IN ACEST ARTICOL:

Serialul premiat Marile cetăți ale antichității are premiera pe Viasat History marți, 7 mai, la ora 22:00 și oferă o călătorie captivantă prin istoria a trei orașe antice legendare.

Comunicat de presă

Aceste așezări, construite cu mare ingeniozitate în peisaje ostile, au devenit simboluri ale civilizațiilor puternice, cetăți maiestuoase și inexpugnabile, dar au fost inevitabil distruse de imperiile rivale. Importanța lor pentru lume și istorie a fost confirmată de UNESCO și numele lor sunt pentru totdeauna legate de povești legendare: orașele Troia, Cartagina, Persepolis.

Ruinele care au rămas în urma acestor bijuterii ale antichității mărturisesc proporțiile lor extraordinare, structurile unice și construcțiile fără precedent. Prin cunoștințele experților și modelarea 3D, ni se oferă o oportunitate unică de a explora locurile unde s-au aflat cândva aceste minuni arhitecturale, retrăind pas cu pas procesele sofisticate de construcție și încercând să dezvăluim misterele rămase în urma dispariției lor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Sărbătoare 12 octombrie: Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic Sărbătoare 9 noiembrie: Sfântul Ierarh Nectarie, vindecătorul de cancer Sărbătoare 16 noiembrie: Sfântul Apostol și Evanghelist Matei

CARTAGINA (7 mai, ora 22.00)

Cartagina a fost fondată de fenicienii care s-au stabilit în Golful Tunis în secolul al IX-lea î.Hr. Locația strategică le-a oferit cartaginezilor puterea de a domina atât comerțul maritim, cât și comerțul terestru cu teritoriul african. Cartagina s-a dezvoltat într-o superputere în Marea Mediterană, înființând colonii pe insule precum Sicilia și Sardinia, cu influență ajungând în Spania și în teritoriul natal fenician.

În 264 î.Hr., Roma și-a trimis pentru prima dată legiunile în afara Italiei și peste mare, pentru a ajuta orașul sicilian Messina împotriva cartaginezilor. Astfel au început războaiele punice, o serie de războaie între 264 și 146 î.Hr. purtate între cartaginezi și Republica Romană.

Mihai Morar ne invită, în cel mai nou episod de podcast „Fain & Simplu”, să descoperim  povestea neromanțată a lui Șerban Huidu MURMUR prezintă Marile speranțe, colecția pret-a-porter primăvară/vară 2024 ProTicket propune o călătorie teatrală prin marile orașe ale României

Al Treilea Război Punic a fost o luptă inegală care a dus la distrugerea completă a orașului Cartagina în 146 î.Hr., soldată fie cu masacrarea, fie cu înrobirea locuitorilor săi. Africa de Nord a fost apoi transformată într-o altă provincie a atotputernicului Imperiu Roman.

Ruinele din Cartagina antică sunt acum un sit Unesco în Tunisia actuală și rămân o atracție turistică importantă. Conturul marelui port poate fi încă văzut, precum și rămășițele caselor, ale băilor publice, templelor și palatelor din vremea când orașul Cartagina conducea Marea Mediterană ca bijuterie magnifică a coastei Africii de Nord.

TROIA (14 mai, ora 22.00)

Cel mai cunoscut dintre toate orașele antice, Troia a inspirat cultura occidentală timp de secole – de la Shakespeare și Marlowe până la filmul de la Hollywood din 2004, cu Brad Pitt în rolul principal, și serialul mai recent plin de acțiune. Locația și chiar existența orașului care figura în poemul epic al lui Homer „Iliada” au fost o sursă de dispute academice de-a lungul veacurilor. În Europa secolului al XVIII-lea, istoricii nu credeau că epopeea lui Homer se baza pe fapte.

Aventura pe ocean continuă: Vaiana 2, din noiembrie pe marile ecrane O animație despre loialitate și curaj, pentru întreaga familie, din aprilie pe marile ecrane Momente legendare de-a lungul anilor la UNTOLD! De la show-ul memorabil al lui Avicii, la marile premiere de pe Mainstage

La sfârșitul secolului al XIX-lea, omul de afaceri german și arheologul amator Heinrich Schliemann și-a folosit averea pentru a finanța săpături extinse în nord-vestul Turciei în căutarea rămășițelor orașului legendar. A găsit astfel ruinele unui oraș și un mare tezaur pe care l-a numit comoara regelui Priam. Aceste descoperiri au marcat începutul unei explorări arheologice intensive la Troia de către diverse echipe internaționale, care continuă și astăzi.

În versiunea lui Homer, Troia a fost distrusă la sfârșitul secolului al XIII-lea î.Hr. Rezultatele explorărilor arheologice indică faptul că realitatea se poate potrivi cu ficțiunea. Dar există suficiente dovezi care să demonstreze că distrugerea Troiei a fost cauzată de un război purtat din pricina unei femei frumoase, așa cum se povestește în Iliada, sau poate că orașul a fost distrus de un imperiu rival, asemănător cu soarta care au avut-o și Cartagina și Persepolis?

Dragoste la foc mic - despre dragoste și mâncare, cu Juliette Binoche și Benoît Magimel, într-un festin vizual pe marile ecrane Jessie J vine în premieră la București alături de Lara Fabian, Havasi, Garou, Al Bano și mulți alții la Unforgettable Festival A început Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week 2024 - primul eveniment de anvergură internațională de fashion din România

PERSEPOLIS (21 mai, ora 22.00)

În sudul Iranului, nu departe de Shiraz, se află ruinele grandioase ale Persepolisului, capitala Imperiului Ahemenid. La apogeul său în jurul anului 475 î.Hr., Imperiul Ahemenid conducea peste 44% din populația lumii, cea mai mare cifră pentru orice imperiu din istorie. Pentru a se potrivi unei civilizații atât de puternice, regele persan Darius cel Mare a început construcția unei noi capitale la Persepolis în 518 î.Hr. Numele Persepolis este o combinație a cuvintelor grecești antice Perses și polis, care înseamnă „orașul persan” sau „orașul persanilor”.

Când Alexandru cel Mare a ajuns la Persepolis, acesta era printre cele mai splendide din lume. Când a plecat, era o ruină care avea să fie cunoscută de generații întregi doar ca „locul celor patruzeci de coloane” pentru coloanele rămase ale palatului rămase în picioare în nisip printre ruine. Comorile sale au fost jefuite, iar marele palat și orașul din jur au fost arse până la pământ, cu o moștenire culturală unică de sute de ani distrusă.

Început de noiembrie, la Opera Națională București, cu spectacole memorabile de balet și operă Primii speakeri anunțați la Tigers Summit 2024. Înscrie-te acum la evenimentul care celebrează inovația ultimilor 34 de ani nZEB Expo, cel mai mare eveniment dedicat construcțiilor eficiente energetic, în premieră la București

Ruinele au rămas îngropate până în secolul al XVII-lea, când au fost identificate ca fiind odinioară marele oraș regal, dar săpăturile adecvate nu au început până în 1931, iar lucrările continuă aici de atunci. În 2023, Persepolis s-a clasat drept cel mai popular sit UNESCO al Iranului, potrivit unui sondaj anual realizat de Ministerul Patrimoniului Cultural și Turismului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri