- Corpul omenesc este cea mai bună mașinărie inventată vreodată!
„Sunt inginer de precizie și mi-am petrecut ani întregi fabricând cele mai complicate și elaborate mașinării, dar nu aș putea face una precum corpul omenesc. Este cea mai bună mașinărie creată vreodată”, notează Eddie Jaku. Supraviețuitorul de la Auschwitz spune în volumul său de memorii că în cei 7 ani petrecuți în lagăre a avut un aliat necondiționat: propriul organism. Înfometat, bătut, înghețat, privat de somn, epuizat de muncă, zi de zi corpul său a fost împins până la limite și dincolo de ele, însă a rezistat.
La un moment dat, Jaku a fost împușcat în picior, operat de un medic evreu cu un cuțitaș de scrisori, iar rana și-a dezinfectat-o cu propria salivă. Când a fost eliberat de trupele aliate, Jaku era subnutrit, ajuns la doar 28 de kg, la 1.82 înălțime și era bolnav de holeră și febră tifoidă. Cu toate acestea a supraviețuit, iar la 100 de ani a publicat cartea Cel mai fericit om de pe pământ, devenită imediat bestseller. Autorul a murit la 101 ani.
- Acolo unde este viață, este speranță
Mai mult decât hrana sau somnul, în condiții extreme, ceea ce poate ține un om în viață este speranța. În ianuarie 1945, războiul merge rău pentru germani. Speriați că se va afla ce au făcut la Auschwitz, naziștii au ordonat evacuarea lagărului, aruncarea în aer a crematoriilor și mutarea deținuților, un drum parcurs pe jos, în centre de pe teritoriul Germaniei. Astăzi, acesta este cunoscut sub denumirea „Marșul Morții”, pentru că zeci de mii de prizonieri au murit pe parcursul lui. „Au fost cele mai grele zile din viața mea. Temperatura scăzuse sub minus 20°C. Nu aveam hrană sau apă. Am mers trei zile pe jos”, povestește Eddie Jaku.
Bunătatea oamenilor pe care-i întâlneau și care le mai azvârleau câte o pâine, deși puteau plăti cu viața acest gest i-a dat totuși o speranță. „Corpul omenesc este cea mai măreață mașinărie creată vreodată, însă nu poate funcționa fără spiritul uman. Putem trăi câteva săptămâni fără hrană, câteva zile fără apă, dar fără speranță, fără credință în alte ființe omenești? Ne sfârșim și ne defectăm. Și iată, așa am supraviețuit. Cu prietenie, cooperare. Cu speranță”, mărturisește Eddie Jaku în bestsellerul "Cel mai fericit om de pe pământ", carte publicată de Editura Trei.
* Informații via Comunicat de presă
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară