A te răsfăţa cu ajutorul cumpărăturilor nu a fost niciodată mai simplu decât acum. Nici măcar nu mai trebuie să pierzi timp în trafic până la magazinul preferat. Cu doar câteva click-uri sau atingeri ale ecranului telefonului, îţi poţi comanda aproape tot ce îţi doreşti. De la mâncare proaspăt gătită, la o pereche de pantofi şi chiar nişte piese auto de la Iasi, orice comandă poate ajunge la tine imediat.
Aceasta flexibilitate este un ajutor care, dacă nu eşti atentă, se poate transforma într-o reală problemă. Chiar dacă gradul de satisfacţie este unul ridicat, achiziţiile compulsive pot deveni un stres financiar. Pentru asta, noi am creat un ghid simplu de urmat pentru a face cumpărături în mod inteligent:
1.Identifică factorii declanşatori
O modalitate excelentă de a scădea ritmul cumpărăturilor este de a identifica factorii declanşatori. Dacă după o zi grea la job sau o ceartă cu partenerul simţi imediat nevoia de a-ţi cumpăra ceva frumos, înseamnă că foloseşti shoppingul ca recompensă. Cel mai probabil, multe din lucrurile cumpărate în astfel de momente nici măcar nu ţi-au folosit, iar acum zac ascunse prin casă. Asta înseamnă că trebuie să găseşti alte metode de a-ţi reveni după momentele dificile: fie să suni un prieten, fie să faci plimbări lungi de una singură.
2.Fă o listă cu lucrurile pe care vrei să le cumperi
A face o listă cu lucrurile pe care vrei să le cumperi nu este totuna cu a face o listă de cumpărături. Prima are ca scop stoparea cumpărăturilor din impuls. În schimb, scopul celei de-a doua este de a te ajuta să organizezi cât mai bine sesiunea de cumpărături, fără a face achiziţii neplănuite. Uneori, simpla scriere a lucrurilor pe care vrei să le cumperi este suficientă pentru a descoperi nevoia reală.
3.Organizează casa şi vezi ce ai deja
O inspectare a casei sau, ca să fim sincere, a dulapului este primul pas pe care o femeie ar trebui să-l facă. Indiferent dacă vrei să cumperi o vază nouă sau o rochie, cel mai bine este să faci o verificare a lucrurilor pe care deja le ai. În acest fel, vei evita să cumperi produse pe care deja le ai şi, mai ales, este foarte posibil să descoperi lucruri de care ai uitat cu desăvârşire. Acest pas mai are un avantaj major: a vedea câte lucruri ai poate fi copleşitor şi te poate face să renunţi la ideea de a face noi achiziţii.
4.Alege plata numerar în locul cardului
Ai observat că atunci când plăteşti cash ai o reţinere mai mare decât atunci când te foloseşti de cardul bancar? Este dovedit faptul că, atunci când oamenii au doar numerar, evită cumpărăturile inutile. Explicaţia este una simplă: plata cu un card bancar nu se simte ca o plată reală, deoarece nu poţi vedea banii pe care îi dai. De aceea, un truc bun pentru a evita cheltuielile impulsive este să foloseşti numerarul.
5.Descoperă produsele second-hand
Dacă ai cu adevărat nevoie de mai multe lucruri, un bun mod de a nu cheltui mai mult decât este cazul este să alegi produsele second-hand. Poţi găsi lucruri aproape noi la preţuri mult mai mici decât cele practicate în magazine. În plus, este un mod sustenabil de a le da o nouă şansă la viaţă. Cu ajutorul platformelor online, poţi cumpăra îmbrăcăminte, accesorii, piese de mobilier şi autoturisme la mâna a doua, de care te vei bucura mult timp de acum înainte, fără a-ţi destabiliza bugetul.
Nu trebuie să renunţi la cumpărături, atât timp cât acestea sunt făcute în mod responsabil. Analizează cu atenţie fiecare decizie de cumpărare şi vei observa că te vei bucura cu adevărat de fiecare lucru achiziţionat.
Sursa foto: www.shutterstock.com
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri