Dupa ce i s-a refuzat permisiunea de a emigra in Germania de Vest in 1985, Herta reuseste sa plece impreuna cu sotul ei, Richard Wagner, in anul 1987, dupa multi ani de persecutie si cenzura in Romania, si s-au stabilit in Berlinul de Vest, unde traiesc si in prezent.
In anul1995 a fost numita membra a German Academy for Writing and Poetry. In iulie 2008, Herta lanseaza un atac printr-o scrisoare deschisa asupra lui Horia-Roman Patapievici, presedintele Institutului Cultural Roman, ca reactie la suportul financiar si moral dat de institut unor doi fosti informatori ai Securitatii, care trebuiau sa participe la coala de Vara Romano-Germana.
Muller a devenit cunoscuta international inca din anii 1990, iar scrierile ei au fost traduse in peste 20 de limbi. Ea a primit in jur de 20 de premii, inclusiv Kleist Prize in 1994, Aristeion Prize in 1995, International IMPAC Dublin Literary Award in 1998, Franz Werfel Human Rights Award in 2009.
Pe data de 8 octombrie 2009 a fost anuntata castigatoare a premiului Nobel in Stockholm, iar Academia Suedeza a descris-o ca o scriitoare "who, with the concentration of poetry and the frankness of prose, depicts the landscape of the dispossessed". Obtinerea acestui premiu a coincis cu cea de-a 20-a aniversare a caderii comunismului in Europa.
Foto interior: Cato Lein
Foto fr si main: @ Carl Hanser Verlag
Informatii oferite de www.Books-Express.ro
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9