Evenimentele vor avea urmatorul program:
17 iunie, ora 11.00 Arcul de Triumf si Ultimul strajer al Capitalei (Baneasa)
18 iunie, ora 11.00 Leul si Monumentul Infanteristului (Cotroceni)
24 iunie, ora 11.00 Mormantul Eroului Necunoscut (O.N.C.E, Parcul Carol I)
25 iunie, ora 11.00 Cimitirul Ghencea Militar
1 iulie, ora 11.00 Cimitirul Bellu Militar
Participarea este gratuita, in limita a 30 de locuri la fiecare eveniment, cu o inscriere in prealabil la adresa de email [email protected]
De la debutul proiectului, au avut loc evenimente care au evocat personalitati precum generalul Radu R. Rosetti, printesa Nadeja Stirbey, sculptorul Spiridon Georgescu, conferintepe tema Primului Razboi Mondial, ateliere educative si de lectura publica, tururi ghidate.
Proiectul cultural „De la Marele Razbel la Marea Unire” vizeaza cercetarea si realizarea istoricului unor monumente de for public ridicate in onoarea eroilor, comemorarea eroilor si a faptelor lor, identificarea marturiilor din scrisori, jurnale, arhive de familie, conceperea si publicarea unor materiale informative, identificarea problemelor monumentelor publice, propunerea unor solutii de protejare si promovare a patrimoniului, organizarea de evenimente culturale pentru diferite categorii de varsta.
Programul urmatoarelor evenimente:
10 – 11 iunie – Atelier pentru copii „De la Marele Razbel la Marea Unire” – la Street Delivery, sambata intre 17:00 si 19:00 si duminica intre 11:00 si 13:00
17 iunie – O noua serie de tuturi ghidate incepand cu Arcul de Triumf
17 iunie – Istoria Mosiei Chitila – Mogosoaia, de la ora 16:00, la Centrul de cultura „Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului”, Mogosoaia
24 iunie – Familia Bibescu – Basarab Brancoveanu in Primul Razboi Mondial, de la ora 16:00, la Centrul de cultura „Palatele Brancovenesti de la Portile Bucurestiului”, Mogosoaia
Mai multe amanunte pot fi citite pe parcursul proiectului pe blogul: marelerazbelmareaunire.blogspot.ro/ si pe pagina de Facebook Asociatia – Editura Istoria Artei.
„De la Marele Razbel la Marea Unire. Fapte de vitejie, consemnari, monumente” este un proiect co-finantat de AFCN. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Despre Asociatia Istoria Artei
Asociatia Istoria Artei a fost infiintata in 2011 cu scopul dezvoltarii de programe educative non-formale culturale, de istorie si istoria artei in vederea constientizarii valorilor cultural-artistice si a patrimoniului national si international.
Principalele activitati organizate de-a lungul anilor sunt: ateliere, cursuri, conferinte, expozitii, proiectii, tururi ghidate pietonale. In ianuarie 2012 Asociatia a infiintat propria editura pentru trasee urbane de arhitectura si materiale didactice de istoria arhitecturii pentru copii, a deschis in 2014 o serie „Arhitecti de neuitat” cu Louis Pierre Blanc, Edmond Van Saanen-Algi, Carol Benisch, Ernest Doneaud si o serie de memorialistica dedicata printeselor Nadeja Stirbey si Elisa Bratianu. 2016 a marcat inaugurarea unei noi colectii intitulata „Familii istorice”, accentul punandu-se pe patrimoniul arhitectural si funciar al unor reprezentanti de seama ai protipendadei romanesti.
In 2015 a aparut un prim album tiparit, „Arhiva de arhitectura: 1830-1860”, continand planuri si schite de arhitectura, multe dintre ele prezentate publicului pentru prima data. Cel de-al doilea album „Arhiva de arhitectura: 1860-1870” este disponibil in librarii din luna februarie 2017.
Asociatia a derulat in ultimii 5 ani proiecte de anvergura, beneficiind de finantari nerambursabile de la Ministerul Culturii, Ordinul Arhitectilor din Romania, A.F.C.N., D.R.I., A.R.C.U.B. si P.M.B., precum si de la sponsori privati, avand parteneri Arhivele Nationale ale Romaniei, Biblioteca Nationala a Romaniei si importante muzee romanesti.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice