8 Martie 2018 publicat în Cultura 10 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Timpul femeilor extraordinare este ACUM si noi contribuim la a crea o noua constiinta colectiva despre valoarea femeilor in lume. Iata 11 femei extraordinare din Romania pe care trebuie neaparat sa le cunosti!

Femei celebre din Romania

Regina aerului

9. Smaranda Braescu (1897 - 1948)

O alta femeie temerara in domeniul aviatiei este mult-iubita Smaranda Braescu. A fost prima femeie pilot din Romania, prima femeie parasutist cu brevet din Romania, campioana europeana la parasutism si campioana mondiala (in 1932, cu recordul de 7.200 m la Sacramento, SUA), scrie Wikipedia. A fost una dintre putinii instructori de parasutism militar.

Ramai absolut impresionata citind biografia unei romance care infrunta prejudecati nemaipomenite, atunci cand locul femeilor se presupunea ca ar fi trebuit sa fie doar acasa, langa cratita...

Foto: Wikipedia

In 1932 a stabilit primul record de traversare a Marii Mediterane in 6 ore si 10 minute, strabatand distanta de 1100 Km, intre Roma si Tripoli. In acelasi an a devenit campioana mondiala la parasutism, in urma unui salt realizat cu o parasuta de constructie romaneasca, de la inaltimea de 7400 de metri, cu durata de 25 de minute. Un lucru remarcabil, acest record fiind depasit cu doar cativa metri, abia peste 20 de ani! Recordul sau a fost omologat de Aero Clubul din Washington. Recordul precedent, detinut de un american, fusese de 7233 de metri.

In timpul razboiului a fost activa ca pilot in celebra "Escadrila Alba" de avioane sanitare, pe frontul de Rasarit si apoi pe frontul de Vest in Transilvania, Ungaria si Cehoslovacia.
- pe frontul de Vest a plecat in calitate de comandant al unui pluton de voluntare incadrat in Detasamentul "Cornesti" si in Escadrila Sanitara (1944-1945).

Prima arhitecta din lume este o romanca!

10. Virginia Andreescu Haret (1894 - 1962)

Virginia a fost nepoata marelui pictor roman Ion Andreescu si, dupa ce a trecut printr-o copilarie dura, ramasa orfana la varsta de 9 ani si fiind nevoita sa aiba grija de cei trei frati, a devenit prima femeie arhitect din lume dupa ce, la varsta de 18 ani a intrat prima, la Scoala Superioara de Arhitectura din Bucuresti. In acelasi timp, a studiat si la Academia de Arte Frumoase.

Numeroasele ei acuarele au devenit parte din colectia Bibliotecii Academiei Romane iar lista proiectelor sale arhitecturale este lunga si impresionanta (de ex. Cladirea Colegiului Dimitrie Cantemir-Bucuresti, Institutul Medical Bucuresti, Colegiul Gheorghe Sincai, Latura administrativa a Aeroportului Baneasa, Biserica ortodoxa Ghencea, etc.).

Foto: Wikipedia

A fost prima femeie care a atins gradul de inspector general in arhitectura. Intre cele doua razboaie mondiale a reprezentat Romania la congresele internationale de arhitectura de la Roma, Paris, Moscova si Bruxelles.

A fost sotia lui Spiru I Haret, fiul ministrului Educatiei Publice sub Carol I devenind astfel, Doamna Virginia Haret.

Prima femeie neurochirurg din lume, tot o romanca

11. Sofia Ionescu Ogrezeanu (1920 – 2008)

"Menirea fetelor este sa fie bune gospodine, sa faca o scoala de menaj, sa invete un instrument muzical, sa invete limbi straine, sa-si faca o cultura generala solida", i-a spus tatal sau, Sofiei.

Aceasta nu a impiedicat-o insa pe Sofia Ionescu sa devina prima femeie neurochirurg din lume. Jurnalul National i-a dedicat intr-un articol amplu Sofiei Ionescu. “Marea intalnire cu neurochirurgia, un domeniu nou in epoca, avea sa se petreaca la 15 octombrie 1943, cand a devenit intern la Spitalul nr. 9 din Bucuresti.

"Ce te-a facut sa alegi neurochirugia?", a intrebat-o marele profesor Dimitrie Bagdasar, seful serviciului de neurochirurgie si intemeietorul acestei specialitati in Romania. "Ritmul de lucru in acest sector este de neimaginat. Incepem la ora cinci dimineata si nu se ispraveste niciodata. Avem pavilioane cu raniti care sunt deja neincapatoare. Vin la orice ora din zi si din noapte..."


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri