3 Septembrie 2024 publicat în Cultura 2 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Victimă politică a anarhiștilor, împărăteasa Sisi a fost înjunghiată în inimă cu o pilă ascuțită, la Geneva, în data de 10 septembrie 1898 de către anarhistul italian Luigi Lucheni. Ținta inițială a asasinatului fusese prințul Henric de Orleans, moștenitorul tronului Franței, care era așteptat la Geneva în aceeași perioadă, însă vizita acestuia a fost anulată.

Comunicat de presa

Viasat History difuzează în premieră un nou documentar despre asasinarea legendarei împărătese Sisi, pe numele ei Elisabeta de Wittelsbach, soția împăratului Franz Joseph al Austriei, un program care prezintă noi documente de arhivă și evidențiază realitatea din spatele ficțiunii care i-a învăluit povestea până în zilele noastre.

Victimă politică a anarhiștilor, împărăteasa Sisi a fost înjunghiată în inimă cu o pilă ascuțită, la Geneva, în data de 10 septembrie 1898 de către anarhistul italian Luigi Lucheni. Ținta inițială a asasinatului fusese prințul Henric de Orleans, moștenitorul tronului Franței, care era așteptat la Geneva în aceeași perioadă, însă vizita acestuia a fost anulată. „Ce mi s-a întâmplat?” - acestea au fost ultimele cuvinte care au părăsit buzele legendarei Sisi, aceasta stingând-se din viață la puțin timp după incident.

Documentarul „Sisi: Asasinarea unei împărătese” difuzat vineri 30 august, la ora 22.00 este bazat pe documente de arhivă, manifeste, însemnări ale lui Luigi Lucheni, corespondența dintre împăratul Franz Joseph și Sisi și, pentru prima oară, pe dosarele ceremoniale ale familiei imperiale.

Sâmbătă, 10 septembrie 1898, Sissi și însoțitoarea ei, Contesa Irma Sztáray de Sztára et Nagymihály, au părăsit hotelul Beau-Rivage și au plecat la o plimbare pe malul lacului Geneva, îndreptându-se spre port, pentru a se urca la bordul vaporului Genève cu direcția Montreux. La un moment dat, tânărul Luigi Lucheni, un anarhist italian în vârstă de 25 de ani, s-a apropiat de ele și s-a prefăcut că se împiedică, lovind-o pe Sissi parcă pentru a-și menține echilibrul. De fapt, totul fusese doar un joc teatral pentru nu trezi suspiciunile celor din jur. Lucheni o înjunghiase în piept pe împărăteasă fără ca nimeni să-și dea seama, nici măcar victima.

Documentarul prezintă câteva aspecte mai puțin cunoscute depre momentul asasinării:

  • Sisi venise la Geneva pentru a se vindeca. Împărăteasa a iubit întotdeauna lacul Geneva, iar în vara aceea se afla acolo pentru a cincea oară. Era încă afectată de moartea surorii ei, care pierise într-un incendiu la Paris, dar și de faptul că fusese nevoită să renunțe la exercițiile fizice din pricina vârstei.
  • În ciuda faptului că era incognito, toată lumea știa că este acolo. A ales Geneva pentru liniștea ei și a folosit un pseudonim pentru a se caza. Ziarele locale au relatat însă: „Da, împărăteasa Elisabeta, cunoscută sub numele de Contesa de Hohenems, s-a întors”. Așadar, toată lumea știa unde se afla Sisi.
  • Fusese avertizată despre amenințare. Pe 5 septembrie, șeful poliției de la Geneva a vizitat-o pe Sisi pentru a o avertiza asupra pericolelor reprezentate de anarhiști. Numai în acel an, 36 de anarhiști fuseseră expulzați din țară. Deși i s-a oferit protecția poliției, împărăteasa a refuzat, spunând „Mereu mă urmăresc, de parcă aș fi un evadat”.
  • Nu a fost ținta inițială a lui Lucheni. În septembrie 1898, prințul Henric de Orleans, moștenitorul tronului Franței, era așteptat la Geneva. Luigi Lucheni, care provenea dintr-un mediu sărac și fusese sedus de ideile anarhiste la o vârstă foarte fragedă, îl țintise pe prințul de Orleans spre asasinare pentru a atrage atenția asupra cauzei sale. Henric a anulat în cele din urmă vizita, dar dezamăgirea lui Lucheni a fost de scurtă durată: împărăteasa era la fel de bună ca și prințul. După cum spusese anarhistul Kropotkin: „Calea către revoluție trece prin cufărul regal”.
  • La început, însoțitorii ei au crezut că Sisi fusese doar îmbrâncită. În seara zilei de 10 septembrie, însoțită de curtenii ei, împărăteasa se grăbea spre ponton pentru a urca pe vaporul care pleca spre Montreux când Lucheni s-a repezit asupra ei. Sisi a căzut, dar s-a ridicat și și-a restabilit repede echilibrul. Cu toate că era zdruncinată, poate parțial din cauza șocului, și-a reluat imediat drumul și a urcat pe vapor.
  • Erau deja pe vapor când starea împărătesei s-a înrăutățit rapid. Pe vapor, doamna ei de onoare a văzut-o pe Sisi pălind și a vrut să-i dea niște zahăr pentru a o face să se simtă mai bine. Respirația ei devenea din ce în ce mai grea, așa că i-au deschis corsetul, descoperind astfel rana minusculă făcută de pila ascuțită a lui Lucheni. Vaporul s-a întors imediat, dar a fost prea târziu: Sisi și-a pierdut cunoștința, iar medicii care o așteptau nu au putut decât să stabilească ora morții.
  • Probabil că viața ei nu ar fi putut fi salvată nici măcar cu tehnologia de astăzi. Pila lui Lucheni a străpuns a patra coastă a lui Elizabeth, provocând sângerare internă. O cantitate mare de lichid s-a acumulat în jurul inimii ei, care nu a putut face față presiunii și a încetat să bată. Chiar dacă o ambulanță s-ar fi grăbit în ajutorul ei, ar fi fost probabil prea târziu, tamponada cardiacă ducând de obicei la moarte dacă toracele nu este deschis imediat.
  • Altă tentativă de asasinat era planificată pentru ziua înmormântării ei. Înmormântarea lui Sisi a avut loc la Viena pe 17 septembrie 1898, iar o telegramă codificată a dezvăluit că doi anarhiști erau prezenți acolo pentru a încerca să-l asasineze pe Prințul de Napoli. Din fericire, autoritățile au primit o descriere precisă a celor doi indivizi și au reușit să-i aresteze la timp.

Chiar dacă întreaga monarhie a fost în doliu după moartea împărătesei, Lucheni nu a avut regrete. "Acesta este doar începutul!" - a spus el. Asasinul a reușit să fugă pe o stradă, dar a fost prins de doi căruțași și un marinar. Și-a mărturisit fapta, precizând că a acționat singur și din proprie inițiativă. El a spus că o ura pe Sisi doar pentru că era împărăteasă. Condamnat pentru fapta sa la închisoare, Lucheni s-a spânzurat în celula sa, cu o curea, pe 20 februarie 1910.

Un documentar complex semnat Viasat History despre un moment tragic din istoria imperiului Austro-Ungar, care a marcat începutul luptei politice contra anarhismului în Europa, și totodată o legendă care continuă să fascineze - „Sisi: Asasinarea unei împărătese”.

Foto fr si main: Tsvetelina Dyankova /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri