La Sala Symposium de la parterul bibliotecii vor fi invitati sa concerteze: Raluca Enea – clavecin, Ladislau Csendes – vioara, Mircea Ionescu – vioara si Eugen-Bogdan Popa – violoncel.
Cele mai valoroase partituri de muzica veche aflate in colectiile Bibliotecii Nationale vor prinde viata marti prin concertul care va cuprinde lucrari de J.S. Bach, Arcangelo Corelli, Jean-Philippe Rameau si Antonio Vivaldi.
Intrarea va fi libera, iar spectatorii din tara pot urmari transmisiunea in direct prin www.EnjoyTV.ro unde poate fi urmarita, de altfel, arhiva primelor 5 „Volume” ale Stagiunii de colectie.
Programul concertului:
A. Vivaldi – Sonata RV 72 pentru doua viori si basso continuo
J. S. Bach – Sonata in do minor pentru vioara si clavecin obligat, BWV 1017
A. Corelli – Sonata in fa major pentru vioara si basso continuo, op. 5, nr. 10
J. S. Bach – Sonata in re major pentru viola da gamba si clavecin obligat, BWV 1028
A. Corelli – Sonata in re minor pentru vioara si basso continuo, op. 5, nr. 7
J. S. Bach – Sonata in la major pentru vioara si clavecin obligat, BWV 1015
J. Ph. Rameau – Din colectia „Pieces de Clavecin en Concerts” 1741 - Din 3e Concert - Tambourins
Antonio Vivaldi – Sonata op.5 nr. 6 pentru doua viori si basso continuo
Prezentarile vor fi facute de catre Raluca Bucinschi – cercetator si Diana Gheorghiu – compozitor.
Publicul va putea vizita marti expozitia partiturilor interpretate de artisti, dar si alte partituri valoroase compuse de G.F. Handel, H. Purcell, D. Scarlatti si J.S. Bach, publicate la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX.
Lucrarile aflate in colectiile Bibliotecii Nationale pot fi consultate oricand in baza unui permis ce poate fi obtinut cu titlu gratuit.
Despre Stagiunea de colectie
Organizate in seri de marti, o data la doua saptamani, cele 6 concerte ale Stagiunii de colectie si-au propus sa reinvie pagini valoroase din muzica universala si romaneasca, oferind spectatorilor oportunitatea de a face o incursiune sonora in istorie. Partiturile alese au fost Editii Princeps ale unor lucrari celebre, versiuni rare si, deopotriva, fac parte din colectiile personale ale marilor muzicieni romani.
Evenimentul a fost organizat de Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR) alaturi de Biblioteca Nationala a Romaniei, cu scopul de a face accesibile publicului larg lucrarile de patrimoniu promovand, in acelasi timp, interpretii valorosi ai noii generatii.
Stagiunea de Colectie este un proiect co-finantat de AFCN si se deruleaza in cadrul programului „Oportunitati la Tine Acasa”, lansat de UCIMR in anul 2009, dedicat tinerilor interpreti exceptionali din domeniul muzicii culte din Romania.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară