Comunicat de presa
Organizat de Asociatia Jumatatea Plina pe bazele experientei sale cu programul Sambata Sonora, evenimentul propune acces gratuit la o serie de concerte, filme, conferinte, ateliere, sesiuni de ascultare si expozitii, animate de invitati din Franta, Austria, Belgia, Statele Unite si Romania, invitand publicul sa reflecteze asupra importantei calitatii mediului sonor in care traim. Oameni de arta, muzicieni, cineasti, ingineri de sunet si etnologi vor « inrama » si analiza din diferite unghiuri faptele sonore care populeaza natura si viata publica si privata, urmarind repunerea sunetului in context global si de reinterpretare din perspectiva sociala.
LA SEMAINE DU SON s-a nascut la Paris in urma cu 12 ani, la initiativa unui inginer acustician francez, Christian Hugonnet, care a dorit sa familiarizeze publicul cu privire la ceea ce inseamna sunetul, in acceptiunea lui cea mai larga, cautand astfel sa arate implicatiile sunetului in viata noastra de zi cu zi.
Astazi, Saptamana Sunetului are loc in 80 de orase din Franta, Belgia, Elvetia, Mexic, Argentina, Columbia, Uruguay, Venezuela, Coasta de Fildes si Canada. Bucurestiul e primul oras din Europa centrala si de Est care se alatura acestora pentru o saptamana de intalniri si evenimente dedicate creatiei culturale (scriitura sonora, muzica, radio, cinema), difuzarii sonore (mijloacele de difuzare si inregistrare), mediului sonor (acustica spatiilor, sunetele orasului, noxele sonore) si sanatatii auditive (excesele sonore, nivelul sonor al concertelor, preventie). Pe 18 ianuarie 2016, carta Saptamanii Sunetului, prezentand dimenisiunile environamentale, medicale, economice si culturale ale unei mai bune constientizari a importantei sunetului in societate a fost acceptata de UNESCO.
”Vocatia Saptamanii Sunetului este legitima: consolidarea si valorizarea constiintei dimensiunii sonore in cotidianul nostru, pentru dezvoltarea tuturor.”
Christian Hugonnet – initiatorul evenimentului international, prezent la Bucuresti pentru a sustine o conferinta marti 15 martie, orele 18, la ARCUB.
Deschiderea oficiala a evenimentului va avea loc pe 14 martie, la ora 18, la Hanul Gabroveni|/ARCUB (Lipscani 84-90), cu vernisajul instalatiei sonore realizate cu ajutorul lui Baptiste Bohelay (Franta) si Modulab (Romania), in prezenta organizatorilor, artistilor invitati si partenerilor evenimentului, Speranta Radulescu, profesor la Universitatea Nationala de muzica Bucures, invitat de onoare.
Daca Saptamana Sunetului in Franta a fost reprezentata de personalitati precum compozitorul Pierre Boulez sau realizatorul Costa-Gavras, in Romania, personalitatea ce reprezinta cel mai bine profesionalismul si dedicatia in cultura sunetului cu care Saptamana Sunetului se asociaza la prima sa editie e Speranta Radulescu.
Vineri 18 martie la ora 18 la ARCUB, Speranta Radulescu va vorbi intr-o conferinta ilustrata cu muzica antologica despre colectia de discuri de muzici traditionale Ethnophonie (26 de CD-uri), initiata in 1999 de catre Horia Bernea si realizata de Fundatia Al. Tzigara Samurcas, in cooperare cu Muzeul National al Taranului.
Colectia a fost distinsa cu premiul Coup de Cœur al Academiei Charles Cros, Franta (2005) si cu Premiul criticii germane a discului (2006). Ea urmareste sa devina o marturie a culturii muzicale populare de la inceputul secolului XXI -- o marturie de acelasi fel fiind produsa de savantul Constantin Brailoiu in anii 1928-1943. In subsidiar, colectia prezentata se opune implicit « muzicii populare » pe care, intr-o prelungire nefireasca a Cantarii Romaniei din epoca national-comunista, o promoveaza majoritatea mediilor din Romania, cu convingerea ferma ca ar constitui « versiunea superioara » a folclorului muzical genuin. Conferentiarul va insista asupra importantei ideologiei in intelegerea, evaluarea si folosirea culturii oamenilor simpli din Romania.
Alte evenimente importante din program:
- Conferinta cu renumitul chirurg ORL Cristian Mocanu despre riscurile poluarii sonore urbane pentru sanatatea auditiva, 16 martie la ora 18, laHanul Gabroveni.
- Concertul improvizatoarei austriece Maja Osojnik, solo in Club Control, 16 martie, urmat pe 17 martie la Conservator de intalnirea dintre aceasta si colectivul de improvizatori PFA Orchestra, grupand 10 muzicieni din cele mai inovative proiecte muzicale din Bucuresti.
- Prezentarea festivalului international de teatru radiofonic Grand Prix Nova, joi 17 martie la ora 17 la Cinema Elvire Popesco, Institutul Francez din Bucuresti.
- Lansarea piesei radiofonice in surround sound Biblia Neagra de Ilinca Stihi.
- Concert de orga cu legendara figura a muzicii maximaliste, Charlemagne Palestine, duminica 20 martie la Conservator. Concertul va fi dedicat orgii bisericii din Rotbav si interpretat pe orga UNMB construita in stilul orgilor transilvanene.
Pentru programul complet, urmariti site-ul evenimentului: www.saptamanasunetului.ro.
BUCURESTI - COLECTA DE CARTI POSTALE SONORE
Saptamana Sunetului a lansat un apel de carti postale sonore, piese scurte si simpatice care sa redea sonor o bucata din Bucuresti. Un portret al cartierului sau al unui loc plin de amintiri, o intamplare de ieri sau o fictiune.
Participantii sunt invitati sa monteze 3 tipuri de sunete: sunet de trafic, sunet de oameni si sunet de natura. Inregistrarile pot fi realizate cu orice aparatura (telefon, reportofon sau field recorder) si montate pe orice soft (vezi Audacity, free). Format: wav, aiff sau chiar si mp3.
Apelul este deschis oricui, indiferent de preocupari sau experienta in domeniul sunetului.
Piesele selectionate vor fi facute publice in saptamana 14-20 martie la Galeria A5 (Piata Amzei 5) si pe site-ul www.saptamanasunetului.ro
Piesele sunt asteptate pe adresa: [email protected]
Deadline: 11 martie, ora 17.00
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară