de transformare de sex. tragica prin natura ei, cartea exploreaza subiecte precum conditia umana, puterea si limitele dragostei si integrarea in societate.
Dupa ce a castigat premiul academiei pentru cel mai bun actor in rol secundar din The Theory of Everything (2015), actorul Eddie Redmayne este din nou nominalizat anul acesta. Desi performanta sa in rolul lui Elbe este cu adevarat impresionanta, va recomandam sa cititi si cartea inainte de decernarea premiilor.
Brokerii apocalipsei - The Big short: inside the Doomsday Machine, de Michael Lewis
Dupa un an de la colapsul financiar din 2008, autorul Michael Lewis a incercat sa explice exact ce s-a intamplat, prin vocile primilor oameni care au anticipat dezastrul. sapte ani mai tarziu, Hollywood-ul s-a inspirat din povestea lor si a transpus o varianta mai pe intelesul publicului cu un “appeal” mai comercial.
Cu steve Carell, Christian Bale, Ryan Gosling si Brad Pitt in rolurile principale, The Big short a reusit sa expuna lumea finantelor intr-o maniera interesanta si captivanta. Dar daca sunteti si voi ca mine, si cunostintele voastre bancare se rezuma la strictul necesar, va recomand cu caldura aceasta lectura explicativa.
Martianul - The Martian, de Andy Weir
Denumit si Robinson Crusoe modern, Martianul lui andy Weir a avut un succes rasunator inca de la lansare. Nu este nicio supriza asadar, sa il vedem 4 ani mai tarziu adaptat intr-un blockbuster cu 7 nominalizari la Oscar si Matt Damon in rolul principal.
Astronautul Matt Watney se trezeste “uitat” de catre colegii sai pe... Marte. Ramas singur, el trebuie sa supravietuiasca pe o planeta pe care nimic nu creste. Din fericire, Matt este un botanist de renume mondial si un optimist convins. amuzanta si interesanta, Martianul este o lectura extraordinara in pregatirea pentru premiile Oscar.
Camera - Room, de Emma Donoghue
Daca nu ati apucat sa cititi acest bestseller cand a fost publicat in 2010, acum este cel mai bun moment sa o faceti. Povestea unui baietel captiv si al mamei sale a impresionat o lume intreaga iar anul acesta a ajuns sa fie ecranizata.
Cartea prezinta o trauma cutremuratoare prin ochii unui baietel de sase ani care nu cunoaste altceva in afara camerei in care a crescut si mama sa. Noaptea, mama sa il inchide in siguranta, in sifonier, unde trebuie sa doarma cand Old Nick vine in vizita. Romanul Camera al Emmei Donoghue a fost nominalizat la patru premii Oscar.
Podul spionilor, Bridge of Spies, de Giles Whitwell
Tom Hanks si Steven Spielberg fac din nou echipa in adaptarea cinematografica a romanului Podul Spionilor de Giles Whitwell.
Cine au fost cei implicati in cel mai notoriu schimb de prizonieri din Berlinul post razboi? Care este povestea care se ascunde in spatele spionilor internationali care pavat drumul catre razboiul rece? Va mai castiga Steven Spielberg un nou Oscar? Singurul mod de a afla raspunsul la aceste intrebari este sa citesti Podul spionilor pana pe 28 Februarie cand are loc decernarea premiilor Oscar.
Spotlight sau Betrayal: Crisis in the Catholic Church, de The Boston Globe
Echipa de investigatii a ziarului Boston Globe a socat o lume intreaga cand dezvaluit numarul uimitor de abuzuri si acte de pedofilie care au loc in cadrul Bisericii Catolice. intitulata spotlight, echipa a detaliat modul in care cazurile au fost musamalizate iar victimele uitate.
Inspirat de aceasta cercetare, filmul Spotlight ii are pe Mark Ruffalo, Michael Keaton si Rachel Mcadams in rolurile principale. Este nominalizat la sase categorii si este favoritul pentru categoria cel mai bun film.
Carol sau the Price of salt, de Patricia Highsmith
Cate Blanchett si Rooney Mara sunt personajele principale in drama Carol, o adaptare a romanului the Price of salt de Patricia Highsmith. Carol se lauda cu sase nominalizari la Oscar, inclusiv cea mai buna actrita in rol principal, secundar dar si cel mai bun scenariu adaptat.
Carol este povestea a doua femei, una instarita, batrana si casatorita iar cealalta tanara si visatoare. Cele doua ajung sa se indragosteasca si, spre deosebire de majoritatea iubirilor interzise, a lor este romanitica si optimista, in ciuda finalului de relatie.
Cartea este o lectura usoara si impresionanta, numai buna de citit in asteptarea premiilor Oscar.
Cate dintre ele ati apucat sa le cititi si ce planuiti sa mai cititi pana la ceremonia premiilor Oscar? Mai multe carti pe www.librex.ro
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară