Dedicat posibilitatilor pe care muzica le poate atinge, Dan Dediu a compus peste 150 de opus-uri, majoritatea lucrarilor sale fiind create pentru orchestra simfonica, ansambluri camerale, cor, voce sau pian, iar multe dintre ele sunt interpretate in Europa si pe alte continente. In genul operei semneaza fie piese pe librete proprii (Postfic iunea), fie pe texte literare celebre (O scrisoare pierduta, Münchhausen – Stapanul minciunilor).
A concertat la pian in tari precum Elvetia, Grecia, China, Italia, Portugalia, Germania, Suedia, iar, prin bursele de studiu, Dan Dediu a compus in Berlin, Viena, Hamburg si Bamberg. In Bucuresti, la UNMB, a format numerosi tineri compozitori ce s-au facut remarcati la scena internationala.
Dan Dediu va fi invitatul ultimei editii Round Table Bucuresti din sezonul de primavara, iar dialogul purtat cu muzicologul Valentina Sandu – Dediu, in rol de sotie si moderator, promite sa ofere un final de sezon „boem, plin de surprize si cel putin diferit fata de restul celor 17 editii desfasurate pana in prezent”, au anuntat organizatorii.
Evenimentul va avea loc joi, 31 martie, de la ora 19:00, in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (Str. Stirbei Voda nr. 33) si va fi transmis in direct pe EnjoyTV.ro. Participarea la eveniment se va face prin solicitarea unei invitatii la adresa [email protected], in limita locurilor disponibile.
Eseu asupra muzicii (format din interviurile acordate de compozitor):
Dan Dediu: „Muzica e libertate pura. Cand asculti muzica e un act de libertate interioara pe care trebuie sa ti-l asumi. De ce asculti, altfel? Nu pentru a fi convins de faptul ca esti liber, ca esti bun, ca gandesti, ca poti sa te bucuri de ceva care altora le este necunoscut?” „Compozitia inseamna mult mai mult decat a gasi sonoritati noi: inseamna a gasi o problematica noua, o viziune si perspectiva noua, relationari noi intre elemente s.a.m.d.” „Fiecare gen poseda o magie proprie (...) Pana la urma valoarea unei muzici este data de capacitatea ei de a dezvalui o latura necunoscuta, inedita a umanului, si nu de genul adoptat.”
„De aceea, ca sa poti transmite o emo ie prin muzica, ea trebuie sa iasa din specificul national stramt si sa capete o aura universala. Nu e usor sa faci acest lucru. Cum am spus, specificul il purtam in noi: e in atitudinea fata de viata.”
„Pentru meloman este important ca muzica sa comunice, sa muste cu dintii din moarte.”
„Eu sunt de parere ca pentru a scrie bine ceva pentru un instrument sau cantaret trebuie sa te pui în pielea lui. Ceea ce inseamna sa ai o capacitate empatica deosebita. Compozitorul trebuie sa fie un mare actor. Altfel, e ca si cum ai scrie pentru obiecte. Scrii pentru scaune sau calculatoare. Sau pentru maturi. Trece pe langa...”
„Consider ca treaba noastra este sa compunem mai departe, iar meritele, daca le avem, vor fi recunoscute candva. Trebuie sa recunosc ca vremurile nu ne sunt favorabile, dar eu cred cu tarie ca valoarea, asemenea uleiului in apa, iese pana la urma la suprafata. Este adevarat, uneori poate fi prea tarziu...”
„Dar in mod clar, e vorba de o criza profunda a identitatii profesiei de muzician. Poate ca a fi muzician e un fel de talent de a nu avea o meserie, ci o vocatie de a innebuni oamenii.” (fragmente din interviurile ap rute în revistele „Actualitatea muzical ”, „MEgaLOMANI”, 2007, 2001)
Dan Dediu (n. 16 martie 1967) a absolvit Academia de Muzica din Bucuresti in anul 1989 unde a studiat arta compozitiei cu profesori precum Stefan Niculescu, Dan Constantinescu, Dan Buciu si Octavian Nemescu. Ulterior, la Viena, a studiat cu profesori precum Francis Burt, Gunter Kahowez and Wilhelm Zobl, participand mai tarziu la Cursus de Composition et Informatique Musicale la IRCAM in anul 1994. Un an mai tarziu a obtinut diploma de doctor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.
A primit numeroase premii pentru activitatea sa, dintre care se disting Premiile I obtinute la Concursul National de Componistica de la Cluj-Napoca (în anii 1986, 1988), la Brass Chamber Music Competition in Budapesta (in anul 1990) si la Premier Councours pour Orchestre Francaises de Flutes (in anul 2000, pentru lucrarea „Spaima”).
Alte distinctii remarcabile oferite compozitorului român sunt Premiul „George Enescu” la concursul omonim in Bucuresti (in anul 1991, pentru „Simfonia 1”), Premiul Academiei Romane pentru Muzica (in anul 1991 pentru „String Quartet no.3”). Uniunea Compozitorilor Romani i-a oferit, incepând cu anul 1992, multiple premii de creatie, pentru muzica de camera, pentru muzica simfonica, pentru opera si pentru muzicologie, pentru muzica corala etc.
Dan Dediu a obtinut Premiul pentru EXPO 2000 de la Agentia Romana pentru Dezvoltare (in anul 2000), Premiul Galliard Ensemble International Composers Competition in Londra (in anul 2000), Premiul Neuköllner Opernpreis in Berlin (pentru opera „Munchhausen - Herr der Lugen” in anul 2002) si Premiul Prometheus - Opera Prima in Bucuresti, acordat de Fundatia „Anonimul” (in anul 2002).
Pe langa activitatea de compozitor, Dan Dediu a fost director artistic al „International Week of New Music Festival” in Bucuresti, in anii 1999, 2011, 2007, 2008, 2016.
A fost invitat in calitate de lector la Queen’s University of Belfast (in anul 1994) si este cadru universitar la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, pe care a condus-o in calitate de rector intre anii 2008-2016.
Spectacolul de opera Manchhausen - Stapanul minciunilor va avea urmatoarele reprezentatii pe data de 1, 2 si 3 aprilie in stagiunea Operei comice pentru copii 2015-2016.
Cel de-al doilea sezon Round Table Bucuresti se va desfasura in Sala de Opera a Conservatorului bucurestean, renumita pentru calitatile sale acustice, cu o scenografie noua ce cuprinde mobilierul LEM’S, creat de designeri romani. Round Table Bucuresti este un proiect al Uniunii de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, proiect cultural co-finantat de AFCN.
La eveniment, intrarea va fi libera, in baza invitatiei ce poate fi solicitata la adresa [email protected], in limita locurilor disponibile.
Seara de joi se va incheia printr-o invitatie la degustare de vinuri sustinuta de Organizatia Somelierilor din Romania si vinurile Balla Geza, prin prezenta somelierului Istvan Pentek.
Fiecare spectacol - conferinta va dura 90 de minute si va fi transmis in direct pe www.EnjoyTv.ro
Arhiva evenimentelor curente, precum si cea a primului sezon Round Table Bucuresti poate fi urmarita pe site-ul www.EnjoyTV.ro si cuprinde participarea unor personalitati precum Maia Morgenstern, Ioana Parvulescu, Razvan Mazilu, Aurelian Octav Popa, Razvan Suma, Octavian Nemescu, Viorica Flintasu, Stefan Gheorghiu si din sezonul 2: Cosmin Manolescu, Marcel Pavel, Marin Cazacu, Dan C. Mihailescu, Stefan Ghenciulescu, Sorina Goia, Ioana Flora.
Parteneri: Universitatea Nationala de Muzica, Exces Music, magazinele de mobiler LEM’S, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, EnjoyTV.ro, Organiza ia Somelierilor din România, Vinurile Balla Geza, Asocia ia Pro Valores, Valentina Sandovici, Make-up Artist.
Parteneri media: SapteSeri, Observator Cultural, LiterNet, Agentia de Carte, Garbo.ro, Calendar Evenimente, Libr riile Humanitas, Bucure teni.ro, Judy Florescu, Capital Cultural, Online Gallery, Economistul
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară