Ce altă mai mare plăcere putea să fie în „monotonia” după-amiezilor duminicale ale României de acum 40-50 de ani decât o etapă de fotbal urmărită „minut cu minut” la postul național de Radio? În această carte, cititorii vor descoperi secțiuni despre „zeii microfonului”, conducători de club, arbitri și jucători.
„Domozină, ai legătura!”, așa începea Gheorghe Minoiu, coordonatorul emisiunii Fotbal minut cu minut, după prezentarea meciurilor ce urmau a fi transmise, trecerea în revistă a rezultatelor din Divizia B dar și după ce Mircea M. Ionescu dezvăluia „Etapa în cifre și date”.
Dincolo de format și de context (unul în care televiziunea nu concura transmisiunile radio la modul la care o face azi), emisiunea Fotbal minut cu minut a fost ce a fost datorită oamenilor care au produs-o, au întreținut-o și au adus-o la cote de performanță greu de egalat. Crainicii și-au făcut o datorie de onoare din a-i informa pe ascultători la modul cel mai onest posibil, de a-i ține conectați și de a le trimite pe calea undelor tot ce era nevoie pentru a le cultiva sau satisface gustul pentru sportul pur, pentru fotbalul ce era prezentat poate chiar mai frumos decât era.
Unele dintre poveștile acestor oameni au fost adunate aici. Unele amintiri ale lor sunt estompate de trecerea anilor, altele rămân de-a pururi vii, dar, adunate, reprezintă un tablou ce are foarte multe culori calde și destul de puține terne. Nu de alta, dar în pofida vremurilor politice deloc ofertante, acești crainici care au construit emisiunea Fotbal minut cu minut au știut să scoată în evidență frumosul și să se concentreze exclusiv pe lucrurile care ne unesc, nu pe cele care ne dezbină.
Aflați în carte povești culese sau în premieră absolută, despre Ion Ghițulescu, Sebastian Domozină, Octavian Vintilă, Dan Voicilă, Gheorghe Minoiu, Mircea M. Ionescu, Radu Cosașu, Teoharie Coca-Cosma, Teodor Mateescu, Dumitru Pelican, Dan Ștefănescu, Vasile Arhire, Ștefan Alecsiu, Adrian Fetecău și alți „zei ai microfonului”, alături de momente inedite spuse de Ovidiu Ioanițoaia, Ion Crăciunescu, Adrian Porumboiu, Marius Stan, Dumitru Dragomir, Mircea Sandu, Ioan Andone, Ionuț Lupescu, Sorin Cârțu (iar lista nu se oprește aici!). Redactorul cărții este Cătălin Oprișan.
DESPRE AUTOR
Ovidiu Blag a absolvit Jurnalistica la Universitatea Babeș-Bolyai și are un master în multimedia. A fost realizator de emisiuni (Arena NCN, Arena – la Antena 1), editorialist, comentator sportiv (TVR Cluj, Radio Cluj, Look Sport), scriitor. Scrie pe blogul ovidiublag.ro. A fost director editorial al Antenei 1 Cluj, redactor-șef al cotidianului Foaia Transilvană, redactor la Evenimentul zilei.
INEDIT
În cuprinsul cărții și pe coperta 4, cititorii vor putea auzi, prin scanarea codurilor QR, vocile de aur ale jurnaliștilor care au scris istoria radioului, alături de interviuri cu personalități uriașe ale sportului românesc (Felix Țopescu, Nadia Comăneci, Leon Rotman, Helmut Duckadam etc).
Cartea va fi disponibilă din 25 mai, la chioșcurile de presă, pe publisol.ro, în librării și magazine online.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri