Femei celebre din Romania
Prima femeie inginer din lume
4. Elisa Zamfirescu ( 1887-1973)
Tot din Romania este si prima femeie din lume cu studii in inginerie!
“Cautati “Zamfirescu” pe Google si, foarte probabil, veti gasi o multime de informatii despre Duiliu Zamfirescu. Mai remarcabila decat scriitorul pe care l-am evitat la scoala a fost insa cumnata lui: romanca Elisa Leonida Zamfirescu care a devenit prima femeie inginer din lume.
Respinsa la Scoala de Poduri si Sosele din Bucuresti, a reusit sa intre la Academia Regala Tehnica din Berlin, unde i s-a atras totusi atentia ca femeia ar trebui sa se ocupe de cei trei K: “Kirche, Kuche, Kinder” – “biserica, bucatarie, copii”; un mod ceva mai academic de a o trimite la cratita. Pentru ca nu a ascultat de barbatii care stiau mai bine decat ea unde-i e locul, Elisa Leonida Zamfirescu a ajuns sa conduca laboratoarele Institutului Geologic Roman, a fost decorata pentru curaj pe front, unde a lucrat ca voluntar al Crucii Rosii, si a analizat noi resurse de carbune ale Romaniei. Domnilor, poate datorita Elisei Zamfirescu bem astazi un vin bun: tot ea a scris despre calitatile bentonitei in filtrarea vinului, asa ca merita sa inchinam un pahar si pentru ea”.
Foto dr.: Wikipedia
Printesa aviatiei romanesti
5. Marina Stirbey (1912–2001)
Despre Marina Stirbey, fiica lui George si nepoata lui Alexandru Stirbey, se poate afirma, fara niciun dubiu si cu nonsalanta, ca a fost o femeie formidabila. A fost pasionata de zbor, de tariile cerurilor, la fel ca George Valentin Bibescu – care ii era unchi – si Bazu Cantacuzino – care ii era var – si a devenit una dintre primele aviatoare romance. A fost numita „Printesa aviatiei romanesti“, ca un omagiu pentru toate cele cate le-a facut, in cer si pe pamant, scrie Historia.ro
Marina Stirbey a obtinut brevetul de pilot in 1935, pentru ca, in 1936, sa ocupe locul I la primul concurs aerian organizat in Romania. A paticipat, de asemenea, la un mare raid aerian in nordul Europei, singura a bordul avionului, pe ruta Bucuresti – Stockholm, devenind astfel prima romanca ce a survolat in conditii de ceata deasa Marea Baltica. In 1938, participa, in calitate de membra a comitetului de conducere al Crucii Rose Romane, alaturi de Mariana Dragescu, Nadia Russo, Virginia Dutescu si Irina Burnaia, la manevrele militare regale ce au loc la Galati. Dupa ce zboara pe un avion de transport, echipat sanitar, are idea crearii unei escadrille sanitare militare, incadrata in exclusivitate cu personal navigant feminin. Memoriul inaintat de ea este aprobat de Subsecretariatul de Stat al Aerului din Romania si, la 25 iunie 1940, ia fiinta Escadrila Alba (numita astfel de ziaristul si scriitorul italian Curzio Malaparte), care a avut ca prime titulare pe aviatoarele Mariana Dragescu, Nadia Russo si Virginia.
Femeia care l-a umilit pe misoginul Titu Maiorescu
6. Sofia Nadejde (1856 - 1946)
Sofia Nadejde este cunoscuta ca una dintre primele feministe romane.
Sofia Nadejde a fost prima femeie din Romania careia i s-a permis sa sustina Bacalaureatul intr-un liceu de baieti, prima femeie care a condus o revista literara si autoarea primului roman feminist din istoria literaturii romane. A militat toata viata pentru a demonstra ca femeile sunt egale cu barbatii.
Publicista, prozatoare si autoare dramatica, Sofia Nadejde a fost romanca stiuta ca prima care si-a propus sa demonstreze ca inteligenta, dar si drepturile femeii nu sunt cu nimic mai prejos decat cele ale barbatului. A fost femeie de cariera, dar si mama a sase copii, scrie Adevarul.ro
Portretul Sofiei Nadejde realizat de fratele acesteia, pictorul Octav Bancila; Sursa: Wikipedia
Titu Maiorescu sustinea ca femeile au nevoie de tutelare din partea barbatilor, deoarece creierul lor este mai mic, iar posibilitatile intelectuale mai reduse. „Femeia e incapabila de dezvoltare, oricat ar incerca sa-si dezvolte inteligenta, ea nu va reusi; ba chiar, cu timpul, ea se tampeste si tinde catre idiotism”, era teoria impartasita in epoca despre femei.
Sofia Nadejde a intrat intr-o polemica publicistica cu renumitul critic, aducand dovezi stiintifice care sa contrazica teoria misogina a acestuia. „Daca inteligenta e functia materiei cenusii, atunci nu se poate trage nicio concluzie pe baza greutatii creierelor, caci ar trebui avuta in vedere greutatea materiei cenusii. Dar greutatea nu e cea mai potrivita masura: calitatea materiei cenusii, numarul celulelor si al polilor acestora si ramificatiile lor ar trebui sa fie masura inteligentei”, scria Sofia Nadejde, in replica la teoria criticului Maiorescu. Polemica celor doi a impartit societatea in doua tabere: sustinatorii criticului, in majoritatea lor barbati, si cei ai Sofiei Nadejde, in majoritate, femei.
Coregrafa de talie internationala din Romania
7. Iris Barbura (1912 -1969)
Dansatoarea si coregrafa de origine romana Iris Barbura a lasat o mostenire importanta pentru scena coregrafica din Romania. Memoria este inca vie si prin intermediul unui proiect realizat de CNDB, memoria si valoarea acestei femei extraordinare este daruita publicului.
Ea a fost activa la nivel international: Bucuresti, Berlin si, mai tarziu, Ithaca (SUA), acestea fiind repere importante in parscursul ei.
„Marea seducatoare a literaturii romane”
8. Nina Cassian
(1924-2014)In poezia Ninei Cassian se afla tumultul intreg al unei vieti de femeie care traieste si iubeste pana la sange. In jurnalul sau fabulos, „Memoria ca zestre“, descoperi o lume profunda, eliberata de conventii. Un destin trait curajos, cu intelegere, cu suferinta, cu nebunie, scrie Revista Tango.
Nina Cassian s-a nascut intr-o familie de origine evreiasca (tatal, I. Cassian-Matasaru, era un traducator cunoscut); avea apoi sa se mute pe rand cu familia la Brasov, unde Nina Cassian intra la Liceul Principesa Ileana, si la Bucuresti, unde urmeaza cursurile Institutului Pompilian. Frecventeaza cercuri intelectuale de stanga si intra la varsta de 16 ani in organizatia Tineretului Comunist, aflata atunci in ilegalitate, visand sa mantui lumea de toate antagonismele fundamentale dintre sexe, rase, popoare, clase etc. Debuteaza editorial in 1947, cu volumul de versuri suprarealiste La scara 1/1.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară