Comunicat de presă
Producția „Spioanele din cel de-al Doilea Război Mondial” cuprinde șase părți bogate în imagini de arhivă alb-negru și color, precum și interviuri cu experți, și poate fi urmărită în fiecare sâmbătă seara, de la ora 22:00.
Printre cele mai fascinante femei spion prezentate în cadrul documentarului se numără Virginia Hall, spioana cu un picior de lemn, Catherine, sora mai puțin cunoscută a lui Christian Dior, dar și Vera Eriksen, considerată cea mai frumoasă și în același timp cea mai misterioasă spioană din lume.
Doamna Șchioapă, o maestră a deghizării
Virginia Hall a fost prima femeie spion infiltrată în Franța. Naziștii au poreclit-o Doamna Șchioapă, deoarece Virginia avea un singur picior. Își pierduse piciorul stâng într-un accident de vânătoare înainte de război. Dar spiritul i-a rămas nealterat: și-a confecționat un picior de lemn și, când a izbucnit războiul, s-a oferit voluntară ca șofer de ambulanță pentru a scoate de pe front soldații răniți. Când Parisul a căzut în mâinile germanilor în 1940, datorită determinării sale, Virginia construise deja o rețea impresionantă de rezistență în sudul Franței. Astfel, a fost trimisă imediat în spatele liniilor inamice pentru a-și continua activitățile, furnizând agenților bani, arme și alimente, identificând case sigure și salvând aviatori.
În ciuda piciorului său de lemn, nu s-a mulțumit să fie doar coordonator al acestor acțiuni; odată, a introdus pe ascuns, într-o secție de poliție din Marsilia, unelte pentru a ajuta să evadeze 12 prizonieri care își așteptau execuția. Mult timp, i s-a permis să acționeze liber, deoarece Gestapoul nu credea că o femeie poate reuși ca spion. În cele din urmă, a fost dată în urmărire, dar, fiind maestră a deghizării, nu a fost niciodată prinsă. Virginia putea fi până la patru femei diferite într-o singură zi. Și-a pilit chiar și dinții pentru a arăta mai mult ca o țărancă franceză.
Miss Dior, viață dublă periculoasă
Se spune că faimosul parfum Miss Dior poartă numele surorii lui Christian Dior, Catherine (pe numele său adevărat Ginette Dior). În Al Doilea Război Mondial, Dior era doar un brand emergent în lumea haute couture. În timp ce Christian își construia relații, sora sa ducea o viață dublă periculoasă. Dragostea a fost principala forță motrice din spatele activităților sale de spionaj: s-a îndrăgostit de Herve Des Charbonneries, mai în vârstă și căsătorit, membru al Rezistenței. Catherine li s-a alăturat, dând informații despre mișcările navelor de război și ale trupelor germane și despre localizarea câmpurilor minate prin intermediul unui operator radio.
În 1944 a fost capturată de Gestapo, torturată și șantajată. Refuzând să cedeze, a fost trimisă în lagărul de concentrare Ravensbrück. Fratele ei a depus toate eforturile pentru a o elibera, dar fără succes. În cele din urmă, a reușit să scape după ce panica a făcut ca lagărul să fie evacuat, în iarna anului 1945, și s-a întors la familia ei, care timp de nouă luni nu știuse unde se află. Catherine nu s-a putut împăca niciodată cu ororile lagărului de concentrare și s-a mutat departe de Paris. A cumpărat o fermă de trandafiri în Callian, Provence, unde a crescut trandafiri pentru parfumerie.
Povestea unui triplu agent: a trădat pentru a supraviețui
Nu toate spioanele au lucrat pentru puterile aliate. Vera Eriksen a fost considerată cea mai frumoasă spioană din lume, dar și una dintre cele mai misterioase, fiind nu doar agent dublu, ci triplu. Născută în Siberia, a crescut în Danemarca și apoi la Paris, unde a fost balerină, dar și curier pentru drogurile emigranților belaruși. În cele din urmă, un agent dublu belarus a recrutat-o în serviciile secrete sovietice. Însă, mai târziu, și MI5 s-a arătat interesat de ea ca spion la ruși. De parcă asta nu ar fi fost de ajuns, Vera a fost abordată și de serviciile secrete militare germane, Abwehr, pentru a divulga informații despre britanici și pentru a ajuta la pregătirea unei invazii germane. Documentele arată că a trădat pur și simplu pentru a supraviețui, ea fiind, în repetate rânduri, ținta unor încercări de asasinat și șantaj.
A fost capturată în Scoția împreună cu doi tovarăși, înainte de a reuși să plece cu trenul spre Londra. Nici până în prezent nu se știe exact care a fost misiunea ei, iar soarta ei rămâne un mister, deoarece, după capturarea sa, Vera a dispărut. Istoricii pot doar să ghicească ce s-a întâmplat cu ea. Lucra
într-adevăr pentru britanici? Chiar a avut un copil cu un membru al guvernului britanic? Sau a murit, așa cum confirmă un certificat de deces de origine suspectă emis în Germania? Adevărul nu a fost aflat niciodată.
Vera este unul dintre marile mistere ale spionajului, dar nu singurul. Seria documentară „Spioanele din cel de-al Doilea Război Mondial” spune povestea celor mai remarcabile și curajoase dintre acele femei care au trecut dincolo de sexismul inerent al epocii și au schimbat soarta unui război, devenind adevărate legende.
Încă din copilărie, cuvintele au fost lumea mea. Scriam povești, versuri, jurnale intime. Găseam în scris o modalitate de a mă exprima, de a înțelege lumea din jur și pe mine însămi.
Ca redactor,...
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri