16 Mai 2019 publicat în Cultura 62 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Edward S. Curtis a înțeles că asistă la apusul unei culturi și, intrigat de amerindienii care trăiau în zona Seattle, a început să îi fotografieze și să documenteze viața și cultura lor. Citatele de mai jos au fost culese în acea perioadă de acest temerar documentarist.

Edward S. Curtis (sursa foto dr. Wikipedia) este un documentarist și un fotograf american din perioada sfârșitului de secol XIX - început de secol XX. Era perioada deceniilor de după Războiul Civil American și a construcției căii ferate transcontinentale, când ultimele triburi independente ale nativilor amerindieni se găseau în conflicte dure cu guvernul SUA. Aceștia au fost obligați să accepte termenii guvernului și majoritatea au fost asimilați de către noua cultură albă, care ocupa continentul.

A fost momentul când Edward S. Curtis a înțeles că asistă la apusul unei culturi și, intrigat de amerindienii care trăiau în zona Seattle, a început să îi fotografieze și să documenteze viața și cultura lor. Citatele de mai jos au fost culese în acea perioadă de acest temerar documentarist.

Munca lui Curtis a prins forma unei capodopere de douăzeci de volume, fiecare dintre aceste volume fiind focusate asupra unui trib sau unui grup, intitulate: The North American Indian (Indienii Nord Americani).

10 CITATE din înțelepciunea sacră a Amerindienilor - ghid documentat de Edward S. Curtis

1. Înțelepciunea nativilor amerindieni ne învață că absolut tot ceea ce există are o menire. Noi înșine, avem un sens aici pe Pământ.

"...Totul pe Pământ are o menire, fiecare boală o iarbă care să o vindece și fiecare persoană, o misiune. Aceasta este teoria indiană despre existență." - Mourning Dove (1888)

2. Amerindienii au înțeles importanța energiilor masculine și feminine și au onorat forțele dătătoare de viață, în totalitatea lor.

"Marele Spirit este în toate lucrurile; este în aerul pe care îl respirăm. Marele Spirit este Tatăl nostru, dar Pământul este Mama noastră. Ea are grijă de noi; ceea ce noi punem în pământ ea întoarce către noi..." - Big Thunder (Marele Tunet)(Sfârșitul sec. XIX)

3. PACEA și IUBIREA sunt adevărata bogăție. Când părăsim această lume, nu avem nevoie de bogățiile materiale.

"...Sunt sărac și gol, dar sunt șeful nației. Noi nu vrem bogății, dar vrem să ne învățăm copiii să facă bine. Bogățiile nu ne aduc niciun bine. Nu le vom putea lua cu noi pe Tărâmul celălalt. Nu ne dorim bogății, ne dorim pace și iubire." - Red Cloud (Norul Rosu), șef al tribului Sioux, sf de sec XIX.

4. Spre deosebire de omul alb, amerindienii trăiau în egalitate și în respect față de ființa umană, fără a face ierarhii. Pentru ei era important să ducă o viață bazată pe principii nobile, în armonie cu natura și în contact cu lumea Spirituală.

"De pe urma atitudinii pe care indienii o au față de viață, a reieșit o mare libertate - o intensă și copleșitoare dragoste de natură și un respect față de viață, o credință de nezdruncinat în Puterea Supremă; și principii ale adevărului, onestității, generozității, echității și înfrățirii, ca ghid pentru relațiile de fiecare zi." - Luther Standing Bear (1868-1939)

5. Roagă-te și nu dori răul nimănui!

"Când eram copil, mama mea m-a învățat să îngenunchez și să mă rog la Usen pentru putere, sănătate, înțelepciune și protecție. Noi nu ne rugăm niciodată împotriva altei persoane. Dar dacă avem ceva împotriva cuiva, noi ne pedepsim pe noi înșine. Noi am fost învățați că lui Usen nu îi pasă de certurile mărunte ale oamenilor. - Geronimo, șef de trib Chiricahua Apache (1829-1909)

6. În goana vieții de zi cu zi, poate ai uitat să te oprești pentru a aprecia minunăția care o reprezintă acest Univers și cum totul este interconectat, în mod miraculos. Îți mai amintești când ai admirat ultima dată Luna?

"Când un om făurește ceva admirat de toți, numim aceasta o minunăție; dar când vedem schimbările produse de zi și noapte, soarele, luna și schimbările anotimpurilor pe pământ, cu fructele lor care se coc, toți trebuie să realizăm că aceasta este munca cuiva mult mai măreț decât omul." - Chased-By-Bears (1843 - 1915)

7. Dincolo de aparențe...

"Sunt negru. Cu toate acestea, dacă mă voi tăia, sângele care va curge va fi roșu - la fel și cu albii. Sângele lor este roșu, chiar dacă pielea le este albă." - Spokan Garry (1811- 1892)

8. Cu mult înainte ca așa-numita mare civilizație vestică să inventeze și să adere la principii egalitare și să inventeze conceptul de drepturi ale omului, amerindienii trăiau nu doar în armonie cu natura înconjurătoare ci și din prisma unui respect adevărat față de orice ființă umană.

"Pământul este mama tuturor oamenilor, așa încât fiecare om trebuie să aibă drepturi egale pe acest pământ. La fel te-ai putea aștepta ca râurile să curgă invers, dacă te aștepți ca un om născut liber, să fie mulțumit atunci când este închis și îi este negată libertatea de a merge oriunde dorește." - Hinmaton Yalakit, șef de trib (1830-1904)

9. Indienii nord-americanii vedeau sacralitatea în absolut tot ceea ce îi înconjura. Credeți că greșeau?

"...Vocea Marelui Spirit se aude în ciripitul păsărilor, în valurile apelor și în parfumul dulce al florilor. Dacă acesta este Păgânism, atunci eu sunt păgân." - Zikala - Sa (1876-1938)

10. Un copil este cel mai mare dar pe care îl poți primi de la Divinitate. Prețuiește-ți copiii!

"Amerindienii Sioux cred în mod strict că un copil este cel mai mare dar de la Wakan Tanka, a răspuns la multe rugăciuni devotate, sacrificii și promisiuni. Așa încât, copilul este considerat a fi >, prin intermediul elementului naturii umane." - Higheagle (începutul secolului XX)

Foto homepage: By Jozef Klopacka/ shutterstock.com

* Bibliografie: Native American Wisdom, Running Press, 1994


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri