Copiii au nevoie de cărți pentru a-și forma vocabularul și pentru a-și dezvolta abilitățile de recunoaștere a obiectelor, pentru a-și spori imaginația și pentru a căpăta încredere în forțele proprii, dar și pentru a se îngriji de sănătatea lor mintală și cognitivă.
Este important ca părinții să aleagă titlurile potrivite pentru vârsta copiilor. Avantajul este că aceștia pot cumpăra carti online, astfel că se pot documenta temeinic despre titlurile îndrăgite de cei mici, pot alege ofertele cele mai avantajoase și, cel mai important, pot descoperi împreună cu copiii cele mai captivante povești pentru prichindei.
Cărțile se înscriu în trei categorii: cele pe care adulții le citesc celor mici, cele pe care copiii le pot citi singuri și cele pe care le pot citi împreună cu părinții.
Iată câteva exemple de cărți pentru copii care îi vor face pe cei mici să fie curioși, dar și să își dezvolte capacitatea de înțelegere și abilitățile de învățare și memorare.
Seria de cărți scrise de Holly Webb
În seria de cărți scrise de Holly Webb, copiii se împrietenesc cu pisici, căței, leoparzi, reni, urși și alte animale năzdrăvane. Fiecare dintre personajele din cărțile autoarei britanice are câte o poveste, iar copiii vor învăța ce înseamnă empatia, prietenia, riscul și bucuria. Formatul acestor cărți este accesibil pentru cei mici, textele fiind ilustrate și adaptate la nivelul de înțelegere al vârstei. „Aventuri la Conacul Penhallow“, „Fetița care iubea renii“, „Ursulețul de zăpadă“, „Micii mei prieteni“ și „Tiger, un pisoi dornic de aventura“ sunt doar câteva dintre poveștile din seria Holly Webb pe care copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 7 ani se vor bucura să le descopere.
Cărțile cu Apolodor, de Gellu Naum
Pinguinul Apolodor fascinează copiii și îi „forțează“ să-și depășească limitele imaginației de peste 60 de ani. „Cartea cu Apolodor“ este unul dintre cele mai cunoscute volume de poezie pentru copii în limba română. Odată ce îl cunosc pe Apolodor, cei mici pleacă într-o călătorie în jurul lumii cu îndrăgitul pinguin. După ce își ia rămas-bun de la prieteni, Apolodor pornește spre Polul Sud, pentru a fi alături de frații lui din Labrador.
Aventura lui Apolodor continuă în paginile următorului volum de poezie, în care Gellu Naum îi provoacă din nou pe copii să fie curioși, să cunoască lumea și să se joace mereu. În „A doua carte cu Apolodor“, pinguinul călător, Amedeu, cel mai cumsecade leu, și cangurul Ilie vor zbura cu zmeul, vor înota cu peștii, se vor da cu schiurile și vor învăța secretele prieteniei. Și, împreună cu ei, toți copiii care pătrund în universul lui Gellu Naum.
Povești de Fraţii Grimm
Probabil că toți copiii vor auzi, mai devreme sau mai târziu, de Frații Grimm, autorii unor povești nemuritoare. Jacob și Wilhelm sau Frații Grimm sunt cunoscuți în toată lumea pentru colecția de basme publicată în două volume: „Povești pentru copii și familie“. Primul volum a fost publicat în 1812 și conținea 86 de povești. Doi ani mai târziu, în 1814, copiii s-au putut bucura de noi aventuri odată cu publicarea celui de-al doilea volum, care conținea 70 de povești. Printre cele mai cunoscute basme scrise de cei doi se numără „Hänsel și Gretel“, „Scufiţa Roşie“, „Cenuşăreasa“, „Croitoraşul cel viteaz“ și „Albă-ca-Zăpada şi cei şapte pitici“.
Seria „Harry Potter“, de J. K. Rowling
Seria „Harry Potter“ fascinează, de peste 20 de ani, atât copiii, cât și adulții din întreaga lume. Succesul de care s-a bucurat povestea cu vrăjitori imaginată de J. K. Rowling este fără precedent. Alcătuită din șapte cărți, seria „Harry Potter“ îi are în prim-plan pe Harry și pe cei doi prieteni ai săi, Ron Weasley și Hermione Granger, care încearcă să evite pericolele care îi pândesc la tot pasul. Cei trei se întâlnesc în trenul care îi duce spre Școala de Vrăjitorie și Magie Hogwarts, unde începe aventura lor plină de magie.
Poveștile scrise de J. K. Rowling au fost ecranizate. În prezent, seria „Harry Potter“ este considerată una dintre cele mai de succes producții cinematografice, bucurându-se de încasări record, de peste opt miliarde de dolari.
Copiii au nevoie de povești pentru a-și lărgi orizontul de cunoaștere, iar lecturile din primii ani din viața vor rămâne în mintea lor multă vreme după ce le-au ascultat în interpretarea părinților.
Sursă foto: Tatiana Bobkova/ Shutterstock
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară