Comunicat de presă
Cunoscuți pentru filmele lor cu un puternic mesaj social, care se uită îndeaproape la clasa muncitoare și, în general, la cei care se află la periferia societății, frații Dardenne revin de data aceasta cu un film a cărui idee le-a venit în urmă cu 10 ani, când au început să se documenteze despre imigranții clandestini minori care sosesc în Belgia fără părinți.
Tori și Lokita sunt doi copii africani de 12 și 16 ani, care pretind că sunt frați pentru ca unul dintre ei să nu fie expulzat din Belgia. În căutarea unei vieți mai bune, aceștia intră în rețeaua devoratoare a cultivatorilor și traficanților de droguri.
„Documentarea noastră a vizat în primul rând imigranții minori care sosesc în Belgia neînsoțiți. Unii dintre ei sunt găzduiți în centrele MENA („Mineurs Étrangers Non Accompagnés”) pe care le vizitasem deja pentru că acum 10 ani ne gândeam să facem un film despre copiii din aceste centre. Am mers din nou în aceste centre și am stat de vorbă cu directorii și educatorii lor pentru a înțelege cum funcționează lucrurile, cine sunt acești copii, cum trăiesc, ce suferințe au, ce îi face fericiți. De asemenea, am citit și o anchetă foarte interesantă în revista franceză „La revue de l enfance et de l'adolescence”, care a scos un număr special dedicat imigranților copii clandestini lipsiți de părinți. Din diferitele întâlniri pe care jurnaliștii le-au avut cu psihologi și medici generaliști a reieșit că una dintre cele mai mari probleme ale acestor copii e singurătatea. Această singurătate e atât de profundă, încât le provoacă tulburări psihosomatice.” - Jean-Pierre Dardenne într-un interviu acordat publicației Libertatea.
„Am făcut patru filme despre imigranți, dar între timp, problema imigranților a devenit una centrală. Am crezut că nu va fi așa. Naționaliștii din toate țările credeau că era vorba, în termenii lor, de o invazie pasageră. Dar imigrația a continuat, societatea s-a mondializat, cei care au internet văd tot ce se întâmplă în Europa și decid să vină. Li se pare mai bine decât la ei și au și dreptate. (...) Această situație nu poate fi reglată construind granițe și ziduri care să-i împiedice pe imigranți să vină. Trebuie găsite soluții. În ceea ce-i privește pe tinerii imigranți ni se pare că adevărata problemă stă în faptul că la 18 ani, peste tot în Europa, dacă nu au acte în regulă, ei sunt trimiși în țara de origine. Dacă nu au acte, ce fac ei la 16-17 ani? Intră în lumea clandestină a rețelelor criminale, făcând mici comisioane pentru bani, nu mai merg la școală și nu se mai instruiesc într-o meserie. Preferă să se descurce pe moment. Ar fi mai bine dacă am putea suprima această sabie a lui Damocles care e vârsta de 18 ani pentru tinerii imigranți. Nu poți spune: ai ajuns într-o țară europeană (nu contează dacă legal sau ilegal), ai dreptul să studiezi ori să înveți o meserie, înveți limba țării, dar la 18 ani, gata, pa! Trebuie mers mai departe. Ar trebui să poți merge și în alte țări europene. Dacă ai ajuns în Belgia, poți merge să lucrezi în Franța, Bulgaria sau Italia. Aici trebuie să ajungem.” - completează Luc Dardenne.
„Tori și Lokita” a fost distins în acest an la Cannes cu un Premiu aniversar celebrând 75 de ediții ale festivalului.
În următoarele luni, Independența Film va lansa în cinematografe Frère et Soeur (r. Arnaud Desplechin) - premiera pe 6 ianuarie, Holy Spider (r. Ali Abassi) - premiera pe 27 ianuarie, Decision To Leave (r. Park Chan-wook) - premiera pe 17 februarie.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară