“Tuturor ne place o poveste buna, despre transformari, in care un om vede lumina si isi da in sfarsit seama ce e important in viata. Iar aceasta este una dintre cele mai extraordinare povesti de acest fel scrise vreodata.” - Jim Carrey, “Scrooge” si “Fantomele Craciunului Trecut, Prezent si Viitor”
Considerata a fi una dintre cele mai minunate povesti de Craciun spuse vreodata si savurata in fiecare an de milioane de oameni, de sarbatori, “O poveste de Craciun” a fost initial publicata de insusi Charles Dickens in 1843. Nuvela s-a bucurat imediat de un succes care avea sa reziste ani si ani, devenind o traditie de sarbatori pentru generatii intregi. A fost prima poveste scrisa vreodata despre calatoria in timp si poate cea mai indragita poveste cu fantome din lume. In esenta, insa, este o poveste despre izbavire. “Tuturor ne place o poveste buna, despre transformari”, spune Jim Carrey, “in care cineva vede lumina, are o revelatie si isi da seama ce este cu adevarat important in viata. Iar aceasta este una dintre cele mai extraordinare povesti de acest fel scrise vreodata.” Desigur, fantomele sunt cele care il ajuta pe tafnosul Scrooge sa se schimbe.
Fantoma Craciunului Trecut (JIM CARREY) apare sub forma unei flacari care palpaie—Dickens descrie Fantoma ca pe o “coloana limpede si stralucitoare de lumina”. Fantoma il insoteste pe Scrooge intr-o calatorie inapoi in timp, catre diverse momente din trecutul lui. El se vede in tinerete, ca ucenic al lui Fezziwig (BOB HOSKINS), ca un tanar plin de energie, care statea de vorba cu colegul sau, Dick Wilkins (CARY ELWES), apoi ca un barbat indragostit de Belle si logodit cu ea (ROBIN WRIGHT PENN). Amintirile il afecteaza puternic pe Scrooge.
Fantoma Craciunului Prezent (CARREY)—un urias voios, drapat intr-o roba—soseste sa ii arate lui Scrooge cum e cu adevarat viata lui actuala. Scrooge e dus in casa Cratchit, unde vede situatia precara a angajatului sau si faptul ca acesta are un fiu grav bolnav, pe Micul Tim (GARY OLDMAN). De asemenea, Fantoma ii da voie lui Scrooge sa asiste la petrecerea de Craciun a nepotului lui, unde cei doi sunt martorii unui joc cu ghicitori in care viata zgarcitului Scrooge este sursa tuturor glumelor. Urmeaza poate cel mai tulburator moment, Fantoma Craciunului Viitor (CARREY), care il poarta pe Scrooge in viitor, cand se investigheaza moartea recenta a unui barbat fara nume. Oamenii de afaceri discuta despre averea celui mort, Batranul Joe (HOSKINS) si doamna Dilber (FIONNULA FLANNIGAN) isi impart asternuturile si perdelele raposatului. Scrooge cere sa afle cine este barbatul si e socat sa isi citeasca propriul nume pe piatra de mormant. Daca i s-ar mai putea oferi o sansa...
“Iei cel mai meschin om in viata si ii arati cu ce a gresit... iar noi avem voie sa asistam la toata aceasta calatorie.”, declara Robert Zemeckis, regizorul filmului. Realizatorii filmului au considerat ca nici unul dintre filmele de pana acum nu a surprins cu adevarat povestea asa cum si-a dorit cu adevarat Dickens. “E ca si cum Charles Dickens ar fi scris aceasta poveste special pentru a fi un film – atat este de plina de elemente vizuale si cinematografice,” spune Zemeckis. “Este cea mai grozava poveste scrisa vreodata despre o calatorie in timp, iar eu am vrut sa fac filmul exact asa cum cred ca si l-a inchipuit initial autorul.”
“O Poveste de Craciune" e o poveste clasica, plina de interpretari actoricesti uluitoare si elemente vizuale plinede forta,” adauga producatorul Steve Starkey. “Are tot ce trebuie.” ”Performance capture” este o tehnologie speciala, care inregistreaza digital jocul actorilor, cu camere computerizate care acopera un camp vizual complet, de 360 grade. Filmul va fi prezentat in Disney Digital 3D™. Tehnologia permite echipei care a realizat filmul sa prezinte o lume dickensiana autentica, fara restrictii artistice, transportand publicul intr-o epoca si un loc care pana acum nu erau accesibile.
“Tehnologia ma elibereaza pe mine, ca regizor,” spune Zemeckis. “imi permite sa separ aspectul cinematografic de realizarea unui film, ceea ce reprezinta un element pe care toti regizorii incearca sa il controleze. Acum, pot sa imi dau seama de magia interpretarilor actoricesti ale intregii distributii. Este amestecul perfect care iti permite sa te bucuri de acele accidente minunate care se produc cand un actor isi interpreteaza rolul, caci poti sa transpui limbajul cinematografic in film.” Starkey adauga: “Personajele din poveste sunt parca mai convingatoare decat in viata reala – fantomele si chiar insusi Scrooge, care evolueaza in timp. Cu aceasta noua forma de cinema putem face lucruri pe care nu aveam cum sa le facem inainte.”
Dupa parerea lui Zemeckis, “O Poveste de Craciun” este filmul perfect pentru a demonstra cat de departe a ajuns aceasta tehnologie speciala, performance capture, care le permite regizorilor sa fie inovatori si in acelasi timp sa scoata in evidenta punctele forte ale distributiei lor. Pentru actori, e un proces fascinant, caci isi joaca rolurile fara costume, fara machiaj fizic si cu decoruri foarte sumare. Carrey si restul distributiei au facut eforturi sa devina personajele respective. “Multi oameni cred ca aceste filme sunt un soi de munca de dublaj,” spune Carrey, “dar, de fapt, ele cer interpretari complete din partea actorilor.” Daca tehnologia le-a permis realizatorilor filmului libertatea incredibila de a crea noi decoruri si personaje care nu au mai fost vazute niciodata pana acum pe marele ecran, in final, totusi, povestea e cea mai importanta, spune Zemeckis. “Iei cel mai meschin om in viata si ii arati cu cea a gresit... Iar noi avem voie sa asistam la aceasta calatorie.”
"©2008 ImageMovers Digital LLC. All Rights Reserved."
Vizionare placuta
ABONARE NEWSLETTER
Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!
CONTACTAȚI-NE
SAU COMPLETATI FORMULARUL DE MAI JOS.