IN ACEST ARTICOL:
Sunt locuri incarcate de legenda, ele poarta cu sine povestile romanilor din toate timpurile sau reprezinta puterea naturii de a zamisli incredibilul: Top 7 LOCURI FASCINANTE din Romania despre care poate, nici nu stiai ca exista!

7. Cetatea Enisala

Informatii via site-ul dedicat acestui obiectiv: www.cetateaenisala.ro

Cetatea Enisala a fost construita cu scop militar, defensiv si de supraveghere de la inaltime a drumurilor de pe uscat si mai ales de pe apa, intr-o perioada in care gurile Cernet si Dunavat nu erau inca blocate, iar actualul lac Razim era inca golf al Marii Negre. Cetatea a fost ridicata de puterea imperiala bizantina si de cea comerciala genoveza la sfarsitul secolului al XIII-lea si la inceputul secolului al XIV-lea, secol in care a avut rol militar, politic si administrativ si mai putin economic, facand parte din lanţul de colonii genoveze care cuprindea orasele Chilia si Likostomion din Delta Dunarii, Cetatea Alba de la gurile Nistrului, Caffa si Balaclava din sudul Crimeei. In timpul lui Mircea cel Batran cetatea a trecut in stapanirea Ţarii Romanesti, fiind inclusa in sistemul defensiv. La lsfarsitul domniei acestuia, in anul 1417 este cucerita de Imperiul Otoman. Ca si la Isaccea si Giurgiu, turcii instaleaza in Enisala o garnizoana militara.

Cetatea Enisala from Gabriel Grofu on Vimeo.

Ulterior, datorita inaintarii stapanirii turcesti dincolo de gurile Dunarii pana la Cetatea Alba si Chilia si a formarii cordoanelor de nisip ce separa lacul Razim de Marea Neagra, cetatea a fost abandonata deoarece nu mai corespundea intereselor strategice si economice otomane. Cetatea s-a ruinat in urmatoarele veacuri, insa abandonarea ei de catre turci a facut ca in timpul razboaielor ruso-otomane Enisala sa fie singura care a scapat fara a fi demolata. Generalii armatei ruse au ordonat acum aproape 200 de ani distrugerea tuturor cetatilor medievale din nordul Dobrogei unde functionau garnizoanele Imperiului Otoman. Una singura a scapat – Heracleea, nemaifiind activa la acea vreme.

Asa se face ca in prezent, Enisala a ramas singura cetate medievala din Dobrogea.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri