O altă perspectivă asupra lui Leonardo da Vinci: omul vizionar și creațiile sale tehnice, în cadrul expoziției de la Castelul Cantacuzino din Bușteni

IN ACEST ARTICOL:

Lumea fascinanta a creatiilor tehnice apartinand geniului renascentist, Leonardo da Vinci, prinde viata la Castelul Cantacuzino din Busteni in cadrul expozitiei „Leonardo da Vinci – The Machines”. Expozitia - eveniment marcheaza 570 de ani de la nasterea lui Leonardo da Vinci  si 111 ani de la inaugurarea Castelului Cantacuzino si va fi deschisa publicului in perioada 30.04.2022 – 30.10.2022.

Comunicat de presa

In cadrul expozitiei, vizitatorii vor putea admira 45 de masini proiectate in urma cu peste 500 de ani de catre Leonardo da Vinci si materializate pentru prima oara abia in anul 1970 de catre o familie de artisti italieni - in colaborare cu celebrul istoric Carlo Pedretti - pentru Muzeul Leonardo da Vinci Firenze. Exponatele, realizate din lemn, reproduc cu fidelitate schitele si proiectele descoperite in codexurile lui da Vinci.

Vizitatorii vor putea, de asemenea, sa interactioneze cu 15 dintre aceste masinarii, printre care surubul lui Arhimede, schimbatorul de viteze sau ciocanul actionat cu came. Alte inventii uimitoare, prezente in expozitie sunt: deltaplanul, parasuta, macaraua lui Brunelleschi, fierastraul hidraulic sau reflectorul, acestea stand la baza tehnologiilor din zilele noastre. Mai multe detalii puteti regasi online, pe adresa www.cantacuzinocastle.com. Biletele se achizitioneaza direct de la intrarea in castel, iar intrarea se face in cadrul tururilor ghidate. Pentru rezervari de grup (minimum 20 de persoane), va rugam sa apelati +40 722 960 606.

Expozitia, deschisa in cadrul Galeriei de Arta a Castelului Cantacuzino, va fi grupata in patru categorii: masini pentru zbor, masini hidraulice, masinarii si concepte pentru constructii civile, respectiv masini militare. Toate aceste creatii tehnice uimesc prin ingeniozitatea unui om care a conceput in perioada renascentista numeroase elemente esentiale functionarii multor obiecte utilizate astazi in toata lumea.

“Leonardo da Vinci – the Machines”, expozitie aflata in turneu mondial din 2003, isi continua, astfel, circuitul care a inclus peste 80 de orase din Europa, Asia, America de Nord si Sud si Australia, stabilind un record de vizitare pentru o expozitie de acest tip (peste 20 milioane de vizitatori) si inscriindu-se in galeria marilor evenimente culturale ale lumii. Prin urmare, Castelul Cantacuzino se bucura sa adauge Busteni, Romania pe lista locatiilor internationale pentru aceasta expozitie celebra si va transforma Castelul pentru urmatoarele 6 luni in „Castelul Leonardo da Vinci”.

____________

Castelul Cantacuzino din Busteni a fost construit in 1911, la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino, supranumit “Nababu’”, deservind ca locuinta de vara pentru familia nobilului si fiind la inaugurarea sa una dintre cele mai moderne constructii din Europa.

In 2010, monumentul devenit istoric si aflat in proprietate privata a fost deschis pentru prima oara spre vizitare, cu scopul de a oferi tuturor doritorilor sansa de a admira o parte din mostenirea Nababului. De atunci, a devenit unul dintre cele mai importante obiective culturale si turistice de pe Valea Prahovei.

In 2015, a fost inaugurata Galeria de Arta a Castelului Cantacuzino, iar prima expozitie i-a fost dedicata pictorului spaniol Salvador Dali. Au urmat expozitii cu lucrari grafice ale artistilor Pablo Picasso, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Henri de Toulouse-Lautrec, dar si expozitii de arta contemporana cu lucrari ale artistilor Andrei Gamart, Nadine Kseibi, Mirela Iordache, ale Societatii Artistilor Figurativi din Romania, precum si o mare expozitie de sculptura care a celebrat Centenarul Marii Uniri, aducand impreuna 100 de sculptori romani. Acestor expozitii periodice au urmat multe asemenea, in incercarea de a delecta vizitatorii cu opere artistice de rang international.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri