Povestile unor edificii cunoscute si mai putin cunoscute publicului larg vor fi redate atat prin rezonanta muzicii, cat si prin interviurile locale, sub formatul unei emisiuni culturale moderate de Sebastian Gheorghiu.
Programul evenimentelor se desfasoara o data la doua saptamani pana la data de 30 septembrie. Toate concertele vor fi transmise live prin www.enjoyTV.ro, iar intrarea va fi libera. Mai multe detalii despre evenimente, in randurile ce urmeaza.
Arts District is Here! a debutat cu succes pe 16 si 17 iulie cu doua seri de concerte in gradina Casei Filipescu - Cesianu, una dintre putinele cladiri care s-au pastrat de la inceputul secolului al XIX-lea in Bucuresti. Peste 800 de persoane au luat parte la cele 5 concerte sustinute de Accord Vibes, Dalma Kovcs, Albert Tajti, Ciprian Pop, Cvartetul Solartis, Blue Noise, Bourbon Jazz Unit. Situata in apropiere de Piata Victoriei, casa face parte din Muzeul Municipiului Bucuresti si a fost redata circuitului cultural de putin timp, in urma unui santier amplu de reabilitare. Mai multe despre istoria sa, la aceasta adresa.
Primul popas: Cetatea Rasnov
Duminica, 31 iulie, de la ora 13:00, Cvartetul Solartis va sustine urmatorul concert la curtea Cetatii Rasnov. Spre bucuria iubitorilor de muzica clasica si film, evenimentul este inclus si in cadrul programului Festivalului de film istoric Rasnov, editia 2016. Membrii cvartetului Solartis si-au facut deja un renume prin abilitatea de a transforma teme muzicale celebre rock in orchestratii jazz si de muzica clasica, realizand cu usurinta un program muzical vast, in concordanta cu istoria spatiului de concert.
Una dintre cele mai bine conservate ansambluri fortificate din Transilvania, Cetatea Rasnov si-a construit reputatia de-a lungul secolelor prin rezistenta in fata celor mai ambitioase asalturi, cu o istorie ce dateaza inca din secolul al XIII-lea, din vremea Cavalerilor Teutoni. De istoria acestei cetati se leaga venirea primilor sasi in Tara Barsei, numele lui Gabriel Bathory sau Constantin Brancoveanu, rezistenta in fata Imperiului Otoman si demnitatea locuitorilor de a-si pastra privilegiile de-a lungul timpului. Cetatea a fost locuita pana la mijlocul secolului al XIX-lea cand s-a desfasurat Revolutia de la 1848.
.
Programul urmatoarelor evenimente:
Luni, 15 august - Cloasterf, Biserica fortificata, construita la 1523
(eforturi de restaurare depuse de Mihai Eminescu Trust)
Ora 14:00
Reger String Trio
Miercuri, 31 august – Bucuresti, gradina Muzeului de arta veche apuseana „Ing. Dumitru Furnica - Minovici”, deschis in anul 1947
Ora 13:00
Cvartetul Solartis
Cloasterf, Biserica fortificata
Joi, 15 septembrie - Malancrav, Conacul Apafi, secolul al XV-lea
(eforturi de restaurare depuse de Mihai Eminescu Trust, cu patronajul Printului Charles)
Ora 18:00
Duo Cello Jaya
(violoncelistii Ella Bokor si Mircea Marian)
Vineri, 30 septembrie - Alma Vii, Biserica fortificata, secolul al XIV-lea
(eforturi de restaurare depuse de Mihai Eminescu Trust alaturi de Institutul Norvegian pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural)
Ora 18:00
Cvartetul Solartis
Conacul Apafi
„Sunt locuri care se darama sub nepasare si locuri care au renascut, gratiie initiativelor private si de stat. Patrimoniul nostru cultural, dincolo de valoarea inestimabila, asteapta sa fie redescoperit si reasumat de fiecare dintre noi. Daca nu intervenim la timp, o parte semnificativa a identitatii noastre risca sa fie pierduta pentru totdeauna. Prin intermediul evenimentelor Arts District is Here! speram sa mediatizam aceasta necesitate de a fi constienti de frumusetea comorilor care au rezistat atatea secole si nu merita lasate sa piara tocmai acum,” a declarat Sebastian Gheorghiu, managerul proiectului Arts District is Here!
Arts District is Here! este un proiect al UCIMR - Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, desfasurat prin programul „Oportunitati la tine acasa”, dedicat tinerilor artisti exceptionali din Romania, dezvoltat prin co-finantare AFCN. Arts District is Here! se desfasoara in parteneriat cu Mihai Eminescu Trust, o organizatie privata dedicata pastrarii mostenirii locale si reinsufletirii satelor si comunelor din Transilvania si Maramures. Demersul Arts District este sustinut de berea Nenea Iancu, prin apartenenta la valorile de conservare a culturii romanesti, si Aqua Carpatica prin initiativa de a ne intoarce la puritate.
Despre Cvartetul Solartis
Cvartetul Solartis s-a remarcat pe cele mai importante scene nationale si a primit la scurt timp de la infiintare distinctii precum Premiul al III-lea la Concursul international de cvartete „W.A. Mozart” in anul 2012, iar un an mai tarziu, cvartetul a castigat locul I la sectiunea Muzica de camera a concursului „Drumul spre celebritate”. Cea mai importanta distinctie in activitatea Cvartetului Solartis o reprezinta reusita din 2014 cand a obtinut Premiul al-II-lea si Premiul Special „Antonin Dvorak” la Plovdiv International Chamber Music Competition.
Din componenta cvartetului fac parte Sabin Penea (vioara I), Ana Maria Marian (vioara a-II-a), Laura Zecheru (viola) si Andrei Nitescu (violoncel), absolventi ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, muzicieni despre care s-a spus ca detin „doza perfecta de profesionalism imbinat cu nonconformism, calitati care, impreuna cu dorinta de a se desavarsi, i-a purtat pana acum pe mari scene ale lumii.”
De-a lungul timpului, au fost invitati sa participe la numeroase concerte sau festivaluri. In anul 2013 Solartis Quartet este onorat cu invitatia de a sustine un recital in cadrul Festivalului International „George Enescu ” editia XXI. Membrii cvartetului sunt bursanti ai Academiei ICon Arts Roma, in august 2015, unde au lucrat cu reputatul violoncelist Adrian Mantu, membru al RTE ConTempo Quartet.
„De mult n-am mai ascultat pe cineva cantand cu atata placere! De mult n-am mai simtit bucuria claritatii muzicii revarsata atat de firesc de pe scena, direct in sufletele ascultatorilor! … De la primele note, atacate cu aplomb, mult respect si iubire, glaciarul din sala (atat la propriu cat si la figurat) s-a topit. (Revista Actualitatea Muzicala, noiembrie 2012)”.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri