19 Ianuarie 2018 publicat în Cultura 5 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Sa tinem pasul cu stiinta contemporana si sa ne familiarizam cu cateva idei care au dus la evolutia stiintifica a zilelor noastre.

Curiozitati despre spatiu si timp pe care oricine ar trebui sa le cunoasca

6. Timpul nu a existat mereu, teoria relativitatii sugereaza ca inainte de Big Bang , 13, 74 miliarde de ani in urma, timpul si spatiul nu existau.

7. Descrierea fundamentala a Universului nu ia in considerare Trecutul, Prezentul sau Viitorul. Potrivit Teoriei speciale a relativitaii, nu exista asa ceva ca viitor sau trecut; paradigma temporala a fiecaruia este relevanta.

Daca vrei sa aprofundezi, clipul de mai jos iti poate fi de folos.

De asemenea, acest articol publicat de Scientia.ro: Cum se curbeaza spatiu-timpul?

8. Ceasurile atomice sunt cele mai precise ceasuri care exista. Un astfel de ceas poate masura o singura vibratie dintr-un atom de mercur.

Foto: Flickr/ NASA's Marshall Space Flight Center

9. Pe Pamant, timpul incetineste. Ziua se mareste cu 1, 7 milisecunde in fiecare secol. Acest lucru se datoreaza frictiunii mareice provocate de Soare si de Luna. Acest fenomen este superb explicat de catre Adrian Sonka, autorul blogului sonkab.wordpress.com. "Luna se indeparteaza de noi cu 3,7 cm pe an, destul de putin daca ne gandim ca se afla la 385.000 de km de noi. Si Pamantul pateste ceva: incetineste miscarea de rotatie in jurul axei, adica se mareste ziua. Luna atrage si oceanele dar rotatia Pamantului le forteaza sa se deplaseze in sens invers. Apare astfel o frecare intre oceane si crusta planetei iar rezultatul este ca planeta pierde energie si incetineste. Acesta este modul in care Luna incetineste Pamantul si zilele noastre sunt din ce in ce mai lungi, cu o secunda la fiecare 60.000 de ani!"

Foto: Flickr/ NASA's Marshall Space Flight Center

10. Radiatia cosmica de fond reprezinta ramasitele Big Bangului si se gaseste in tot Cosmosul. Anumite fluctuatii in temperature radiatiei cosmice de fond ne poate da indicia cu privire la alte Universuri.

Radiatia cosmica de fond este o forma de radiatie electromagnetica care se gaseste peste tot in Univers. Are temperatura de 2,725 K si frecventa de 160,4 GHz ce corespunde unei lungimi de unda de 1,9 mm, fiind incadrata in domeniul microundelor. Este cea mai concludenta dovada pentru modelul Big Bang al aparitiei Universului. Aceasta poate fi detectata cu ajutorul unui radiotelescop ca o prezenta constanta, ce nu are ca sursa vreo stea sau alt obiect ceresc. (Wikipedia)

Cartea Teoria relativitatii pe intelesul tutror poate fi achizitionata din libraria online Elefant.ro

Iti recomandam si:

7 semne ca ai o inteligenta peste medie

Singurul roman care a zburat in Spatiul Cosmic: 10 citate despre lume si viata de Dumitru Prunariu

Idee de articol via www.untold-universe.org


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri