4 Februarie 2022 publicat în Cultura 149 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Puține mărci au notorietatea afectivă asociată copilăriei așa cum o are Singer. Dacă stai să sapi bine printre amintiri sigur găsești, poate în casa copilăriei ori în casa bunicilor, o mașină de cusut. Și mai mult ca sigur era o Singer.

de Mariana Stan

Puține mărci au notorietatea afectivă asociată copilăriei așa cum o are Singer. Dacă stai să sapi bine printre amintiri sigur găsești, poate în casa copilăriei ori în casa bunicilor, o mașină de cusut. Și mai mult ca sigur era o Singer.

Anul trecut, pentru proiectul de care mă ocup în România, Fashion Revolution Week, am organizat un maraton dedicat modei și sustenabilității, chiar în showroom-ul Singer. Locul perfect în care puteam să vorbim deschis despre creativitate, provocările designerilor locali și valorile consumatorilor. Iată povestea pe scurt aici:

Astfel, am avut ocazia să discut despre istoria brandului cu Vasileios Velanis, Shareholder Singer Balkan Region, cel care duce povestea Singer mai departe în România. Am aflat mai multe despre poveștile din spatele unui brand, pasiunea lui pentru modă și mecanică și modul în care reușeste să păstreze vie legenda Singer.

Înapoi în trecut

Fondator al primei companii multinaționale americane, Isaac Merrit Singer este cel care a transformat mașina de cusut într-un obiect accesibil unui public larg. Dacă primele mașini de cusut, inventate în 1790 erau scumpe și extrem de voluminoase, Singer a fost cel care a contribuit la primul fond comun pentru brevete, reușind în scurt timp să perfecționeze un model îmbunătățit al mașinii de cusut, care a ajuns să fie comercializat cu doar 10 dolari bucata.

Prin cele 900 de cusături pe minut pe care reușea să le facă, mașina de cusut întrecea cu mult cele 40 de cusături de mână ale unei croitorese care realiza această operațiune pe parcursul unei zile întregi. Singer obține propriul brevet în 1851, iar apoi finalizează modelul Singer 15, în 1895, cea mai de succes mașină de cusut din lume, fiind produsă timp de 100 de ani.

Până în anii 1900, fabrica Singer producea nu mai puțin de 1,5 milioane de mașini, vândute în întreaga lume, eliberând milioane de femei de corvoada cusutului manual. Mașina de cusut a devenit un simbol al emancipării feminine, oferindu-le femeilor oportunitatea de a crea lucruri pentru familie sau de a vinde haine pentru a avea o sursă de venit.

Singer s-a extins pe piața europeană, înființând cea mai mare fabrică de mașini de cusut din lume, în doar trei ani. A angajat peste 3.500 de oameni care produceau 8.000 de mașini de cusut pe săptămână.

În trecut, o cămașă cusută manual dura aproximativ 14 ore, cu ajutorul mașinii de cusut Singer, aceasta activitate dura patru ore”, îmi povestește Vasileios Velanis.

Modelul 15 original venea cu masă cu pedală de picior și cu manivelă, următoarele modele fiind cu motor electric și cu manivelă. Femeile puteau achiziționa mașini de cusut, în rate lunare, un adevărat concept de creditare, adaptat acelor vremuri. În timp, acest model de afacere și această deschidere către public a dus brandul către ceea ce noi numim azi evoluție industrială și a schimbat fața industriei prin crearea noului domeniu al confecțiilor pret-a-porter”, mai spune el.

Mașina de cusut și o tradiție de familie

Povestea mașinii de cusut a ajuns aproape de numele Velanis în anii ‘30, bunicul lui Velanis fiind mecanic, iar bunica pasionată de design.

Pentru mine mașina de cusut reprezintă emoție, o emoție care îmi aduce aminte de familie și parcursul de la copilărie la viața de adult. Am cusut prima dată la 12 ani, când bunicul meu mi-a arătat cum se coase o față de pernă. Însă tatăl meu m-a inspirat cel mai mult, un antreprenor perseverent cu excelente abilități de marketing.

Pentru familia Velanis a însemnat asigurarea continuității unui model de business cu focus pe creativitate și respect pentru meșteșugul de a crea haine.’’

Acțiuni caritabile și cursuri gratuite pentru femei

Un alt lucru foarte interesant pe care l-am aflat: The Ladies Work Society, sprijinită de Singer, genera la începutul secolului 20, acțiuni caritabile pentru femeile sărace care nu-și permiteau o mașină de cusut, asigurându-le condiții pentru a urma cursuri de croitorie. Până în 1940, Singer a oferit femeilor 24.000 de cursuri de cusut pe an.

Singer în prezent. De la piese demne de muzeu la un showroom modern

Cursuri de cusut se pot face și în zilele noastre, chiar în showroom-ul Singer din București, fie că dorești să îți găsești un nou hobby sau te gândești la pașii pe care îi poți face pentru o garderobă mai sustenabilă.

Din dorința de a împărtăși cu toată lumea povestea din spatele unui obiect care a scris istorie în felul său, am gândit un showroom, un mic muzeu, iar service-ul l-am adus în prima linie, pentru a fi mai aproape de clientele noastre și nevoile lor. (...) Oferim posibilitatea clientelor și clienților de a veni în showroom să încerce primele cursuri de croitorie. Acestea se organizează în weekend și sunt coordonate de traineri specializați în zona modei”, adaugă Velanis.

Dacă vrei să afli mai multe despre cursuri cât și despre istoria foarte interesantă a brandului Singer https://singer-shop.eu/cursuri-la-singer/

Sursa foto – Singer Romania, Fashion Revolution Romania, Magdalena Aldea Photography


Blogger, www.positivemother.ro, Country Coordinator www.fashionrevolution.org, contributor www.glamour.ro...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri