Ziua Marinei Române a fost oficializată prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004 și publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004. Începând din 2009, această zi a fost declarată sărbătoare națională, recunoscând astfel importanța sa în viața națională.
Ziua Marinei Române este marcată printr-o serie de activități și ceremonii specifice, menite să celebreze tradiția și curajul marinarilor români:
- Ridicarea pavilionului: Un moment solemn al începerii ceremonialului militar.
- Lansarea unei coroane de flori: Pentru cinstirea memoriei eroilor marinari căzuți la datorie.
- Parada navală: Exerciții demonstrative ale navelor de luptă fluviale și civile.
- Sosirea lui Neptun: Stăpânul mărilor și oceanelor, care deschide jocurile marinărești.
- Botezul marinarilor: O ceremonie tradițională.
- Jocuri și întreceri marinărești: Concursuri de bărci, caiac-canoe, înot, demonstrații de sărituri în apă și aruncare a colacului de salvare, prinderea porcului la școndru și vânătoarea de rațe.
- Activități diverse: Vizitarea navelor de luptă, jocuri marinărești pe uscat, programe artistice.
- Retragerea cu torțe și focuri de artificii: Încheie festivitățile într-o atmosferă festivă și spectaculoasă.
Program Ziua Marinei
Orașele Constanța, Mangalia, Brăila, Galați, Tulcea și București vor fi gazdele manifestărilor organizate de Forțele Navale Române, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române. În perioada 6-15 august, vor fi prezentate publicului exerciții demonstrative, expoziții de tehnică și armament, ateliere interactive, activități culturale cu specific marinăresc, precum și concerte de muzică militară.
Ziua Marinei Constanța
- 12 august: Atelier de scufundări recreaționale organizat de Centrul de Scafandri în Portul Turistic Tomis (10:00-16:00) și prezentarea ofertei educaționale a instituțiilor de învățământ militar de marină (18:00-21:00) pe faleza din fața Comandamentului Flotei.
- 14 august: Ceremonie militară și religioasă pentru comemorarea eroilor marinari, urmată de ceremonia de acordare a Drapelului de Luptă și de conferire a unor decorații militare.
- 15 august: Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024” (10:00-12:00) și retragerea cu torțe (20:30), urmată de un spectacol de artificii în zona Piața Ovidiu – Portul Turistic Tomis.
Ziua Marinei Mangalia
- 10-15 august: Săptămâna Spiritualității Marinărești, cu activități culturale la Cercul Militar și Muzeul Marinei.
- 13-14 august: Concurs pe un traseu aplicativ-militar organizat de Forțele Navale pentru Operații Speciale pe Plaja Laguna.
- 14 august: Ceremonie militară și religioasă în memoria eroilor marinari în Portul Turistic (09:00-11:00), urmată de un concert de muzică militară și un spectacol de muzică populară (19:00-20:30).
- 15 august: Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024” (10:00-14:00), jocuri și concursuri marinărești, expoziție de tehnică militară, ateliere interactive și retragerea cu torțe (19:30).
Ziua Marinei Brăila
- 6 august: Concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale pe esplanada Dunării (19:00-20:00).
- 7-9 august: Expoziția colecției personale cu tematică marină a lui Georgian Anghel la sediul Comandamentului Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”.
- 15 august: Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024” pe faleza Dunării (10:00-12:30) și retragerea cu torțe a marinarilor (20:30).
Ziua Marinei Galați
- 15 august: Ceremonie militară și religioasă pe faleza Dunării (zona Elice, 17:00), urmată de un exercițiu demonstrativ și parada navelor militare și civile.
Ziua Marinei Tulcea
- 14 august: Ceremonie militară și religioasă la Cimitirul Eroilor (09:00-10:00).
- 15 august: Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024” pe faleza Dunării (10:00-13:00) și jocuri și concursuri marinărești.
Ziua Marinei București
- 12 august: Concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale în piațeta din fața sediului Băncii Naționale a României (19:00-20:00).
- 13-14 august: Vizitarea Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
- 15 august: Ceremonie militară și religioasă la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (09:00-10:00).
Ziua Marinei Române rămâne o ocazie de mândrie națională, aducând în prim-plan tradițiile și valorile marinărești ale României. Prin aceste manifestări, se onorează sacrificiul și dedicarea celor care servesc pe mare, păstrând vie memoria eroilor și cultivând respectul pentru marinari.
Istoric Ziua Marinei
De la instituire până la 1949
Ziua Marinei a fost aniversată pentru prima dată în 1902, pe 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea Sfintei Maria. Primul eveniment a avut loc în Portul Constanța, la bordul crucișătorului Elisabeta, în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a ofițerilor Diviziei de Mare. Evenimentul a fost marcat de manifestări grandioase, spectacole și jocuri de artificii.
În 1912, sub patronajul Reginei Elisabeta, serbarea a căpătat o importanță și mai mare, fiind organizată de Societatea „Regina Elisabeta” a Marinarilor Civili din Constanța. În perioada interbelică, Liga Navală Română, Yacht Clubul Regal Român și Asociația Marinarilor Civili Regina Elisabeta au susținut aceste festivități.
Un moment notabil a avut loc în 1936, când primul submarin românesc, NMS Delfinul, a fost botezat în cadrul festivităților de Ziua Marinei. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sărbătoarea a fost marcată de reculegere și preamărire a eroilor marinari.
Din 1950 până în 1990
În perioada 1949-1953, Ziua Marinei a coincis cu Ziua Flotei URSS. Din 1954, sărbătoarea a devenit Ziua Forțelor Maritime Militare, fiind adaptată ideologiei comuniste. Începând din 1960, festivitățile au căpătat un caracter propagandistic, cu conferințe și activități organizate în întreprinderi și garnizoane.
În 1970, la Constanța au început „Serbările Mării”, care se desfășurau pe parcursul a două săptămâni și culminau cu Ziua Marinei.
După 1990
După căderea regimului comunist, tradiția celebrării Zilei Marinei Române a fost reluată în 1990. Festivitățile din 15 august 1991 au inclus o paradă navală impresionantă, evoluția aviației militare și demonstrații sportive marinărești. În acel an, au participat echipaje internaționale, inclusiv cele ale crucișătorului U.S.S. Belknap și navei militare sovietice Azov.
În 1999, festivitățile s-au desfășurat la Cuibul Reginei și în zona farului Carol I din Constanța, adăugând un plus de solemnitate evenimentului.
Sursă informații: navy.ro; sursă foto: shutterstock
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri