Cartile despre care urmeaza sa citesti te pot ajuta sa faci cativa pasi importanti pe drumul pavat cu obstacole spre o viata implinita. Citeste-le cu atentie, sublinieaza si noteaza intr-un carnetel ideile importante, cele de care ai nevoie pentru a intelege cum poti sa treci peste incercari si ispite, cum poti sa iubesti neconditionat si cum poti sa te accepti exact asa cum esti.
N. Steinhardt: Jurnalul fericirii
Jurnalul fericirii prezinta trairile parintelui Nicolae Steinhardt, fost detinut politic si evreu convertit la crestinism, care si-a petrecut cinci ani din viata in inchisorile comuniste. Desi este un jurnal, nu s-a tinut cont de ordinea cronologica, altfel ca actiunile se incurca intre ele, fara sa aiba vreo legatura.
"Am intrat in inchisoare orb si ies cu ochii deschisi; am intrat rasfatat, razgaiat, ies vindecat de fasoane, nazuri, ifose; am intrat nemultumit, ies cunoscand fericirea; am intrat nervos, suparacios, sensibil la fleacuri, ies nepasator; soarele si viata imi spuneau putin, acum stiu sa gust felioara de paine cat de mica; ies admirand mai presus de orice curajul, demnitatea, onoarea, eroismul; ies impacat: cu cei carora le-am gresit, cu prietenii si dusmanii mei, ba si cu mine insumi." [N. Steinhardt]
Sabina Fati: Singura pe drumul Matasii
Singura pe drumul Matasii descrie calatoria facuta de jurnalista Sabina Fati in zeci de tari timp de 80 de zile. Fati a calatorit aproape 15.000 de kilometri, kilometri in care a traversat marginea Desertului Gobi, Muntii Pamir si Thian Shan, Asia Centrala si Desertul Karakum, Iran, Azerbaidjan pana la Marea Neagra. calatorie pe care a documentat-o pe blogul "Pe drumul matasii".
"E 1 iunie 2014 si sunt plecata de 45 de zile in cautarea mea si a Noilor Drumuri ale Matasii. Cele cinci sau zece minute petrecute in fata barierei mi s-au parut ore si mi-am dat brusc seama ca sunt in fata unei garnizoane de militari salbaticiti de sederea in Pamir. Se uita la mine ca la ceva bun de mancat si am senzatia ca ranjesc unul la altul. Incepe sa-mi fie frica. Ce pot face singura impotriva acestor zdrahoni? N-am nici o sansa, imi zic, si le zambesc ca unor oameni care m-ar putea ajuta." [Sabina Fati]
Lev Tolstoi: Despre Dumnezeu si om
Despre Dumnezeu si om este jurnalul care l-a insotit pe Lev Tolstoi in ultimii ani de viata si in care acesta a asternut intrebari infinite si a incercat sa inteleaga si sa se exprime altfel decat o facuse in romane.
Ultimii ani i-a petrecut la mosia de la lasnaia Poliana si ajunsese sa traiasca ca un adevarat mojic. Lasase in urma societatea mondena persburgheza, onorurile, chiar si propriul destin literar. Devine un fel de patriarh non-conformist, ajunge la o credinta in care putini il puteau urma si, in singuratate, sta de vorba cu sine despre Dumnezeu si oameni.
Irvin D. Yalom: Minciuni pe canapea
Ce sanse exista ca un psihiatru sa isi piarda mintile? Poate fi el pacalit, sedus, manipulat chiar in timpul sedintelor in care ar trebui sa detina controlul asupra pacientilor? Da, toate acestea sunt posibile daca o femeie dornica de razbunare hotaraste sa joace rolul de pacienta.
Plin de revelatii suprinzatoare, romanul Minciuni pe canapea ne demonstreaza cat de vulnerabili suntem in fata singuratatii si nevoii de iubire.
Osho: Cartea despre femei
Cartea despre femei a lui Osho nu este o carte despre femei. Este o carte despre iubirea neconditionata, despre cupluri, casnicie, maternitate, corp, minte si meditatie.
"Nu confundati niciodata iubirea cu sexul, caci nu veti face decat sa va amagiti singur. Fiti constient, iar atunci cand veti simti ca simpla prezenta a celuilalt - nimic altceva, simplul fapt ca celalalt exista – este suficienta pentru a va face cu adevarat fericit, ca ceva infloreste undeva in interiorul fiintei voastre, ca un lotus cu o mie si una de petale, atunci se poate spune ca sunteti indragostit, iar atunci veti putea trece peste toate dificultatile."
Robin S. Sharma: Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul
Calugarul care si-a vandut Ferrari-ul expune povestea unui avocat de succes, Julian Mantle, care, din cauza stilului de viata dezordonat, sufera un atac de cord si se afla la un pas de moarte. Intamplarea ii declanseaza o criza spirituala obligandu-l sa-si infrunte conditia si sa caute raspunsuri la cele mai importante intrebari ale vietii.
"In cei trei ani care au trecut, dintr-un tanar avocat supraincarcat de munca am devenit un avocat ceva mai in varsta, epuizat si cinic. Eu si sotia mea Jenny aveam acum o familie. In cele din urma, am inceput propria cautare a sensului vietii. Credeam ca a avea copii dusese la aceasta. Ei schimbasera fundamental modul in care priveam lumea si rolul meu in ea. Tatal meu a exprimat acest lucru cel mai bine cand mi-a spus: "John, pe patul de moarte nu iti vei dori niciodata sa fi petrecut mai mult timp la birou.". Asa incat am inceput sa petrec ceva mai mult timp acasa."
Dalai Lama: Arta de a fi fericit intr-o lume zbuciumata
Oare putem ajunge la o viata implinita intr-o lume dominata de rautate, tristete, suferinta si violenta? Arta de a fi fericit intr-o lume zbuciumata incearca sa gaseasca raspunsuri si solutii la aceasta dilema, impletind preceptele filozofiei budiste cu psihologia si psihiatria moderna.
"Dalai Lama discuta diverse strategii pentru a invinge prejudecatile si convingerile stereotipe; ele includ contactul personal, educatia si perceperea celorlalti ca indivizi. Sanctitatea Sa considera ca violenta este inradacinata in emotiile umane si modurile de a gandi, si socoteste ca frica reprezinta una dintre fortele care distrug cel mai mult fericirea umana. Dalai Lama ne indica pasii care trebuie urmati pentru a rezolva aceste probleme, cum ar fi incercarea de a-ti impartasi temerile cu ceilalti, anumite tehnici cognitive si recursul la credinta." [Spirituality & Practice]
Spune-ne ce carti motivationale te-au facut sa intelegi si sa privesti altfel viata!
Sursa Foto: pixabay.com
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice