27 Noiembrie 2018 publicat în Cultura 2 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Tu ce scriitor român contemporan ai propune?

Oricât de bine ai fi programat mental, ca să obții premiul Nobel trebuie înainte de toate, să ai marea șansă de a fi propus/ ă pentru a onține acest premiu.

În mod particular, în cazul premiilor pentru literatură, propunerile pot fi făcute de cei 18 membri ai Academiei Suedeze sau de alte academii similare, cât și de cei/ cele care au fost deja încununați cu acest premiu. Alături de aceștia, mai pot face propuneri 6 - 700 profesori universitari de lingvistică și literatură, precum și președinți ai societăților reprezentative a scriitorilor din fiecare țără, care primesc invitația de a face propuneri pentru candidaturi, fiindu-le complet interzis să se autopropună.

Până la final de ianuarie, se primesc puțin peste 200 de candidaturi din întreaga lume, care sunt elaborate de Comitetul Nobel împreună cu angajați ai Academiei Suedeze și a numeroși experți externi care le supun jurizării, selecționându-se 15 - 20 nume. Aceasta este una din etapele importante ale selectiei, unde un rol determinant il au traducatorii care sunt solicitati sa colaboreze. Dintre acestea, în cursul lunii mai, se nominalizează cinci candidaturi considerate prioritare din rândul cărora, cu majoritate de voturi, după o profundă analiză a intregii opere a celor nominalizați în decursul verii, urmează să fie desemnat numele câștigătorului/ câștigătoarei si comunicat public la început de octombrie.

Scopul acestei riguroase selectii este de a oferi marele premiu autorilor valoroși. Prin statutul Fundației Nobel, detaliile legate de cei nominalizați și cine a făcut nominalizarea lor, sunt secrete timp de 50 ani.

Cum între campania #MeToo, care a scos la iveală acuzații de molestare sexuală în cercuri apropiate Comitetului Nobel, și alegerea pe viață a membrilor comitetului au apărut incompatibilități greu de gestionat, a fost anunțată amânarea acordării premiului din acest an, împreună cu cel de anul viitor.

În linii generale, pentru România, propunerile ar putea fi făcute de Herta Muler, Academia Română, USR și PEN Clubul Român și, eventual, de alți câțiva profesori universitari care primesc invitația din partea Academiei Suedeze. Dacă la rândul lor, ar deschide un sistem de propuneri și selecție după modelul suedez, probabil, pe lângă candidaturile cu fortat iz politic, și-ar face loc și poezia românească de valoare.

Am ferma convingere că in România se scrie Poezie ce poate fi nu doar nominalizată, ci câștigătoare.

de Ana Olimpia

Foto homepage: Shutterstock/ By Paramonov Alexander


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri