IN ACEST ARTICOL:
Joi, 25 februarie, de la ora 19:00, va continua cel de-al doilea sezon al spectacolelor – conferinta Round Table Bucuresti moderate de reputatul muzicolog Valentina Sandu – Dediu. Invitatul special al serii de joi va fi Marin Cazacu, unul dintre cei mai apreciati violoncelisti romani. Dialogul purtat cu Valentina Sandu - Dediu va fi completat de momente artistice – surpriza in cadrul carora vor concerta Marin Cazacu si formatia camerala Violoncellissimo.

Evenimentul se va desfasura in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii Nationale de Muzica (Strada Stirbei Vodă nr. 33), iar spectatorii din tara pot urmari, si de aceasta data, transmisiunea in direct pe platforma EnjoyTV.ro. Intrarea va fi libera, in limita locurilor disponibile, dupa o rezervare solicitata la adresa de e-mail [email protected]

Publicul bucurestean va fi invitat in perioada imediat urmatoare sa ia parte la doua astfel de intalniri avandu-i in prim plan pe criticul literar si eseistul Dan C. Mihailescu (3 martie) si arhitectul Stefan Ghenciulescu (10 martie).

Marin Cazacu este solist concertist al Filarmonicii „George Enescu” din anul 1983 si desfasoara o bogata activitate artistica atat in Romania, cat si in Europa, Asia, America de Nord si America de Sud sub bagheta marilor dirijori ai lumii, concertand in cadrul festivalurilor internationale de prestigiu precum cele de la Berlin, Bratislava, Bucuresti, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Mateus, Osaka, Singapore, Seoul, Sofia, Tokio, Valencia sau Venetia.

In calitate de cadru didactic al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, Marin Cazacu a format un numar considerabil de studenti care s-au facut remarcati la scena internationala. In anul 1998 a fondat cvartetul Cellissimo - impreuna cu Alexandra Gutu, Razvan Suma si Olga Manescu -, iar cu studentii sai sustine recitaluri de 8 pana la 20 de violoncele in formatia Violoncellissimo.

In anul 1999, Marin Cazacu a fondat Festivalul International „Enescu si muzica lumii”, care se desfasoara cu succes in fiecare vara la Sinaia in preajma aniversarii marelui muzician (19 august 1881), festival ajuns anul acesta la editia cu numarul XVII. Pentru organizarea acestui eveniment si pentru infiintarea primei orchestre nationale de tineret (Orchestra Romana de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), Marin Cazacu a primit importante distinctii din partea forurilor de specialitate din Romania. Marin Cazacu a fondat, de asemenea, Romanian Sinfonietta Orchestra precum si Orchestra Junior.

Un concert demn de Cartea Recordurilor sustinut de o orchestra formata din 100 de violoncele

Marin Cazacu, alaturi de renumiti interpreti romani, concerteaza adesea pe scenele consacrate din Romania, face parte din Trio-ul Pro Arte – ansamblul cameral oficial al Filarmonicii „George Enescu” – si este colaborator al Cvartetului Voces. In anul 2013, la Ateneul Roman, Marin Cazacu a organizat concertul „Violoncellissimo 100”, primul concert din Romania cu participarea a 100 de violoncele, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal. La acest eveniment au luat parte numerosi instrumentisti romani din toata tara, dar si din strainatate care s-au intors in Romania pentru a omagia, cu prilejul acestui eveniment, profesorii care i-au format.

Si in anul 2016, Marin Cazacu va avea o bogata activitate artistica in plan national si international:

Marin Cazacu este, din anul 2014, directorul Centrului National de Arta „Tinerimea Romana” pentru care va pregati o serie de turnee cu Orchestra Romana de Tineret si Romanian Sinfoneitta Orchestra in Belgia (Bruxxelles), Bulgaria (Ruse), Republica Moldova (Chisinau), Italia (Milano si Dobbiaco), Germania (Berlin) si in Portuglia (Lisabona). Totodata, Marin Cazacu este Presedintele Fundatiei „Prietenii muzicii – Serafim Antropov”, alaturi de care va implini anul acesta 20 de ani de activitate. Prin experienta in managmentul cultural, artistul roman este membru in conducerea Federatiei Europene a Orchestrelor Nationale de Tineret.

In calitate de solist violoncelist, va sustine un numar de 30 de concerte in acest an la Bucuresti, Cluj, Iasi, Bacau, Oradea, Timisoara si in Italia, Portugalia si Belgia. De asemenea, impreuna cu ansamblul Violoncellissimo va sustine peste 10 concerte in Romania.

Programul artistului roman va cuprinde anul acesta organizarea editiei cu numarul XVII a Festivalului „Enescu si muzica lumii” si participarea in juriul sectiunii „Violoncel” a Concursului international „George Enescu” ce se va desfasura in luna septembrie.

Nu in ultimul rand, Marin Cazacu a rezervat anul acesta timp pentru pregatirea unui numar de 8 studenti pentru concursurile nationale si 6 studenti pentru competitiile internationale.

Marin Cazacu canta pe un violoncel Lorenzo Ventapane creat in anul 1820, de care il leaga o poveste intinsa pe parcursul a peste 20 de ani.

„As putea petrece ore-n sir descoperind, la violoncelul meu, sensuri noi ale muzicii. E o descoperire pe care o fac in fiecare zi si care ma bucura clipa de clipa. Recunosc, insa, ca noi n-am exista ca artisti daca nu am avea cui sa exprimam aceste ganduri si sentimente. Daca reusim sa transmitem publicului acele momente de bucurie si de emotie, atunci este un lucru minunat, fiindca acelea fac diferenta dintre omul implinit si omul cu dezamagiri.” (in Adevarul)

Alaturi de violoncelul sau, Marin Cazacu a castigat numeroase distinctii la concursurile internationale, precum Medalia de argint la Concursul de la Geneva (1977), Premiul I la Concursul de la Markneukirchen (1979), Premiul II la Concursul „J.S. Bach” din Leipzig (1980), este laureat al concursurilor din Bologna si Belgrad.

Pentru activitatea sa, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler.

Inregistrarile discografice pentru Electrecord, Olympia, BMG si AIX Records sunt marturii ale calitatilor acestui „excelent muzician“, asa cum l-a numit dirijorul Ghennadi Rojdestvenski. Pretutindeni aparitiile sale au fost comentate entuziast de public si de presa.

Studiile de formare

Nascut pe 30 septembrie 1956 la Vidra-Ilfov, Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de muzica Dinu Lipatti din Bucuresti cu profesorii Ion Urcan si Gabriela Todor, apoi la Conservatorul de stat „Ciprian Porumbescu”, fiind indrumat de renumitii profesori Serafim Antropov si Aurel Niculescu. S-a perfectionat la Weimar cu profesorul Mezo Laszlo si a fost asistentul maestrului Radu Aldulescu la cursurile de maiestrie de la Costinesti si Sinaia. In 2006 a obtinut titlul de Doctor in Muzica Suma cum laude, sustinand lucrarea „Concertele pentru violoncel si orchestra in creatia romaneasca de la Constantin Dimitrescu la Pascal Bentoiu.”

Cel de-al doilea sezon Round Table Bucuresti se va desfasura in Sala de Opera a Conservatorului bucurestean, renumita pentru calitatile sale acustice, cu o scenografie noua ce cuprinde mobilierul LEM’S, creat de designeri romani. Round Table Bucuresti este un proiect al Uniunii de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, proiect cultural co-finantat de AFCN.

La eveniment, intrarea va fi libera, in baza invitatiei ce poate fi solicitata la adresa [email protected], in limita locurilor disponibile.

Seara de joi se va incheia cu o sesiune de autografe urmata de invitatia la degustare de vinuri sustinuta de Organizatia Somelierilor din Romania si Domeniul Vladoi, prin prezenta somelierului Istvan Pentek.
Fiecare spectacol - conferinta va dura 90 de minute si va fi transmis in direct pe www.EnjoyTv.ro

Arhiva evenimentelor curente, precum si cea a primului sezon Round Table Bucuresti poate fi urmarita pe site-ul www.EnjoyTV.ro si cuprinde participarea unor personalitati precum Maia Morgenstern, Ioana Parvulescu, Viorica Flintasu, Ștefan Gheorghiu, Razvan Mazilu, Octavian Nemescu, Aurelian Octav Popa, Razvan Suma și din sezonul 2: Cosmin Manolescu, Marcel Pavel.

Parteneri: Universitatea Națională de Muzică, Exces Music, magazinele de mobiler LEM’S, Radio România Cultural, Radio România Muzical, EnjoyTV.ro, Organizația Somelierilor din România, Domeniul Vlădoi, Asociația Pro Valores, Valentina Sandovici, Make-up Artist.

Parteneri media: SapteSeri, Observator Cultural, LiterNet, Agentia de Carte, Garbo.ro, Calendar Evenimente, Librăriile Humanitas, Bucureșteni.ro, Judy Florescu, Capital Cultural, Online Gallery, Romanian Global News.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri