18 Aprilie 2018 publicat în Cultura 143 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Nicolae Iorga este unul dintre cele mai importante figuri ale intelectualismului românesc. A fost un mare istoric, un om politic remarcabil, dar pe lângă toate acestea, Nicolae Iorga a fost un mare OM.

Mă inspiră și mă impresionează reflecțiile sale despre viață și existentă într-un mod profund. Toate aceste citate din Nicolae Iorga le puteți considera lecții de viață și de conduită cu o valoare universală. Cuvinte simple, puse în ordinea ideală pentru a da un sens profund. Ating sufletul – pentru că sunt sclipiri de înțelepciune pe care ar trebui să le accesăm zilnic. Sunt la fel de valoroase precum orice mantră, precum orice cuvânt inspirațional pe care il primim mai cu seamă din partea unor personalități internaționale. Dar avem și noi marii noștri eroi, modele noastre neprețuite iar exemplul lor este unul important!

Cine a fost Nicolae Iorga

Nicolae Iorga (n. 17 ianuarie 1871, Botoşani – d. 27 noiembrie 1942, Strejnic, judeţul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician român. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultură românească, în primele decenii ale secolului XX, "rolul lui Voltaire".

Nicolae Iorga și-a realizat studii elementare şi gimnaziale în Botoşani, apoi a urmat Liceul Naţional din Iaşi în 1888.

Universitatea din Iași a absolvit-o într-un singur an, cu diploma "magna cum laude". A continuat apoi studiile universitare la Paris, Berlin şi Leipzig, obţînând doctoratul (1893) la numai 23 de ani.

Și tot pe când avea 23 de ani, Nicolae Iorga devine membru corespondent al Academiei Române. În 1894, la 24 de ani, obţine prin concurs catedra de istorie la Universitatea din Bucureşti, iar din 1911 este membru activ al Academiei Române.

Este deja lesne de observat Nicolae Iorga avea o memorie extraordinară, fiind totodată înzestrat cu darul de a da mai departe.

Ca și opere, Iorga este autorul a 1003 volume, 12755 articole, 4963 recenzii.

invităm, așadar, descoperiți cele mai frumoase citate, cuvinte și vorbe înțelepte ale lui Nicolae Iorga, într-o selecție pe care v-o dedicăm cu drag.

Descoperă 10 citate de Nicolae Iorga și în aclelași timp 10 lecții de viață valoroase

1. Nu spune niciodată nu se poate, ci incepe cu să vedem. - Nicolae Iorga

Avem tendința de a ne seta noi înșine limite, ne închipuim că nu putem să realizăm ceea ce ne dorim și ne retezăm astfel, absolut toate șansele de a reuși. După cum spunea Nicolae Iorga, haideți să avem o atitudine mai deschisă: să nu ne imaginăm că lucrurile sunt imposibile, haideți mai bine să vedem dacă într-adevăr este chiar așa.

2. Înțelepciunea vieții e simplă: fă ca pe unde ai trecut tu să fie mai bine ca înainte. - Nicolae Iorga

Nu-i așa că totul ar înflori în jurul nostru, dacă ne-am strădui să urmăm acest îndemn simplu?

3. Om liber e acela care n-are nevoie să spună nicio minciună. - Nicolae Iorga

Aceasta nu este nimic altceva decât o pledoarie pentru autenticitate. Nu e nimic mai valoros în această lume decât a trăi în acord cu tine însuți și de a manifesta aceeași sinceritate și față de cei din jurul tău.

Foto: Ironika/ shutterstock.com

4. Linia dreaptă e drumul cel mai scurt între două puncte şi cel mai lung între două suflete. - Nicolae Iorga

5. După furtunile sufletului, ca și după cele ale naturii, învie flori pe care le credeam moarte. - Nicolae Iorga

Cât adevăr a pus Nicolae Iorga în aceste cuvinte! E adevărat că, deși doare, suferința trezește în noi puteri nebănuite și aspecte pe care poate, le credeam demult uitate.

6. Veselia omului e ca mirosul florilor; ea nu se înalță din sufletele veștede. - Nicolae Iorga

Cum am putea să fim fericiâi dacă nu ne deschidem sufletele iubirii? Cum am putea să împărșim în jurul nostru zîmbete, dacă ele nu ar porni din sinceritate și puritate sufletească?

7. Cel care stă jos să nu râdă de cel care cade de pe vârfuri. - Nicolae Iorga

De obicei, oamenii care nu se implică, cei care nu îndraznesc îî critică pe aceia dintre noi care au curajul de a face mai mult și de a fi pe culmi.

8. Cine ți-a făcut o nedreptate nu rămâne cu o datorie față de tine, ci o pierdere față de el însuși. - Nicolae Iorga

Pentru că a greși față de ceilalți înseamnă în esență a greși față de noi înșine, iar respectul față de celălalt înseamnă respect față de noi înșine. Iar a răni pe cel de lângă noi indică o lipsă de maturitate și inabilitatea de a trăi cu un sistem de valori înalt.

9. În dragoste, a iubi înseamnă de multe ori a înțelege. - Nicolae Iorga

Când iubim cu adevărat oferim în primul rand înțelegere și suport. Ne pasă atât de mult de persoana de lângă noi încât facem tot posibilul să îî înțelegem perspectiva și suferința.

10. Fă-ți datoria oricând. Totdeauna va fi cineva care să te vadă: tu însuți. - Nicolae Iorga

Este foarte important să ne respectăm sistemul de valori și să avem o conduită de viață care să ne împlinească cu fiecare pas.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri