În fiecare sezon estival, Grecia insulară este luată cu asalt de turiștii dornici de distracție și de relaxare. Dintre toate insulele Republicii Elene, Creta este însă cea care oferă vizitatorilor o experiență completă, presarată cu istorie, cultură și preparate delicioase.
Vezi pe blog.tez-tour.ro cele mai faine hoteluri din Creta și, înainte de a-ți rezerva vacanța, descoperă informații interesante despre trecutul său fascinant!
Creta, un loc legendar
Potrivit legendelor, Creta a fost locul de origine ai zeității supreme grecești. Zeus, zeul tunetelor și al furtunii s-a născut într-o peștere de pe insulă. Acesta a fost adus aici de către mama sa, Rea, care a ales Creta drept loc de refugiu din calea furiei soțului său, Cronos. Motivul? Tatăl lui Zeus avea un obicei cel puțin ciudat: acela de a-și înghiții copiii pentru a nu-i lua puterea. Odată ajuns în insula Creta, Zeus a fost născut de nimfe și. În urma unei lupte crâncene purtate împotriva tatălui său, el a devenit părintele tuturor zeilor.
Acasă la Zorba Grecul
O altă legendă renumită legată de destinația de vacanță despre care vorbim astăzi este cea a lui Zorba Grecul. Nikos Kazantzakis, scriitorul care a dat naștere acestui personaj a creionat această poveste după Yorgos Zorbas, un miner pe care l-a întâlnit în realitate pe muntele Athos. Yorgos l-a cucerit pe Kazantzakis cu pofta sa de viață, care de altfel i-a servit drept sursă de inspirație autorului. Casa în care a locuit protagonistul cărții Zorba Grecul a fost transformat în muzeu, pe care turiștii dornici îl pot vizita în Paleochrori.
Insula Creta - răscrucea civilizațiilor antice
Amplasarea geografică a Cretei la răscrucea civilizațiilor antice ale Mediteranei este principalul motiv pentru care acest teritoriu a avut, de-a lungul timpului, mai mulți ocupanți. Și totuși, insula a reușit să-și păstreze caracterul unic până azi. Religia, istoria glorioasă și terenul sălbatic au format personalitatea cretanilor, care și-au păstrat în suflet iubirea față de Grecia și după multe secole de sclavie.
Prima civilizație europeană, minoicii, a apărut aici între anii 2800 î.Hr. și 1400 î.Hr. Chiar și astăzi palatele Malia, Knossos, Phaestus și Zakros reflectă splendorea civilizației minoice prin măiestria arhitecturii și a elementelor ornamentale.
Istoria modernă a Cretei
Creta și-a câștigat independența în 1898, iar în 1913 insula a devenit, oficial, parte integrantă a Greciei. Practic, din acest moment putem vorbi despre istoria modernă a Cretei. Insula Creta a fost, de asemenea, afectată puternic de luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial, în special în timpul ocupației naziste. În anul 1941, parașutiștii au atacat punctele strategice ale insulei, dar au fost înfruntați cu îndârjire de către cretani. În ciuda numeroaselor pierderi ale ambelor tabere, germanii au reușit să cucerească teritoriul, iar influența acestora a luat sfârșit trei ani mai târziu.
Astăzi, Creta este una dintre cele mai apreciate destinații de vacanță din lume. Pe lângă plajele superbe, mărginite de apele cristaline ale mării, turiștii au multe alte motive să vizitezi acest loc de basm, presărat de frânturi de istorie și de atracții naturale.
Sursa foto: Pixabay
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri