Pentru Pink Martini, opririle in Romania au devenit deja o traditie, membrii “micutei orchestre” declarand ca se simt aici la fel de bine ca acasa.
Cu un sound ce imbina influente variate, de la cuban-jazz si muzica de camera pana la marsuri braziliene si soundtrack-uri de filme noir, cei 12 membri ai orchestrei originare din Portland, Oregon, si-au etalat pana acum repertoriul multilingvistic pe scene din intreaga lume.Muzica lorvintage, sofisticata, cosmopolita, este o plimbarenocturnaprinmarileporturisiorase ale lumii, cu povestilesiparfumullor.
Din Orientul Mijlociu, prin porturile din Istanbul, Napoli si Lisabona, la cafenelele din Parissau la plajele braziliene… concertele Pink Martini excludriscul monotoniei.
"Pink Martini se inspira din musical-urile romantice de la Hollywood din anii 40 sau '50 ... cu o perspectiva mai globala. Scriem o multime de melodii ... dar cantam si piese precum„Andalucia” a lui Ernesto Lecuona sau "Amado Mio", din filmul "Gilda" al Ritei Hayworth ... Intr-un anumit fel, facem arheologie muzicala, fiindca sapam prin inregistrari din trecut si redescoperim cantece minunate",spune liderul trupei, Thomas Lauderdale.
Urmand albumul „A Retrospective”, concertul de pe 26 mai va face o trecere in revista a celor 16 ani de cariera Pink Martini si va include cele mai apreciate piese ale orchestrei: "Una Notte a Napoli","Hang On Little Tomato", „¿Donde Estas Yolanda?", "Hey Eugene”, "Sympathique (Je ne veux pas travailler)", "Lilly", "Que Sera Sera" sau "Amado Mio".
Cine sunt Pink Martini?
Cu 15 ani in urma, in orasul sau natal din Portland, Oregon, Thomas Lauderdale lucra in politica, cu convingerea ferma caintr-o zi va candida la primarie. Precum multi alti politicieni-in-formare, participa la fiecare eveniment caritabil de pe fata pamantului ... si era consternat sa gaseasaacolo muzica de cele mai multe ori mediocra, zgomotoasasi neprimitoare. Inspirandu-se din muzica din toate colturile lumii, amestecand genuri clasice, jazz si pop de moda veche, si in speranta de a face apel la conservatori si liberali deopotriva, a fondat "mica orchestra" Pink Martini in 1994 pentru a oferi o mai frumoasa si mai incluziva coloana sonora diverselor strangeri de fonduri pentru cauze politice progresiste.
"Pink Martini se inspira din musical-urile romantice de la Hollywood din anii 40 sau '50 ... cu o perspectiva mai globala. Scriem o multime de melodii ... dar cantam si piese precum „Andalucia” a lui Ernesto Lecuona sau "Amado Mio", din filmul "Gilda" al Ritei Hayworth ... Intr-un anumit fel, facem arheologie muzicala, fiindca sapam prin inregistrari din trecut si redescoperim cantece minunate" spune liderul trupei, Thomas Lauderdale.
Lauderdale a intalnit-o pe China Forbes, vocalista Pink Martini, la Harvard. El studia istoria si literatura in timp ce ea studia literatura englezasi pictura. De fapt, nici unul dintre ei nu studia cu adevarat, ci mai mult socializau ... Noaptea tarziu, se furisau in micul salon al dormitorului de la colegiul lor si cantau arii de Puccini si Verdi - si ocazional cover-uri Barbara Streisand – perfectionandu-si astfel colaborarea creativa.
La trei ani dupa absolvire, Lauderdale a sunat-o pe China, care locuia in New York City, unde compunea piese si canta in cadrul propriilor sale proiecte folk-rock, si a rugat-o sa se alature Pink Martini. Au inceput sa scrie impreuna piese pentru trupa. Prima dintre ele, "Sympathique" - cu refrenul "Je ne veux pas travailler" ("Nu vrea sa muncesc") - a devenit o senzatie peste noapte in Franta, si a fost chiar nominalizata „Piesa Anului” la premiile frantuzelti „Victoires de la Musique”.
"Atat China, cat si eu provenim din familii multiculturale," spune Lauderdale. "Toti membrii Pink Martini au studiat limbi diferite, precum si stiluri de muzica diferite, din diferite parti ale lumii. Cum toata lumea a participat la un moment dat la compunerea sau la orchestrarea pieselor, repertoriul nostru este, inevitabil, salbatic de divers. Simti ca esti in mijlocul unei parade samba din Rio de Janeiro, si in momentul urmator, te afli intr-o sala de muzica frantuzeasca din anii `30 sau intr-un palat din Napoli. Este un pic o calatorie muzicala urbana. Suntem o trupa americana, dar petrecem mult timp in strainatate, si avem, prin urmare, incredibila oportunitate diplomatica de a reprezenta - prin repertoriul si concertele noastre,America, cea mai eterogen populatatara din lume..."
Pink Martini are doisprezece muzicieni, si-si etaleaza repertoriul multilingvistic pe scenele de concert alaturi de orchestre simfonice din Europa, Asia, Grecia, Turcia, Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Australia si Noua Zeelandasi America de Nord. Pink Martinisi-a facut debutul european la Festivalul de Film de la Cannes in 1997 si debutul orchestral cu Orchestra Simfonica din Oregon, in 1998, sub conducerea lui Norman Leyden.
De atunci, trupa a cantat cu peste 25 de orchestre din intreaga lume, inclusiv angajamente multiple cu Filarmonica din Los Angeles, la Hollywood Bowl, Boston Pops, Orchestra Simfonica Nationala de la Centrul Kennedy si BBC Concert Orchestra din Londra.
Alte aparitii includ marea deschidere din Los Angeles a noii Sali de concerte Walt Disney a Filarmonicii din Los Angeles, proiectata de Frank Gehry, evenimentrepetat, in variantasold-out, pentru Revelioanele din 2003, 2004 & 2008, doua concertesold-out la Carnegie Hall, petrecerea de deschidere a Muzeului de Arta Moderna din New York; Balul Guvernatorului la a 80a editie a Premiilor Academiei anuale in 2008si deschiderea, in acelasi an, a Festivalul din Sydney, Australia.
"Scopul primordial este de a crea un intreg coerent depiese frumoase, cu o linie melodica la fel de frumoasa. Suntem extraordinari de diversi - doi percutionisti care petrec mult timp in Brazilia, un altul ce a crescut in Peru, un intrepret la trombon vorbitor de germana, care a studiat cu toate sectiunea de alama de Chicago Symphony si caruia ii place Miles Davis; o cantareatace a studiat franceza si italiana si canta in 15 limbi diferite, un violoncelist care vorbeste chineza mandarina...
Din cauza acestei diversitati, in interiorul trupei existaun infinit de idei. Intr-o zi proasta, totul poate parea doar mult prea ametitor. Dar speram ca, in viziunea de ansamblu, aceasta este o reprezentare mai exactaa Americii actuale", mai spune Thomas Lauderdale.
Orchestra Pink Martini a colaborat si cantat alaturi de Jimmy Scott, Carol Channing, Henri Salvador, Jane Powell, Chavela Vargas, Georges Moustaki, Michael Feinstein, DJ Dimitri de la Paris, clarinetistulsi dirijorul Norman Leyden, Hiroshi Wada si DJ Johnny Dynell.
Cum ajung la Pink Martini?
Biletele au intrat in vanzare, fiind disponibile pana pe 19 februarie; pot fi achizitionate la preturipromotionale: 88 lei, 112 lei, 136 lei, 160 lei, in functie de categorie.Incepand cu data de 20 februarie, tichetele costa 110 lei, 140 lei, 170 lei sau 200 lei. Se pot cumpara online, pe www.eventim.ro, sauprinreteaua Eventim (magazineleGermanos, Vodafone, Orange, Domo, librariileHumanitas, librariileCarturesti). Biletele pot fi achizitionatesi in doua rate lunare, doar prin CardAvantaj, la sediul Eventim din str. Polona nr. 15.
Foto front, main si int. art.: James Chaing
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri