Ne-au ramas in viata scriitori care si-au dedicat intreaga viata scrisului romanesc, acei scriitori carora cei tineri le datoreaza respect si aplauzele prelungite. Datorita lor generatiile inconjurate de tehnologie mai reusesc sa gaseasca un alt sens vietii si sa primeasca raspunsurile la toate intrebarile.
Mircea Cartarescu – De ce iubim femeile
Aparuta in 2004, De ce iubim femeile ramane cea mai bine vanduta carte romaneasca de fictiune din ultimii ani, cu peste 165.000 de exemplare. Cartea lui Mircea Cartarescu contine 20 de povestioare amoroase, iar la final este dezvaluit raspunsul amplu la intrebarea din titlu. Actiunea are loc in Los Angeles, intr-un castel din Irlanda, in Torino, dar si la Timpuri Noi sau la Obor.
Printre operele de succes ale lui Mircea Cartarescu amintim: "Postmodernismul romanesc", triologia "Orbitor", "Rem", "Nostalgia" si "Soleonid" (lansat in 2015).
Despre ingeri – Andrei Plesu
Despre cartea publicata in 2005 si vanduta in peste 54.000 de exemplare - Despre ingeri, Andrei Plesu aminteste intotdeauna doua intamplari haioase. Prima este despre un cititor din provincie care a sunat la editura si a cerut impunator sa cumpere cartea “Despre ingineri”, iar a doua a avut loc la cateva zile de la aparitia cartii, cand, la intrebarea cum se vinde Despre ingeri, un angajat i-a raspuns sec autorului: “Se vinde in draci”.
Cand vine vorba de tiraje si vanzari, Andrei Plesu este un om rezervat, insa un lucru este sigur - banii s-au dus in mare parte pe cele aproximativ 8.000 de exemplare care stau la loc de cinste in biblioteca personala.
Din titlurile scrise de Andrei Plesu recomandam: "Jurnalul de la Tescani", "Parabolele lui Iisus. Adevarul ca poveste", "Despre frumusetea uitata a vietii" si "Pitoresc si melancolie".
O scurta istorie a romanilor povestita pentru tineri: Neagu Djuvara
Istoricul si filozoful Neagu Djuvara este autorul a 14 titluri aparute la Editura Humanitas care s-au vandut in peste 200.000 de exemplare. Cea mai cunoscuta dintre ele ramane O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri, cu peste 50.000 de exemplare vandute. Cartea ne duce in momentele cheie ale trecutului nostru, fara tabuuri sau prejudecati, aducand in prim plan intamplari mai putin cunoscute.
Printre operele lui Neagu Djuvara mai amintim: "Cum s-a nascut poporul roman" si "Amintiri si povesti mai deocheate".
Arca lui Noe: Nicolae Manolescu
Nicolae Manolescu, Presedintele Uniunii Scriitorilor, a lansat peste 20 de titluri inainte de 1989, insa cea mai vanduta carte ramane Arca lui Noe (1980-2983), cu peste 100.000 de exemplare. "Am incercat sa ofer in Arca lui Noe un tablou tipologic si istoric al romanului romanesc".
"Lecturi infidele", "Metamorfozele poeziei, Poezia romana moderna de la G. Bacovia la Emil Botta", "Despre poezie", "Istoria critica a literaturii romane" sunt doar cateva dintre volumele lansate de Manolescu, membrul correspondent al Academiei Romane.
Orgolii: Augustin Buzura
Romanul Orgolii a fost lansat in anul 1974 si este cartea cu cel mai mare tiraj al lui Augustin Buzura, aproximativ 450.000 de exemplare vandute. Tradusa in limbile maghiara si germana, romanului i se atribuie premiul “Ion Creanga” al Academiei Romane.
Orgolii este un roman despre complexele dinamici dintre oameni, accelerate in fata unor situatii-limita. Intrebare care pastreaza suspansul este: “Poti trai oare fara sa tii seama de nimeni?”.
Spre lectura, recomandam si alte carti ale lui Augustin Buzura, printre care “Fetele tacerii”, “Vocile noptii”, “Refugii” si “Drumul cenusii”.
Sursa Foto Front Page: pixabay.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară