'Teoria relativitatii pe intlesul tuturor' este o carte pe care a scris-o Albert Einstein in speranta ca va starni interesul publicului larg in legatura cu ceea ce astazi apreciem ca fiind cea mai revolutionara perspectiva stiintifica a timpurilor noastre.
Adevarul este insa ca, ideea de spatiu-timp nu este un concept facil pentru oricine. Totusi, este poate si un semn de auto-respect sa tinem pasul cu stiinta contemporana si sa ne familiarizam cu cateva idei care au dus la evolutia stiintifica a zilelor noastre.
O imagine care descrie spatiu-timupul; Sursa: Commons.wikimedia.org
10 curiozitati despre spatiu si timp pe care oricine ar trebui sa le cunoasca!
1. Timpul trece mai lent pe orbita din jurul Pamantului, decat pe suprafata Pamantului. Asta inseamna ca astronautii, atunci cand se intorc din spatiu, se intorc un pic mai tineri.
2. Universul se extinde de 13.7 miliarde de ani. Acest lucru produce un orizont cosmic in spatiu, in care lumina nu a ajuns pe Pamant de la obiecte mai indepartate de 12-13 miliarde de ani lumina.
Foto: Flickr/ NASA Goddard Space Flight Center
3. Cel mai scurt moment in timp este denumit Epoca Planck, timpul zero este momentul in care Universul nostru avea varsta 10 la puterea -43 secunde dupa Big Bang. Aceasta este asa-numita bariera Planck dincolo de care, mergand spre zero, mecanica cuantica nu mai e valabila. Perioada de la 0 la asa-zisul timp zero ( de la 0 la 10-43 sec.) se numeste Epoca Planck.
4. Materia determina felul cum spatiul-timp se curbeaza. Teoria generala a relativitatii explica cum o naveta spatiala care calatoreste cu orice viteza incetineste atunci cand trece printr-un camp gravitational, asa cum este cel al Pamantului.
5. Sonda spatiala NASA Voyager 1 se afla la marginea sistemului nostru solar, adica la o distanta de 19 miliarde de kilometri si are nevoie de 16 ore ca sa trimita sau sa primeasca radio semnale de pe Pamant. Misiunile Voyager 1 si Voyager 2 au fos lansate de NASA in 1977. Sondele spatiale poarta cu ele si cate un "disc de aur" care contine o colectie de privelisti, sunete si salutari de pe Pamant. Sunt 117 imagini si cuvinte de salut spus ein 54 de limbi si o varietate de sunete create de oameni sau sunete naturale cum ar fi furtuni, vulcani, lansari de rachete, avioane si animale.
* Daca vreti sa ascultati Muzica de pe Pamant pe care a luat-o Voyager 1 cu sine, accesati acest site realizat de catre o studenta la MIT web.mit.edu/lilybui/www/
Carl Sagan a spus ca "Sondele vor fi intalnite si discurile ascultate doar daca exista civilizatii capabile de calatorii spatiale in spatiul interstelar. Insa lansarea acestei „sticle” in „oceanul” spatial spune cuvinte pline de speranta despre viata pe aceasta planeta." Astfel, inregistrarea de pe disc e mai degraba vazuta ca o capsula a timpului sau o declaratie simbolica decat ca o incercare serioasa de comunicare cu viata extraterestra.
In imagine, sonda spatiala Galileo si Jupiter - compozitie artistica; sursa: Flickr/ NASA on The Commons
Foto homepage: Soarele deasupra Pamantului, imagine surprinsa de Statia Internationala Spatiala
Citeste mai departe >>>
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri