Organizatorii au pregatit si la aceasta editie intermedii artistice live, prin prezenta formatiei de jazz New Landscape: Ana Maria Galea – voce, Daniel Csikos – pian, cu participarea lui Emil Bizga – trompeta.
Evenimentul va avea loc marti de la ora 19:00 in Studioul de Opera si Multimedia din cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (Strada Stirbei Voda nr. 33). Intrarea va fi libera in baza invitatiei solicitate la adresa [email protected], iar evenimentul va fi transmis in direct pe www.EnjoyTV.ro.
Scena rotunda de la Conservator va gazdui pentru publicul bucurestean (si din mediul online) inca un eveniment, marcand finalul Sezonului al treilea Round Table Bucuresti cu o editie surpriza fata de primele 8 anuntate in septembrie, avandu-l invitat pe Marian Timofti, unul dintre cei mai cunoscuti profesionisti ai industriei de vinuri din Romania. Finalul de sezon va avea loc marti, 15 noiembrie 2016, de la ora 19:00.
Despre Dumitru Prunariu
Dumitru Prunariu este pasionat de zbor din totdeauna. Copil fiind, isi dorea sa devina constructor de aparate de zbor. In Brasov, orasul sau natal, mergea frecvent la cursuri de aeromodelism unde construia modele de planoare, iar la 17 ani a dobandit un premiu la Concursul de creatii tehnice „Minitehnicus”.
In 1976 a absolvit Facultatea de Inginerie Aerospatiala din cadrul Universitatii „Politehnica” din Bucuresti, cu specializarea „Inginerie aeronautica”. In anul 1991 a absolvit cursul pentru cadre superioare din cadrul Institutului International de Formare si Management pentru Aviatie din Montreal. Din 1999 este Doctor inginer al Institutului de Aviatie din Bucuresti in specialitatea „Dinamica sistemelor aerospatiale”.
La 14 mai 1981, in cadrul programului spatial „Intercosmos”, Dumitru Prunariu a participat la misiunea „Soiuz 40”, devenind primul si, pana in prezent, singurul roman care a zburat in spatiu.
Programul „Intercosmos” a fost initiat de U.R.S.S., adresandu-se tarilor partenere din spatiul socialist. Selectiile au inceput in anul 1977. In acel an, Dumitru Prunariu era la Bacau la Scoala ofiteri de Aviatie. A fost printre primii care si-au depus dosarul, dupa ce comandantul acestei Scoli a facut anuntul oficial. In total au fost 17 candidati inscrisi, dar, la vizita medicala desfasurata la Bucuresti, toti 17 au fost declarati inapti. In cazul lui Dumitru Prunariu, pe fondul unei raceli contractate in acea perioada, au fost depistate perturbatii ale parametrilor cardiaci; dupa doua luni, cinci dosare au fost reevaluate si, de aceasta data, Dumitru Prunariu a trectut fara emotii. Au urmat stagii pregatitoare de teorie spatiala, ore de zbor pe aviaone de tip MIG, cursuri de limba rusa si antrenament fizic.
In programul final au fost selectati Dumitru Prunariu si Mitica Dediu si, timp de trei ani, in perioada martie 1978 - mai 1981, au urmat, in Rusia, cursuri de specializare la Centrul de Pregatire a Cosmonautilor „Iuri Gagarin”. Conform protocolului, doar unul dintre ei urma sa faca efectiv zborul in Cosmos, celalalt devenind, automat, membru al echipei de rezerva. Dumitru Prunariu a obtinut calificative maxime la testarile finale, fiind declarat in mod oficial membru al echipajului sub comanda cosmonautului-colonel Leonid Popov (la acea data detinatorul recordului de durata in Cosmos, cu 185 de zile), iar in echipa de rezerva, alaturi de Mitica Dediu, a fost numit si Iuri Romanenko.
La 15 mai 1981, nava cosmica Soiuz-40 se cupleaza la complexul orbital Saliut 6 – Soiuz T-4. Pe acest complex se aflau inca din data de 21 martie Vladimir Kovalionok si Victor Savinih. Misiunea spatiala a durat 8 zile intre 14 mai - 22 mai 1981. In aceasta perioada, cei patru cosmonauti au realizat 22 de experimente stiintifice corelate cu studiul „Campul magnetic al Pamantului si influenta lui asupra organismelor vii”. Scopul experimentelor a fost stangerea de informatii in domeniile: astrofizica, fizica nucleara, tehnologie cosmica si medicina aeronautica.
De acolo, de sus, Romania se vedea de marimea unei paini rumene de casa. (Dumitru Prunariu)
Epopeea spatiala a lui Dumitru Prunariu se gaseste in cartea „La cinci minute dupa Cosmos”, scrisa impreuna cu ziaristul Alexandru Stark – corespondentul special acreditat sa relateze despre misiunea „Soiuz 40” pentru Romania.
Dupa Revolutie, in 1990, Dumitru Prunariu a fost numit Seful Aviatiei Civile, functie pe care a detinut-o un an si jumatate, timp in care a propus infiintarea Agentiei Spatiale Romane. In anul 1998 a devenit presedinte al acestei institutii, iar in anul 2000 a incheiat primul acord intre Guvernul Romaniei si NASA. „I-am convins ca in cel putin doua domenii de activitate putem semna acorduri concrete de colaborare. Unul dintre ele continua si acum cu succes: telemedicina,” povesteste Prunariu intr-un interviu pentru Gandul.info.
Anul acesta se implinesc 35 de ani de la primul zbor in cosmos al unui roman. Invitat la „Transilvania International Film Festival”, Dumitru Prunariu a explicat diferenta dintre realitate si efectele speciale prezente in filmele S.F.:
„Nava cosmica este lansata in spatiu atunci cand Pamantul, rotindu-se in jurul axei sale, ajunge cu cosmodromul in planul orbitei pe care se afla statia orbitala. Daca este lansata putin inainte sau putin dupa, planurile orbitelor difera si nu se mai intalnesc niciodata. Deci, e vorba in primul rand de precizia lansarii. Dupa aceea, in 9 minute ajungi in Cosmos. Noi am ajuns pe o orbita intermediara, o orbita mai joasa decat cea a statiei orbitale, care se afla la 350 de kilometri. Am fost lansati initial pe o orbita aflata cam la 220 de kilometri de Pamant si, prin doua manevre orbitale in care am orientat nava sub un anumit unghi, transmis de la sol dupa masuratori facute prin tot felul de sisteme de telemetrie, ni s-a indicat cate secunde sa cuplam motorul principal, astfel incat orbita sa se transforme intr-o orbita asemanatoare cu cea a statiei orbitale si astfel sa o ajungem incet-incet din urma. Astfel, dupa 18 rotatii in jurul Pamantului, fiecare de cate o ora si jumatate, am ajuns sa ne apropiem incet de statia orbitala. Am cuplat radarele: exista radare la bordul statiei si la bordul navei. Ne orientam reciproc unul fata de celalalt, si incet-incet ne apropiem, efectuand foarte multe manevre. Este un dans extrem de dinamic al navei cosmice pe langa statia orbitala. Am ajuns in apropierea statiei la o viteza foarte mica, 30 de centimetri pe secunda, si am efectuat cuplarea. Toata manevra este de o precizie extraordinara si de un dinamism extraordinar.” (Dumitru Prunariu).
Seara de marti se va incheia printr-o invitatie la degustare de vinuri oferita de Domeniile Samburesti, prin prezenta somelierului Istvan Pentek. Proiectului Round Table Bucuresti i s-a alaturat, de asemenea, in acest sezon, Aqua Carpatica, in sustinerea promovarii artistilor romani.
La 20 septembrie 2016 a debutat cel de-al treilea Sezon al spectacolelor - conferinta Round Table Bucuresti, moderate de muzicologul Valentina Sandu – Dediu. Evenimentele se desfasoara saptamanal in Studioul de Opera si Multimedia al Universitatii Nationale de Muzica (Str. Stirbei Voda nr. 33), in perioada 20 septembrie – 15 noiembrie 2016.
Timp de 8 + 1 saptamani, personalitati ale vietii culturale romanesti vor avea prilejul sa recompuna, pentru publicul spectator si din mediul online, itinerariul lor profesional si cultural conturat in mod deosebit in Bucuresti. Tema centrala a fiecarei editii va fi „Bucurestiul In-Vizibil” al fiecarui invitat. Ca de fiecare data, organizatorii au rezervat intermedii artistice live, in completarea tematicii abordate de fiecare invitat.
„Programul proiectului urmareste promovarea artistilor romani ce s-au facut remarcati pe scenele internationale, printr-un efort de redobandire a unei mentalitati frumoase: aceea de a ne revalorifica elitele actuale romanesti.” - Valentina Sandu – Dediu
Round Table Bucuresti este un proiect realizat de UCIMR – Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, - coordonat prin programul „Oportunitati la tine acasa”, dedicat tinerilor muzicieni exceptionali din Romania, si co-finantat de ArCuB (sezonul 1 si 3) si AFCN (sezonul 2).
Initiat in toamna anului 2015, proiectul conferintelor Round Table Bucuresti a devenit curand un reper pe harta bogata a evenimentelor culturale, fiind urmarit de romani din peste 50 de tari din toata lumea, cu sute de persoane prezente in public.
Sezonul al treilea promite noi dialoguri interdisciplinare sustinute de catre cei 8 + 1 invitati provenind din diferite domenii artistice.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară