Comunicat de presa
Muzeul National de Istorie a Romaniei este onorat sa anunte faptul ca in luna iulie, in cadrul seriei de micro-expozitii Exponatul lunii, va fi prezentat publicului, un obiect liturgic exceptional, cunoscut sub denumirea de Steagul lui Stefan cel Mare. Vernisajul micro-expozitiei va avea loc miercuri, 6 iulie 2011, ora 11.00 in prezenta unor distinsi diplomati, Excelenta Sa Henry Paul, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Franceze in Romania si Excelenta Sa Iurie Renita, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Moldova in Romnia, respectiv a oficialilor Ministerului Culturii si Patrimoniului National. Vernisajul va fi urmat de o prezentare de specialitate privind complexul proces de restaurare intreprins pentru acest obiect textil exceptional.
Exponatul amintit este o broderie bizantina realizata in secolul al XV-lea care il infatiseaza pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, socotit un simbol al biruintei militare. Iconografia si incadrarea cronologica a piesei au creat initial confuzia ca ar fi vorba despre un steag de lupta al voievodului Stefan cel Mare, dar absenta stemei Moldovei, caracteristica stindardelor militare, nu sustine ipoteza amintita.
Broderia il infatiseaza pe Sfantul Gheorghe asezat pe un tron, avand talpile sprijinite pe un balaur inaripat, cu trei capete. Pe steag sunt brodate doua inscriptii una in limba slavona cu o rugaciune a domnitorului Stefan cel Mare catre Sfantul Gheorghe si alta in limba greaca Sfantul Gheorghe din Ca[p]padocia care nu pomeneste insa faptul ca steagul ar fi fost daruit de Stefan cel Mare unei manastiri de la Athos, asa cum se obinuia in epoca.
In primvara anului 1917, pe cand Romania se afla in razboi, prin efortul consulului general al Romaniei la Salonic, G.C. Ionescu si cu ajutorul generalului francez Maurice Sarrail, comandantul armatelor aliate din Salonic, Regatul Roman a recuperat acest pretios obiect de la Manstirea Zographou de pe Muntele Athos. In martie 1917, consulul comunica Ministerului Afacerilor Externe ca generalul francez i-a predat drapelul, care ulterior a fost trimis Legatiei Romaniei de la Paris la bordul unui vas de razboi francez. Initiativa recuperarii pretiosului obiect a apartinut marelui om politic Ion I.C. Bratianu (18641927). In cele din urma, la 22 februarie 1920, Ministerul de Razboi preciza ca steagul lui Stefan cel Mare a fost predat Marelui Stat Major, pentru a fi depus la Muzeul Militar.
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate