In fiecare dimineata de 1 Martie, bunica ne striga si noi alergam repede, pentru ca stiam ca ne va lega la mana ata cu fir alb-rosu. Si ne spunea ca acest fir ne va proteja pe parcursul intregii luni, de spiritele rele.
Povestea spune ca, intr-o zi, Soarele a coborit intr-un sat de la ses, s-a preschimbat in fecior si a vrut sa meraga la hora. Un zmeu l-a pandit si, profitand de aceasta situatie, l-a rapit dintre oameni si l-a aruncat intr-o temnita rece. O iarna nemaipomenita s-a lasat atunci peste intreg tinutul. Pasarile se intristasera, copiii nu mai radeau, totul era intunecat si lipsit de speranta. Si nimeni, dar absolut nimeni nu indraznea sa meraga la marea batalie cu Zmeul cel rau care furase soarele.
Pana intr-o zi cand, un tanar fecior de taran si-a luat inima in dinti si a promis ca va merge sa slaveze el pe Soare, din temnita Zmeului fioros. Pamantenii si toata natura care plangea i-au dat din puterile lor tanarului, ca acesta sa aiba forta necesara pentru a-l invinge pe Zmeu.
Drumul lui peste mari si tari a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. Gasind castelul Zmeului, „David” al nostru nu s-a lasat intimidat de furtuna naprasnica pe care dusmanul o pornise asupra sa. S-a luptat cu Zmeul trei zile si trei nopti si, in zorii celei de-a treia zi, Zmeul cel Rau a fost invins.
Ranit si slabit de putere, feciorul a reusit sa il elibereze pe Soare din temnita unde fusese aruncat. Soarele s-a ridicat pe cer, inveselind pe toti cei care astfel stiau, ca o mare minune s-a intamplat si trezind toata natura la viata.
Dar tanarul curajos, istovit si grav ranit si-a dat ultima suflare, in timp ce incet, incet zapada se topea… Sangele lui curgea, amestecandu-se cu albul zapezii. De atunci, tinerii rasucesc un fir de ata alb si unul rosu, pentru a nu uita niciodata jertfa savarsita de feciorul curajos, pentru binele semenilor sai. De atunci, acest fir alb-rosu simbolizeaza Forta Binelui, triumfatoare asupra Raului si venirea Primaverii si de aceea ne face placere sa ne bucuram impreuna cu toti cei dragi de acest motiv legendar si de renasterea naturii.
Se mai spune ca trebuie sa purtam la mana firul impletit, ca sa fim protejati de spiritele rele, in aceasta perioada cand inca, iarna se mai lupta cu primavara. Iar, atunci cand vedem un copacel inflorit, sa legam martisorul de crengutele sale, impreuna cu o dorinta adanca.
Cel mai adesea, fetele si femeile sunt cele care primesc martisoare, dar sunt si unele zone ale tarii, unde primesc martisorul si flacaii. Credem ca este un simbol atat de frumos incat e minunat sa il facem cadou oricui, pana la urma!
1 Martie Fericit!
Foto fr si main: De la Marina Tachinska /Shutterstock
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural