4. Majoritatea celulelor din corpul nostru se numesc celule cu cili
Majoritatea celulelor din corpul nostru se numesc celule cu cili si ajuta o multime de functii, de la digestie la auz. In nas, celulele cu cili ajuta la transportarea mucoasei nazale din cavitatea nazala, inspre gat. Apa rece incetineste acest proces, facand ca mucusul sa ramana in nas si creeaza acea senzatie neplacuta, cand suntem nevoiti sa ne “suflam nasul”.
Foto Shutterstock.com; femeie tanara, intrebari
5. Pubertatea ne transforma creierul
De ce este adolescenta atat de neplacuta din punct de vedere emotional? Hormoni ca testosteronul influenteaza dezvoltarea neuronilor in creier, astfel schimbarile din creier influenteaza si structura sa, ceea ce are si numeroase consecinte comportamentale. Adolescentii se comporta ciudat din punct de vedere emotional, uneori sunt apatici si nu pot sa ia cele mai bune decizii, pe masura ce regiunile cortexului frontal se maturizeaza.
6. Foarte mult din ceea ce consumam zilnic este hrana pentru creier
Chiar daca reprezinta doar 2% din masa corpului nostru, creierul are nevoie de 20% din oxigenul si caloriile care ajung in corp. Pentru ca acest organ sa fie functional, trei artere cerebrale transporta oxigen la creier. Un blocaj face ca celulele creierului sa nu mai fie alimentate in mod corespunzator cu oxigen si nutrienti, activitatea sa fiind afectata. Acesta este un atac cerebral.
Foto: Shutterstock.com; gandire, creier, corp
7. Oasele "se rup” ca sa mentina in echilibru, mineralele din corp
Mai mult decat sa sustina muschii si celelalte organe din corpul nostru, oasele ajuta si la reglarea nivelului de calciu din corp. Oasele contin atat fosfor cat si calciu, ultimul fiind folositor muschilor si nervilor. Daca acest element nu se afla in cantitatea necesara, oasele cedeaza si astfel, mai mult din calciul necesar merge in corp, pana nivelul de concentratie necesar este atins.
Foto: Shutterstock.com; jogging, picioare
8. Pozitia corpului iti afecteaza memoria
Memoriile noastre sunt adanc imprimate in felul nostru de a fi. O aroma sau un sunet pot evoca un episod din copilarie. Daca auzi clinchetul unui clopotel de la bicicleta, poti face conexiunea cu amintirea drumului pe care il strabateai de la scoala acasa. Chiar si pozitia corpului ne ajuta sa rememoram mai bine anumite triri din trecut. Ne amintim mai usor daca ne asezam in aceeasi pozitie in care s-au intamplat faptele.
Artista Irina Werning a devenit cunoscuta de exemplu, datorita proiectului ei -"Back to the Future" (Inapoi in viitor) Ea reface, cu ajutorul acelorasi protagonisti, momente surprinse de aparatul de fotografiat din trecut, pentru a le aduce in prezent. Mai jos una dintre aceste fotografii, via pagina ei de Facebook Irina Werning's Back to the Future. Poti accesa aceasta pagina pentru a vedea mai multe astfel de lucrari, foarte simpatice.
9. Stomacul tau produce un acid coroziv periculos
Exista un lichid periculos in corpul nostru, pe care il secreta chiar stomacul. Celule din stomac produc acid hidroclorhidric, un component coroziv care este folosit pentru tratarea metalelor in industrie! Poate sa dizolve fierul, dar mucoasa care se afla pe peretii stomacului fac ca substanta sa nu fie periculoas apentru organism, singura sa functie fiind aceea de a “topi” ultima gustare. :)
Foto: Shutterstock.com, stomac, corp
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri