4 Mai 2018 publicat în Cultura 12 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Constantin Noica este unul dintre cei mai mari filozofi români ai secolului XX și te invităm să îi descoperi genialitatea:

21. Singurătatea absolută? O concep câteodată aşa: în tren, pe un culoar ticsit, stând pe geamantan. Eşti atunci departe nu numai de orice om, mai ales de cei care te împiedică să te mişti; dar eşti departe şi de orice punct fix în spaţiu. Eşti undeva, între o staţie şi alta, rupt de ceva, în drum spre altceva, scos din timp, scos din rost, purtat de tren, purtând după tine un alt tren, cu oameni, situaţii, mărfuri, idei, una peste alta, în vagoane pe care le laşi în staţii, le pierzi între staţii, le uiţi în spaţii, golind lumea, gonind peste lume, singur, mai singur, nicăieri de singur.

22. Nu există fericire curată decât după şaizeci de ani, când nu mai vrei nimic, când nici un calcul impur (folosirea celorlalţi) nu te mai încearcă şi când totul e permis (dacă mai poţi) şi totul e din nou nevinovat, ca în ceasul prunciei.

23. De învăţat înveţi multe şi de la toţi. Dar profesor nu e decât cel care te învaţă să înveţi.

24. Orice creaţie se naşte dintr-un plâns şi o tăcere.

25. Dragostea e o închidere ce rămâne închisă, iubirea, una ce se deschide.

26. Fie-ţi milă de alţii: trăieşte frumos, învaţă mult, creează bine — trebuie să spui fiecărui om tânăr. Alţii au nevoie de împlinirea ta la fel de mult ca tine.

27. Urmăresc cu interes, când se opresc două trenuri în staţie, cu ce aviditate se uită oamenii unii la alţii. E prea puţin să spui că vor să întâlnească o cunoştinţă. Nu, e un sentiment metafizic: vor să vadă pe CELĂLALT. Fiecare se vede pe sine în celălalt.

28. Mai adânc decât mine în mine însumi este gândul. El îmi dă bucuria - dacă mi-o poate da ceva.

29. S-a afirmat în repetate rânduri: fiinţa este. Gândul nostru românesc spune nu numai este, dar şi este să fie.

30. Oamenii se definesc după felul cum se pierd.

31. Destinul nu curmă o viaţă: abia o începe.

32. Nu le cere oamenilor ce nu le poţi tu da.

Foto homepage: carti vechi; Credite foto:  Septimiu Balica / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri