Pentru rolurile sale, a obtinut Premiul pentru <
Ioana Flora va fi invitata joi, 24 martie, de la ora 19:00 la o noua editie a spectacolelor – conferinta Round Table Bucuresti, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu.
In cadrul evenimentului vor fi rezervate mai multe momente artistice sustinute de invitatul serii si actrita Clara Flores Aguilera, formatia camerala Duo Cello Jaya si soprana Veronica Anusca, interpretand o lucrare compusa recent de Diana Gheorghiu pe versurile poetului optzecist Ioan Flora, tatal actritei invitate.
Round Table Bucuresti se va desfasura in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (Str. Stirbei Voda nr. 33), iar spectatorii din tara pot urmari, si de aceasta data, transmisiunea in direct pe platforma EnjoyTV.ro.
Intrarea va fi libera, in limita locurilor disponibile, printr-o rezervare solicitata la adresa [email protected]
Totodata, publicul bucurestean va fi invitat sa ia parte la ultima intalnire Round Table Bucuresti din acest sezon, dedicata compozitorului Dan Dediu, un eveniment ce se va desfasura joi, 31 martie.
„Ioana Flora este o actrita intensa, care consuma din ea in timp ce joaca, si instinctiva – simte mereu nuanta cu o precizie uluitoare. Poate sa duca in spate un film intreg, cum a fost cazul cu «Deja Vu”», a spus despre ea Cristian Tudor Popescu, membru al juriului Uniunii Cineastilor din Romania.
Foto - Mihai Benea, UCIMR
Actrita de film, teatru si televiziune, Ioana Flora s-a nascut in Banatul sarbesc, intr-o familie in care a gasit mediul artistic propice dezvoltarii sale ulterioare, desi initial se pregatise pentru o cariera in arhitectura. Mama, profesor de franceza, a incurajat-o sa ia lectii de pian, balet si engleza, iar tatal sau, cunoscutul poet optzecist Ioan Flora, aducea acasa scriitori precum Nichita Stanescu, Geo Bogza, Gheorghe Craciun sau Mircea Nedelciu. „Mi-am petrecut copilaria la serate literare si lectii de pian. A fost o copilarie destul de boema”, isi aminteste Ioana Flora. „Discu iile lor erau adevarate scantei de spirit, umorul lor era ultra-rafinat, isi antrenau parca mintea vorbind si razand.”
„Acasa vorbeam in romana, iar bunicii vorbeau «banateana», o limba frumoasa si arhaica, incarcata de istorie. Atunci am urmarit primele spectacole de teatru. Tatal meu era in juriul unui concurs de teatru in limba romana - erau trupe de amatori, iubitori de teatru -, care se desfasura prin toate satele din Banatul sarbesc.”
Dupa 1990, s-a mutat cu familia în Romania, cu gandul de a urma cursurile Universitatii de Arhitectura, insa in ultima clipa s-a hotarat sa dea la Teatru. A intrat din prima si parcursul sau in actorie a inceput la Piatra Neamt unde a debutat in regia lui Vlad Mugur. Apoi a jucat in numeroase teatre de stat si independente, colaborand cu regizori precum Alexandru Dabija, Mihai Maniutiu, Dan Puric, Theodor Cristian Popescu sau Vlad Massaci. Cea mai recenta productie teatrala este „Inamicul poporului”, in regia Ioanei Paun, la Teatrul Foarte Mic (2015).
Dupa debutul cinematografic din „Marfa si banii”, Ioana Flora a primit unul dintre cele mai apreciate premii ale industriei internationale de film: Premiul pentru „Cea mai buna actrita”, la Festivalul de la Salonic, pentru rolul din „Pescuit sportiv” (regia: Adrian Sitaru, 2007).
A urmat filmul „Periferic” (2009), in regia lui Bogdan George Apetri, lungmetraj care a fost selectat si premiat la cele mai importante festivaluri internationale. Pentru rolul jucat in acest film, Ioana Flora a primit Premiul Gopo pentru „Cea mai buna actrita intr-un rol secundar” si Premiul Pro Cinema.
Mai tarziu, a interpretat unul dintre rolurile principale in „Domestic”-ul lui Adrian Sitaru, film lansat in cinematografe in anul 2012.
A urmat rolul principal feminin in co-produc ia olandezo-romana „Black Sea” (Marea Neagra), film lansat in 2013, in cadrul Festivalului de Film Olandez de la Utrecht. Pentru acest rol, Ioana Flora a primit Premiul pentru „Cea mai buna actrita” la Festivalul international de film de la Aubagne (2014).
In anul 2014, Ioana Flora a primit rolul din „Deja Vu”, in regia lui Dan Chisu, un rol foarte dificil care i-a adus Premiul UCIN pentru „Cea mai buna interpretare feminina.”
In anul 2015, a aparut pe marile ecrane in trei productii: „Un etaj mai jos”, in regia lui Radu Muntean, film ce face parte din Selectia oficiala Cannes 2015 – Un Certain Regard, urmat de lungmetrajul de debut al lui Andrei Cohn, „Acasa la tata”, pelicul ce a deschis Festivalul Filmului European de anul acesta, si „Scor Alb”, un scurtmetraj independent in regia lui Marius Olteanu, care a fost prezentat in premiera internationala in Competitia Festivalului de film de la Busan.
Anul acesta Ioana Flora va aparea pe marile ecrane in productiile „Perfect sanatos”, in regia Ancai Damian, „Breaking news” in regia Iuliei Rugina, iar in toamna va incepe filmarile pentru lungmetrajul „Scor alb”, din nou in regia lui Marius Olteanu.
„Mi s-a spus adesea ca aduc un aer diferit rolurilor mele, sunt convinsa ca anii petrecuti in Serbia si-au spus cuvantul. Generatia mea, in Serbia, avea alte filme culte cu care se scolea decat cei din Romania. Erau in plina forta filmele despre rock'n'roll, tineri... Cenzura in anii '80 acolo nu era atat de dura: se nasteau curente, avangarda era puternica, tinerii aveau drept la replica,” a declarat Ioana Flora intr-un interviu recent.
Cel de-al doilea sezon Round Table Bucuresti se va desfasura in Sala de Opera a Conservatorului bucurestean, renumita pentru calitatile sale acustice, cu o scenografie noua ce cuprinde mobilierul LEM’S, creat de designeri romani. Round Table Bucuresti este un proiect al Uniunii de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, proiect cultural co-finantat de AFCN.
La eveniment, intrarea va fi libera, in baza invitatiei ce poate fi solicitata la adresa [email protected], in limita locurilor disponibile.
Seara de joi se va incheia printr-o invitatie la degustare de vinuri sustinuta de Organizatia Somelierilor din
Romania si vinurile Balla Geza, prin prezenta somelierului Istvan Pentek. Fiecare spectacol - conferinta va dura 90 de minute si va fi transmis in direct pe www.EnjoyTv.ro
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri